Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

In totaal hebben 154 zorgmedewerkers die ernstig ziek werden door het virus een bedrag van 30.000 euro ontvangen. Nabestaanden van 26 zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg zijn overleden, hebben 50.000 euro gekregen. Ruim 1 miljoen euro uit het fonds die nog over is gebleven, wordt gedoneerd aan de Stichting Long COVID. Die financiert en stimuleert onderzoek naar aanhoudende klachten onder mensen die besmet zijn geweest.

ZWiC werd in maart 2020 opgericht door de chirurgen Marijn Houwert en Sander Muijs. Het initiatief kreeg in enkele weken tijd veel steun, onder meer van verzekeraars, individuele donateurs, bedrijven, zorgcollectief VvAA en het ministerie van Volksgezondheid. Die verdubbelde het gedoneerde bedrag van 4,4 miljoen euro.

Dankbaar

Voorzitter Wietske Blom-Ham zegt dat de stichting dankbaar is voor alle steun. ZWiC kijkt "met trots terug op wat we de afgelopen jaren voor zorgmedewerkers en hun nabestaanden hebben kunnen betekenen", laat ze weten in een verklaring.

Het fonds werkte volgens drie principes: het moest "snel, eenvoudig en transparant" zijn in het financieel bijstaan van ernstig zieke zorgmedewerkers, of hun nabestaanden. Het idee was dat zij niet ook nog in financiële moeilijkheden zouden komen, na hard te zijn getroffen door het coronavirus.

1 miljoen euro

Stichting Long COVID laat weten "enorm blij" te zijn met de donatie van 1 miljoen euro. Met dat geld kunnen onderzoeken naar de oorzaken en behandeling van aanhoudende gezondheidsproblemen na een coronabesmetting "sneller worden opgestart of worden vervolgd", laat de organisatie weten. De stichting is bezig met het opzetten van een samenwerkingsverband voor dergelijk onderzoek. Wetenschappers van alle Universitair Medische Centra hebben een uitnodiging gekregen om onderzoeksvoorstellen in te dienen.

Meer uit Gezond

Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

20 uur geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

22 uur geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

2 weken geleden