Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Coördinator nodig voor aanpak discriminatie in openbare ruimte'

'Coördinator nodig voor aanpak discriminatie in openbare ruimte'

UTRECHT (ANP) - Discriminerend gedrag in de openbare ruimte in Nederland komt structureel voor en heeft ernstige gevolgen. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens, dat woensdag in het jaarverslag van 2019 de overheid oproept een coördinator aan te stellen om de situatie te verbeteren.

"Twee derde van de mensen met een discriminatie-ervaring op straat, online of in het openbaar vervoer vertoont aanpassings- en mijdingsgedrag. Denk aan vrouwen die ’s avonds niet alleen over straat durven, aan homostellen die niet langer hand in hand durven te lopen en aan mensen met een donkere huidskleur of niet-westers uiterlijk die zich online niet meer durven uit te spreken", aldus het College voor de Rechten van de Mens.

In het jaarverslag staat dat discriminerend gedrag voorkomt in de gehele samenleving, van het onderwijs en de werkvloer tot aan de openbare ruimte, zoals in de horeca, online en in de woonomgeving. "De vele antiracismedemonstraties onderstrepen de hardnekkigheid van het probleem. Cijfers van het college laten zien dat 28 procent van de mensen die discriminatie in de openbare ruimte ervaren, dat ook op grond van hun afkomst meemaken. Dus op grond van hun huidskleur, nationale of etnische afkomst of taal."

Met het aanstellen van een coördinator kan het probleem worden aangepakt, denkt het College voor de Rechten van de Mens. "Deze coördinator kan ervoor zorgen dat de overheid een overkoepelende, integrale en structurele aanpak van alle vormen van discriminerend gedrag ontwikkelt."

Meer uit Binnenland

Duizenden lopen protestmars tegen 'verdeel-en-heerspolitiek'

AMSTERDAM (ANP) - Vele duizenden mensen deden zaterdag mee aan een protestmars door Amsterdam. Deze werd georganiseerd omdat de demonstranten het niet eens zijn met het kabinet. De organisatie De Straat Op spreekt van 15.000 deelnemers die "zich verzetten tegen de verdeel-en-heerspolitiek van dit kabinet".

50 minuten geleden
Wegwerkzaamheden A1 bij Amsterdam dag eerder klaar

AMSTERDAM (ANP) - De wegwerkzaamheden aan de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en Diemen zijn een dag eerder klaar dan gepland. De snelweg tussen beide knooppunten gaat zondag om 05.00 uur weer open, kondigt Rijkswaterstaat aan.

2 uur geleden
Duizenden mensen beginnen aan protestmars door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De duizenden mensen die zich zaterdagmiddag verzamelden op de Dam in Amsterdam zijn begonnen aan een protestmars door de hoofdstad. Zij doen dit omdat ze het niet eens zijn met het kabinet.

4 uur geleden
Duizenden mensen op Dam voor betoging tegen kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Dam in Amsterdam voor een betoging tegen het kabinet. De organisatie van De Straat Op meldt er "genoeg" van te hebben dat "extreemrechtse angstzaaiers en populisten de politieke agenda bepalen. Zij bedreigen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: een betaalbaar huis, een leefbare wereld, gelijke rechten voor iedereen en een open democratie. Kortom: onze burgerrechten."

4 uur geleden
Van Vroonhoven wil dat NSC harder opkomt voor eigen idealen

ARNHEM (ANP) - Nieuw Sociaal Contract (NSC) moet harder opkomen voor haar eigen idealen. Dat zei Nicolien van Vroonhoven zaterdag op het ledencongres in Arnhem waar ook afscheid werd genomen van boegbeeld Pieter Omtzigt. "We zullen wel bepaalde wissels moeten omzetten."

4 uur geleden
SGP blijft tegen vrouwen in politieke functies

NIEUWEGEIN (ANP) - Bij de SGP blijven vrouwen niet welkom in politieke of bestuurlijke functies. Een motie van de afdeling Vlissingen om het beginselreglement te wijzigen om dit mogelijk te maken werd zaterdag op de partijdag in Nieuwegein ruim verworpen. Voor het voorstel stemden 53 leden, tegen waren 299 leden.

7 uur geleden
Faber en Klever trekken 118 miljoen euro uit voor migratiedeals

DEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.

1 dag geleden