Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Corné is iedere vrijdagavond te vinden op de schietbaan: ‘Er zijn best veel regeltjes’

Corné is iedere vrijdagavond te vinden op de schietbaan: ‘Er zijn best veel regeltjes’

SINT-ANNALAND - Corné van der Klooster uit Sint-Annaland heeft wel een hele bijzondere hobby. Iedere vrijdagavond is hij te vinden op de schietbaan van scherpsschuttersvereniging Prinses Juliana in Sint-Annaland.

De 52-jarige Stallander werkt in het dagelijks leven als Teamleader warehouse in een magazijn waar analyseapparatuur voor ziekenhuizen en laboratoriums in- en uitgaan. Sinds 2003 is van der Klooster wekelijks te vinden op de schietbaan waar hij zowel met lichtere wapens als zwaardere wapens schiet. Buiten het schieten is Corné inmiddels ook secretaris van de scherpschuttersvereniging geworden.

Een echte uitdaging

Negentien jaar geleden nam een vriend van Corné hem mee naar de vereniging. Corné schoot een keer en was verkocht. Van der Klooster legt uit:” De confrontatie met jezelf is verbazend. Je vermoeidheid, concentratie, conditie of zorgen tellen allemaal mee in je prestatie. Het is een echte uitdaging”. Corné schiet het vaakst met een M1 Carabine. Een M1 Carabine is een licht compact semiautomatisch geweer en heet daarom karabijn. 

Vriendengroep

“Elke vrijdagavond ben ik op de schietbaan, ik mis er niet veel per jaar. Dan begin ik met een bakje koffie en een gezellig praatje met de andere leden, het is meer een vriendengroep eigenlijk. Dan de schietbaan op, meestal met mijn ‘M1 Carabine’ om staande op 25 meter zo goed mogelijk te presteren, eerst op oefenkaarten en daarna op de wedstrijdkaarten”, legt Corné enthousiast uit. Vanwege de Corona zijn externe wedstrijden al een tijd niet meer gehouden maar interne wedstrijden zijn een verplichting binnen de vereniging. Corné bezocht in het verleden zo een vijf tot tien wedstrijden per jaar.

Regeltjes

Op dit moment telt de vereniging 65 leden. Het is niet voor iedereen weggelegd om lid te worden van de vereniging. Van der Klooster vertelt hierover het volgende:” Er zijn best veel regeltjes in de schietsport wat logisch is, maar alleen om lid te kunnen worden moet iedereen ouder dan 16 jaar een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen en dat is een hele goede zaak natuurlijk”.

Groot kaliber

Bij de vereniging zijn er drie verschillende banen om te schieten. De banen zijn allen even lang alleen de afstand tussen de kaart en schutter verschilt. Op de schietbanen kan met luchtpistolen en –geweren, klein kaliber geweer, klein kaliber karabijn, klein kaliber pistool als ook met groot kaliber en historische wapens worden geschoten.

“Er zijn drie afstand keuzes, 10 of 25 meter voor het staande schieten met een pistool of karabijn en 12 meter voor liggend geweer of karabijn. Op 25 meter je doel raken is natuurlijk een extra handicap of uitdaging. Bij onze vereniging kan ook met groot kaliber geschoten worden. Het grotere kaliber geeft een andere beleving doordat zwaardere wapens en grotere kogels weer een andere oefening is dan de lichtere wapens. Makkelijker is dat niet, maar persoonlijk denk ik dat het wel leuker is. Daarom heb ik een groot kaliber wapen dat alleen op 25 meter gebruikt mag worden officieel. Ik schiet met een M1 Carbine. Dat is een oud wapen, maar erg leuk om mee te schieten”, aldus Corné.

Meer uit Tholen

Politie zoekt de eigenaren van bijna tweehonderd sieraden en horloges

ZEELAND - De politie is op zoek naar de eigenaren van bijna tweehonderd sieraden en horloges. Deze spullen zijn begin april in beslag genomen bij de arrestatie van een 58-jarige man die wordt verdacht van meerdere inbraken in Zeeland.

13 uur geleden
'Duikstek Anna Jacobapolder krijgt een nieuwe, veilige duiktrap'

ANNA JACOBAPOLDER - De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) laat dit voorjaar een veilige toegang tot het water bij de duikplaats Anna Jacobapolder aanleggen. Bij deze populaire duikplek ontbreekt een goede trap om veilig in en uit de Oosterschelde te komen. De trap wordt betaald door de NOB, de gemeente Tholen en met behulp van een crowdfunding.

15 uur geleden
Koningsdag Tholen door de lens van Rien Burgers [FOTOALBUM]

THOLEN - Vissen in de Vest, een versierde fietstocht door de stad, en kleedjes op de Markt en Molenvlietsestraat. Tholenaren vierden afgelopen zaterdag de verjaardag van koning Willem-Alexander in het centrum en daarbuiten. Benieuwd hoe dat eruitzag? Rien Burgers heeft de mooiste kiekjes gemaakt van Koningsdag in Tholen. 

20 uur geleden
Foto's: Zeven inwoners van Tholen ontvangen een Koninklijke onderscheiding [FOTOALBUM]

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vrijdagochtend zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op de foto stralen ze met hun welverdiende lintje.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

1 dag geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

1 dag geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

2 dagen geleden