Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

In totaal hebben 154 zorgmedewerkers die ernstig ziek werden door het virus een bedrag van 30.000 euro ontvangen. Nabestaanden van 26 zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg zijn overleden, hebben 50.000 euro gekregen. Ruim 1 miljoen euro uit het fonds die nog over is gebleven, wordt gedoneerd aan de Stichting Long COVID. Die financiert en stimuleert onderzoek naar aanhoudende klachten onder mensen die besmet zijn geweest.

ZWiC werd in maart 2020 opgericht door de chirurgen Marijn Houwert en Sander Muijs. Het initiatief kreeg in enkele weken tijd veel steun, onder meer van verzekeraars, individuele donateurs, bedrijven, zorgcollectief VvAA en het ministerie van Volksgezondheid. Die verdubbelde het gedoneerde bedrag van 4,4 miljoen euro.

Dankbaar

Voorzitter Wietske Blom-Ham zegt dat de stichting dankbaar is voor alle steun. ZWiC kijkt "met trots terug op wat we de afgelopen jaren voor zorgmedewerkers en hun nabestaanden hebben kunnen betekenen", laat ze weten in een verklaring.

Het fonds werkte volgens drie principes: het moest "snel, eenvoudig en transparant" zijn in het financieel bijstaan van ernstig zieke zorgmedewerkers, of hun nabestaanden. Het idee was dat zij niet ook nog in financiële moeilijkheden zouden komen, na hard te zijn getroffen door het coronavirus.

1 miljoen euro

Stichting Long COVID laat weten "enorm blij" te zijn met de donatie van 1 miljoen euro. Met dat geld kunnen onderzoeken naar de oorzaken en behandeling van aanhoudende gezondheidsproblemen na een coronabesmetting "sneller worden opgestart of worden vervolgd", laat de organisatie weten. De stichting is bezig met het opzetten van een samenwerkingsverband voor dergelijk onderzoek. Wetenschappers van alle Universitair Medische Centra hebben een uitnodiging gekregen om onderzoeksvoorstellen in te dienen.

Meer uit Gezond

Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

4 dagen geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

5 dagen geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

6 dagen geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

1 week geleden
Tientallen vrouwen melden zwangerschap na koperspiraal

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

1 week geleden
Pfizer stopt met obesitaspil na mogelijke leverschade bij test

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.

1 week geleden
Lidstaten WHO bereiken principeakkoord over pandemieverdrag

GENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.

1 week geleden