Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Corona treft Amsterdammers met migratieachtergrond zwaarder'

'Corona treft Amsterdammers met migratieachtergrond zwaarder'

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers met een migratieachtergrond worden onevenredig zwaar getroffen door het coronavirus. Dat meldt de gemeente op basis van het onderzoek 'Covid-19 en etniciteit' van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Amsterdammers met een migratieachtergrond vaker opgenomen worden in het ziekenhuis met Covid-19 dan Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond. Ze maakten twee tot vier keer vaker een infectie door en het sterftecijfer was bijna 1,5 keer hoger.

Verklaringen daarvoor kunnen volgens de onderzoekers slechtere woon- en werkomstandigheden zijn, vaker voorkomende onderliggende aandoeningen als diabetes en overgewicht, en taboe over en angst voor het hebben van een infectie. Maar ook een informatieachterstand door een taalbarrière kan van invloed zijn op de intentie wel of niet te testen op corona of te laten vaccineren tegen het virus.

Gerichte voorlichting

"Voor Amsterdammers met een migratieachtergrond wordt al ingezet op gerichte voorlichting. Maar de resultaten van het onderzoek maken duidelijk dat er voor deze doelgroepen meer nodig is", zegt wethouder Simone Kukenheim (zorg).

De GGD wil met extra voorlichtingsbijeenkomsten en meertalige spreekuren zoveel mogelijk barrières wegnemen. Verder organiseert de GGD onder meer coronacolleges op middelbare scholen in kwetsbare wijken en komt er extra voorlichtingsmateriaal in verschillende talen beschikbaar om te verspreiden via (online)netwerken, huisartsen, apotheken en stadsdelen.

Naast deze extra voorlichtingsacties om Amsterdammers met een migratieachtergrond te bereiken is de GGD Amsterdam deze week begonnen met een vaccinatiecampagne voor alle inwoners van de hoofdstad.

Meer uit Binnenland

3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

4 minuten geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

1 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

4 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

5 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

7 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

7 uur geleden