Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coronaherstelfonds EU doet niet onder voor steunpakket Biden'

PARIJS (ANP/RTR) - Het Europese coronaherstelfonds van honderden miljarden euro's is flink en schiet niet tekort vergeleken met het coronasteunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden, waarmee veel meer geld gemoeid is. Dat heeft EU-president Charles Michel gezegd tegen de Franse krant Les Échos.

Sommige Europese leiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, vroegen zich onlangs openlijk af of er niet meer Europese steun nodig is. De nieuwe virusgolf zorgt er immers voor dat landen langer met lockdowns te maken hebben, en dat heeft grote gevolgen voor de economie.

"Ik weet dat sommige mensen denken dat het fonds onvoldoende is. Zij maken daarbij een vergelijking met het Amerikaanse herstelplan. Maar ik deel hun mening niet", stelt Michel, die in Brussel de raad van Europese regeringsleiders voorzit. Volgens hem zijn de Europese landen los van elkaar ook al met veel steunmaatregelen gekomen om hun eigen economieën door de coronacrisis te helpen.

Vertraging

In Europa werd vorig jaar na zware onderhandelingen een akkoord bereikt over een herstelfonds van 672,5 miljard euro. Het maakt onderdeel uit van een grotere serie coronamaatregelen van in totaal 750 miljard euro. Met het steunpakket van Biden is wel 1,9 biljoen dollar gemoeid, omgerekend bijna 1600 miljard euro.

Intussen is het Europese fonds nog altijd niet door alle Europese lidstaten goedgekeurd. En er dreigt nog verdere vertraging. In Duitsland wil het constitutioneel hof zich eerst buigen over juridische bezwaren van tegenstanders, onder wie leden van het uiterst rechtse Alternative für Deutschland. Zij stellen dat het fonds de deur openzet naar het aangaan van gezamenlijke EU-schulden en dat zouden de Europese verdragen niet toelaten.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Coronaherstelfonds??? Laat me niet lachen. Heb deze eek een onderzoek gelezen waarin Spanje, Italie en voormalige oostbloklanden de gelden besteden aan vele andere zaken dan die direct met de coronacrisis te maken hebben. Doe dan net als in Amerika en geef elke inwoner een bedrag in plaaats van de regeringen. Nu nog kijken of Rutter weer gelogen heeft met controle op de besteding vooraf en de stroom stil zal kunnen leggen. Duitsland zal overigens waarschijnlijk niet meedoen omdat het hogegerechtshof het onwettelijk vindt

Meer uit Financieel

Industriële ondernemers verwachten dit jaar meer te investeren

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers in de industrie verwachten dat zij dit jaar meer zullen investeren in gebouwen, machines, vervoersmiddelen, computers en andere materiële zaken. Vorig jaar zijn vanwege de coronacrisis veel investeringen uitgesteld en die worden nu alsnog gedaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

50 minuten geleden
Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

5 uur geleden
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

6 uur geleden
'Belangrijke oliepijpleiding VS waarschijnlijk nog dagen plat'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen tot de belangrijkste oliepijplijn naar de Amerikaanse oostkust weer in bedrijf is. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming denkt dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken.

7 uur geleden
Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

7 uur geleden
PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

10 uur geleden
'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

UTRECHT (ANP) - Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen. "Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

11 uur geleden