Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

AMSTERDAM (ANP) - Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciële toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

Stichting Open Nederland kon niet meteen reageren op de verklaring van Cuppen.

HealthCheckCenter liet aanvankelijk weten dat het niet wil helpen omdat het grote bezwaren heeft tegen antigeentesten. Die sneltesten zijn minder betrouwbaar dan de PCR-testen die de GGD'en gebruiken op hun locaties. "Als je honderd mensen test, kunnen 35 van hen door de mazen van het net glippen. Dan zorg je voor schijnveiligheid en blijft het dweilen met de kraan open. Wij pleiten voor PCR-testen. Die zijn 99,999 procent betrouwbaar en de prijs is hetzelfde. De uitslag duurt alleen iets langer", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

PCR-testen

HealthCheckCenter heeft meer dan 120 testlocaties in het hele land, van Amsterdam tot Maastricht en van Bergen op Zoom tot Nieuw-Amsterdam. De organisatie voert PCR-testen uit, maar ook antigeentesten voor Testen voor Toegang. "Onder protest", aldus de woordvoerder. "We zagen dat dit vorig jaar nodig was om meer vrijheden te krijgen, maar wij vonden dat het niet de juiste manier was. Je vecht met inferieure wapens, het was een onzinnig idee. Liever overtuigen we de overheid om over te stappen op PCR-testen hiervoor."

GGD GHOR Nederland liet eerder dinsdag in een reactie weten: "Het is bekend dat antigeentesten iets minder betrouwbaar zijn dan PCR-testen, maar ze zijn goedgekeurd door het RIVM. Dan kunnen wij er mee gaan werken, het is de eigen keuze van HealthCheckCenter om niet mee te doen."

De GGD'en zitten aan hun maximum. De gezondheidsdiensten testen ongeveer 150.000 mensen per dag en zijn niet in staat om meer mensen te testen, omdat laboratoria niet de ruimte hebben om nog meer PCR-testmonsters te analyseren. Daarom bieden commerciële testers vanaf eind deze week hulp met de andere manier van testen. De Stichting Open Nederland, de organisatie achter de toegangstesten, is nu aan het inventariseren welke testbedrijven willen helpen.

9 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J.Vet 4 maanden geleden
testen zouden niet eens gebruikt mogen worden, ze geven vals positive , elk virus dan wel levend of dood word gezien door de test. en omdat er vele andere virussen zijn is een positive test alleen bruik baar als er een test is die het corona rna kan isoleren , gezien dit niet kan en niet gebeurd is deze test onbetrouwbaar en zouden deze cijfers niet eens gebruikt mogen worden. verder is de mogelijke schade in je neus door de staafjes vele male groter. dus stop gewoon met testen , door te blijven testen houd je de belachelijke regels in stand. ziekenhuizen lopen leeg als het om corona patiente gaat en toch blijven volhouden aan de besmettings nummers , die normaals niet betrouwbaar zijn. je kan een miljoen positive testen hebben en dan is het nog mogelijk dat niemand er echt ziek van word of opgenomen moet worden. open je ogen ! en als er hulp nodig is om meer prikken te zetten als die zo belangrijk zouden zijn zou dat bedrijf ook niet zeuren om geld, nog meer bewijst dat het bullshit is ! .
tranceguy 4 maanden geleden
@Zeeuw65 Das gewoon de grootste BS die er is. Als je de testen loslaat wprden er niet meer mensen ziek. Sterker nog 99,9 % komt van jongeren en die belanden niet in het ziekenhuis. Bovendien kloppen die cijfers van geen kanten. 98% zit gewoon onterecht/onnodig thuis zonder klachten. Daarom gewoon afschaffen die handel. Is de reden dat ze zo gefixeerd zijn op het aantal besmettingen en dus zo die achterlijke poppenkast in stand houden. Er is NIKS aan de hand, kappen met die bullshit. Bovendien zijn al die maatregelen gewoon nep en NIET rechtsgeldig want in strijd met de grondwet. Hoe vaak nu nog?
smoefel1 4 maanden geleden
we zullen voorlopig nog niet van het testen af zijn : https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/deens-expert-waarschuwt-omikron-gehad-je-kan-opnieuw-besmet-raken-met-nieuw-subtype-ba-2~a342df35/
Zeeuw65 4 maanden geleden
En wat Homebase123 betreft ze kunnen stoppen met testen. Echter dat kan alleen met een 2G beleid. Dan hoef je niet te testen. Je kan ook alles loslaten (toegangsbewijs en testen) maar dan worden er meer mensen ziek. De verwachting is eind maart 100.000 tot 150.000 positief besmet per dag wanneer de piek er is. Bij alles loslaten is dat 3 keer zoveel
Zeeuw65 4 maanden geleden
Uiteraard, je gaat niet gratis werken en hun personeel wil ook niet maandenlang gratis werken. Het is nu eenmaal een commercieel bedrijf
schoffel 4 maanden geleden
Corona is een verdienmodel geworden
homebase123 4 maanden geleden
Gewoon massaal stoppen met die dome testen en gewoon normaal leven.
Louis53 4 maanden geleden
Vreemd dat ze tot heden wel mochten testen voor toegang. zijn die testen wel betrouwbaar dan??????? Of is testen voor toegang toch de wassen neus die velen denken.
waggel1 4 maanden geleden
Goedgekeurd door RIVM. 65% betrouwbaar. Komt aardig overeen met de betrouwbaarheid van RIVM zelf.

Meer uit Gezond

Huisartsen willen geen coronaprikken meer geven

UTRECHT (ANP) - Als het kabinet over een tijdje besluit tot een nieuwe ronde vaccinaties tegen het coronavirus doen huisartsen daar niet aan mee. Dat hebben de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) samen besloten.

1 dag geleden
Apenpokken bij meer dan 240 mensen buiten Afrika

SOLNA (ANP) - Sinds het eerste geval van apenpokken begin deze maand in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt zijn er nu wereldwijd in landen buiten Afrika minstens 243 infecties vastgesteld. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er inmiddels 78.

1 dag geleden
Griepepidemie is voorbij, concludeert RIVM

BILTHOVEN (ANP) - De griepepidemie is achter de rug. Steeds minder mensen hebben de ziekte onder de leden, concluderen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Erasmus MC en het Nivel.

1 dag geleden
Aantal gevallen van apenpokken opgelopen naar twaalf

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is inmiddels bij twaalf mensen in Nederland vastgesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van maandag, toen de teller bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op zes bevestigde besmettingen stond. Het instituut bevestigde afgelopen vrijdag het eerste geval in Nederland.

1 dag geleden
Minder dan 7500 positieve coronatests afgelopen week

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw gedaald. In de afgelopen week zijn 7456 positieve tests bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zeven dagen eerder kwam het weektotaal uit op 8372 positieve tests. De week daarvoor waren het er ruim 10.000.

2 dagen geleden
Lagere vaccinatiegraad tegen corona door nieuwe berekening

BILTHOVEN (ANP) - Het percentage mensen dat zich in Nederland heeft laten vaccineren tegen het coronavirus is iets lager dan gedacht. De vaccinatiegraad is dinsdag opnieuw berekend op basis van nieuwe gegevens. Zo tellen gevaccineerde mensen die zijn overleden of geëmigreerd niet meer mee in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut noemt dat een "optimalisatieslag".

2 dagen geleden
Akkoord over verstrekken goedkopere medicijnen aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - De kans wordt groter dat patiënten straks een ander medicijn van de apotheek meekrijgen dat dezelfde werking heeft voor hun kwaal, maar goedkoper is. Over het wisselen van geneesmiddelen zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen tal van betrokken partijen in de zorgsector, meldt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder waren gesprekken over zo'n regeling mislukt.

2 dagen geleden