Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronabetogingen in Berlijn en in Frankrijk

Coronabetogingen in Berlijn en in Frankrijk

BERLIJN (ANP) - Duizenden mensen hebben zaterdag in Berlijn gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen van de Duitse regering, ondanks een verbod massaal de straat op te gaan. Ze keerden zich vooral tegen de beperkingen die invloed hebben op het dagelijks leven, zoals de mondkapjesplicht. In Frankrijk is voor de zevende zaterdag op rij gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de regering.

In de Duitse hoofdstad waren uit voorzorg grote delen van het regeringscentrum afgesloten. Hier en daar kwam het tot schermutselingen, waarbij de politie pepperspray gebruikte. Ruim honderd personen werden aangehouden omdat ze regels overtraden. Zeker een agent raakte gewond.

Omdat Berlijn de meeste demonstraties had verboden, waren vier organisaties naar de rechter gestapt. Slechts een betoging met maximaal vijfhonderd mensen kreeg toestemming. De politie telde uiteindelijk 4000 deelnemers, de organisatoren hadden op zo'n 10.000 gehoopt. Voor zondag is een nieuw protest gepland.

Traangas

In Frankrijk moest de politie in meerdere steden traangas inzetten, zoals in Parijs en Toulouse. Drie agenten raakten lichtgewond. Zeker zestien personen zijn gearresteerd.

De opkomst bij de ruim tweehonderd protestmarsen was met 160.000 deelnemers opnieuw lager dan de laatste keren, volgens tellingen van de autoriteiten. Vorige week werden in het hele land nog ruim 175.000 betogers geteld. De week daarvoor waren het er 215.000 en daarvoor nog meer.

De betogers zijn het niet eens met de coronagezondheidspas, waarmee je moet bewijzen dat je bent gevaccineerd, genezen of negatief getest. De pas is nodig als je bijvoorbeeld een bar of restaurant binnen wil, maar ook bij een bezoek aan sportclub, theater of een groot winkelcentrum. Daarnaast is er veel weerstand tegen de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel.

Meer uit Buitenland

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

3 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

4 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

7 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

10 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

12 uur geleden