Coronacrisis halveert omzet van hotelconcern Hilton
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse hotelconcern Hilton Worldwide, bekend van de Hilton-hotels en merken als DoubleTree by Hilton, is in 2020 keihard geraakt door de coronacrisis. Wegens wereldwijde reisbeperkingen dook het aantal hotelgasten omlaag en daardoor boekte het bedrijf ruim de helft minder omzet.
Daarbij vielen de resultaten voor het vierde kwartaal tegen omdat het coronavirus in grote delen van de wereld oplaaide en dat zorgde voor nieuwe reisbeperkingen en lockdownmaatregelen. De omzet per beschikbare kamer, een maatstaf die veel gebruikt wordt in de hotelwereld, kelderde in het vierde kwartaal op jaarbasis met bijna 60 procent naar 40,70 dollar. In Azië waren vorig jaar met 44 procent de meeste kamers bezet, en in Europa met 28,6 procent de minste.
De kostenbesparingen van het bedrijf konden de dalende opbrengsten bij lange na niet goedmaken. Hilton leed in het hele jaar een verlies van 720 miljoen dollar op een omzet van 4,3 miljard dollar. In 2019 werd nog 886 miljoen dollar winst geboekt. Toen waren de opbrengsten 9,5 miljard dollar.
Nieuwe hotels
In juni maakte de hotelketen bekend wereldwijd ongeveer 2100 kantoorbanen te schrappen. Ook werd personeel langer op verlof gestuurd, moesten werknemers korter werken en salarissen werden voor langere tijd verlaagd.
Toch opende Hilton vorig jaar 414 nieuwe hotels, waarvan 154 in het vierde kwartaal. Zo opende het bedrijf in Xiamen in december zijn driehonderdste hotel in China.
2570 hotels wereldwijd
De onderneming en haar dochtermerken hadden op 31 december bijna 2570 hotels wereldwijd met in totaal meer dan 397.000 kamers. In Nederland gaat het om vijftien hotels, waaronder het Waldorf Astoria in het centrum van Amsterdam.
Ondanks de lockdowns in veel landen in de wereld zijn vrijwel alle hotels van Hilton wel gewoon open. Het concern laat weten dat per 10 februari dit jaar mensen in 97 procent van al zijn hotels een kamer kunnen krijgen.
Meer uit Financieel
OXFORD (ANP) - Bedrijven die diversiteit en inclusiviteit promoten in hun reclames hebben een hogere omzet en winst. Dit blijkt volgens de Britse krant The Guardian uit een studie die maandag verschijnt van de Unstereotype Alliance, een coalitie van de advertentiebranche die is samengebracht door de organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben komende beursweek vooral aandacht voor het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten op woensdag. Over het algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst in jaren verlaagt om de economie vooruit te helpen.
3 uur geledenSEATTLE (ANP/RTR) - De staking bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kan nog wel een tijdje duren. Dit zegt vakbondsleider John Holden zaterdag in een interview met National Public Radio (NPR).
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij de Duitse landsgrenzen. Die zijn bedoeld tegen illegale immigratie, maar Juncker zegt dat de controles forenzen tegenwerken en het principe van open grenzen in het Schengengebied kunnen ondermijnen.
7 uur geledenBERLIJN (ANP) - Krantenuitgever Axel Springer, bekend van titels als Bild en Politico, staat op het punt op te splitsen. Topman Mathias Döpfner en de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR hebben een deal hierover bijna rond en bespreken die naar verwachting aanstaande donderdag met de raad van toezicht. Dit melden vier ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times (FT).
9 uur geledenLIVERMORE (ANP/AFP) - Bij het blussen van een elektrische vrachtwagen van Tesla die in brand was gevlogen na een ongeluk, moesten Amerikaanse brandweerlieden ongeveer 190.000 liter water gebruiken, meldde de National Transportation Safety Board (NTSB). De vrachtwagen, bestuurd door een Tesla-medewerker, raakte van de weg, botste tegen een boom en vloog vervolgens in brand. De bestuurder raakte niet gewond.
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Zweden wil meer immigranten stimuleren om terug te keren door de subsidies voor vrijwillige repatriëring aanzienlijk te verhogen. Vanaf 2026 ondersteunt de centrumrechtse regering, gesteund door de nationalistische Zweden Democraten, buitenlanders die naar hun land van herkomst terugkeren, tot wel 350.000 Zweedse kroon (30.000 euro). Deze betaling vervangt de huidige subsidie van 10.000 kroon plus een vergoeding voor reiskosten.
1 dag geleden