Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronapillen op zijn vroegst in januari verwacht in Nederland

Coronapillen op zijn vroegst in januari verwacht in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De pillenkuren waarmee een corona-infectie in een vroeg stadium behandeld kan worden, komen op zijn vroegst in januari beschikbaar in Nederland. Er komen vooralsnog twee medicijnen aan, van Pfizer en MSD. Die hebben al een voorlopige goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), maar Nederland kiest ervoor om het definitieve oordeel af te wachten. Dat is op zijn vroegst in januari binnen, is nu de verwachting. Ook deals over de aankoop zijn nog niet rond.

Hoewel de onafhankelijke deskundigen van EMA nog aan hun beoordelingen werken, besloten ze de medicijnen alvast een voorlopige goedkeuring te geven. Dat gebeurde om noodgebruik toe te staan "in het licht van stijgende besmettingscijfers en sterfgevallen door Covid-19". De pillen verkleinen de kans dat iemand die het virus heeft opgelopen ernstig ziek wordt en moet worden opgenomen.

Minister De Jonge ziet het echter niet zitten om het middel al in te zetten op basis van de voorlopige goedkeuring, schreef hij vorige week aan de Tweede Kamer. Hij wilde na overleg met medische organisaties wachten tot er een volledige beoordeling is. Het lijkt erop dat die nog enkele weken op zich zal laten wachten, waarna er een besluit over genomen wordt. Dat zal dan "zo snel mogelijk" gebeuren, zegt het ministerie.

Richtlijnen

Bij het opstellen van richtlijnen voor de antivirale pillen is onder meer het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) betrokken. Een werkgroep gaat zodra alle gegevens beschikbaar zijn, kritisch kijken naar de onderzoeksresultaten. De experts letten onder meer op "de grootte en betrouwbaarheid van de effecten, de gerapporteerde bijwerkingen en de duur van het onderzoek", somde NHG eerder op. Ook de veiligheid en het risico op resistentieontwikkeling worden bekeken. "Deze stappen worden sneller dan gebruikelijk doorlopen, maar wel zorgvuldig", benadrukte het genootschap.

De Jonge probeert intussen de verwachtingen rond de pil te temperen. "Is het de silver bullet? Dat geloof ik eerlijk gezegd niet", zei hij dinsdag tijdens het coronadebat in de Kamer. De minister waarschuwde dat de kuren zwaar zijn en alleen werken als je er binnen een paar dagen na besmetting mee begint.

Nederland wil de coronakuren van zowel Pfizer als MSD in Europees verband inkopen. Bij MSD wil Nederland ze ook direct kopen. Hoeveel kuren Nederland aanschaft, wil het ministerie pas bekendmaken als de deals rond zijn. Een woordvoerder van Pfizer bevestigt dat er nog geen overeenkomst is. De Europese Commissie wil over de onderhandelingen niets kwijt.

Meer uit Gezond

Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

2 weken geleden