Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

In totaal hebben 154 zorgmedewerkers die ernstig ziek werden door het virus een bedrag van 30.000 euro ontvangen. Nabestaanden van 26 zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg zijn overleden, hebben 50.000 euro gekregen. Ruim 1 miljoen euro uit het fonds die nog over is gebleven, wordt gedoneerd aan de Stichting Long COVID. Die financiert en stimuleert onderzoek naar aanhoudende klachten onder mensen die besmet zijn geweest.

ZWiC werd in maart 2020 opgericht door de chirurgen Marijn Houwert en Sander Muijs. Het initiatief kreeg in enkele weken tijd veel steun, onder meer van verzekeraars, individuele donateurs, bedrijven, zorgcollectief VvAA en het ministerie van Volksgezondheid. Die verdubbelde het gedoneerde bedrag van 4,4 miljoen euro.

Dankbaar

Voorzitter Wietske Blom-Ham zegt dat de stichting dankbaar is voor alle steun. ZWiC kijkt "met trots terug op wat we de afgelopen jaren voor zorgmedewerkers en hun nabestaanden hebben kunnen betekenen", laat ze weten in een verklaring.

Het fonds werkte volgens drie principes: het moest "snel, eenvoudig en transparant" zijn in het financieel bijstaan van ernstig zieke zorgmedewerkers, of hun nabestaanden. Het idee was dat zij niet ook nog in financiële moeilijkheden zouden komen, na hard te zijn getroffen door het coronavirus.

1 miljoen euro

Stichting Long COVID laat weten "enorm blij" te zijn met de donatie van 1 miljoen euro. Met dat geld kunnen onderzoeken naar de oorzaken en behandeling van aanhoudende gezondheidsproblemen na een coronabesmetting "sneller worden opgestart of worden vervolgd", laat de organisatie weten. De stichting is bezig met het opzetten van een samenwerkingsverband voor dergelijk onderzoek. Wetenschappers van alle Universitair Medische Centra hebben een uitnodiging gekregen om onderzoeksvoorstellen in te dienen.

Meer uit Gezond

Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

2 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

2 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

2 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

2 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

2 dagen geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

2 dagen geleden
Tiende rokers stopte na accijnsverhoging, aldus RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Een tiende van de rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023, constateert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een eigen onderzoek onder 1653 mensen. Bij een latere meting, onder nog 1340 mensen, bleek dat nog eens 18 procent minder is gaan roken en dat 20 procent in ieder geval een stoppoging heeft ondernomen.

3 dagen geleden