Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronapillen op zijn vroegst in januari verwacht in Nederland

Coronapillen op zijn vroegst in januari verwacht in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De pillenkuren waarmee een corona-infectie in een vroeg stadium behandeld kan worden, komen op zijn vroegst in januari beschikbaar in Nederland. Er komen vooralsnog twee medicijnen aan, van Pfizer en MSD. Die hebben al een voorlopige goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), maar Nederland kiest ervoor om het definitieve oordeel af te wachten. Dat is op zijn vroegst in januari binnen, is nu de verwachting. Ook deals over de aankoop zijn nog niet rond.

Hoewel de onafhankelijke deskundigen van EMA nog aan hun beoordelingen werken, besloten ze de medicijnen alvast een voorlopige goedkeuring te geven. Dat gebeurde om noodgebruik toe te staan "in het licht van stijgende besmettingscijfers en sterfgevallen door Covid-19". De pillen verkleinen de kans dat iemand die het virus heeft opgelopen ernstig ziek wordt en moet worden opgenomen.

Minister De Jonge ziet het echter niet zitten om het middel al in te zetten op basis van de voorlopige goedkeuring, schreef hij vorige week aan de Tweede Kamer. Hij wilde na overleg met medische organisaties wachten tot er een volledige beoordeling is. Het lijkt erop dat die nog enkele weken op zich zal laten wachten, waarna er een besluit over genomen wordt. Dat zal dan "zo snel mogelijk" gebeuren, zegt het ministerie.

Richtlijnen

Bij het opstellen van richtlijnen voor de antivirale pillen is onder meer het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) betrokken. Een werkgroep gaat zodra alle gegevens beschikbaar zijn, kritisch kijken naar de onderzoeksresultaten. De experts letten onder meer op "de grootte en betrouwbaarheid van de effecten, de gerapporteerde bijwerkingen en de duur van het onderzoek", somde NHG eerder op. Ook de veiligheid en het risico op resistentieontwikkeling worden bekeken. "Deze stappen worden sneller dan gebruikelijk doorlopen, maar wel zorgvuldig", benadrukte het genootschap.

De Jonge probeert intussen de verwachtingen rond de pil te temperen. "Is het de silver bullet? Dat geloof ik eerlijk gezegd niet", zei hij dinsdag tijdens het coronadebat in de Kamer. De minister waarschuwde dat de kuren zwaar zijn en alleen werken als je er binnen een paar dagen na besmetting mee begint.

Nederland wil de coronakuren van zowel Pfizer als MSD in Europees verband inkopen. Bij MSD wil Nederland ze ook direct kopen. Hoeveel kuren Nederland aanschaft, wil het ministerie pas bekendmaken als de deals rond zijn. Een woordvoerder van Pfizer bevestigt dat er nog geen overeenkomst is. De Europese Commissie wil over de onderhandelingen niets kwijt.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

3 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

3 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

3 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

4 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

5 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

5 dagen geleden