Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Convenant voor een Schone Schelde

Convenant voor een Schone Schelde

WAARDE - Tijdens een bijeenkomst in het Topshuis op werkeiland Neeltje Jans ondertekenen dinsdag verschillende partijen het convenant ‘Schone Schelde’ tegen zwerfafval.


Het samenwerkingsconvenant Schone Schelde is in het leven geroepen om het zwerfvuilprobleem in en rond de Westerschelde en Oosterschelde aan te pakken. De overheden en bedrijven die hun handtekening onder het convenant zetten, willen hiervoor samenwerken met inwoners. "Mensen zijn zich er al wel veel bewuster van dat zwerfafval slecht is voor het milieu, maar we zijn er nog lang niet", illustreert de Vlissingse wethouder Els Verhage.

Verminderen
De hoofddoelstelling van het samenwerkingsconvenant is om het zwerfafval in en rond de Schelde te verminderen. ‘Dit leidt enerzijds tot zichtbaar schoner water en schonere oevers en anderzijds zorgt het voor een verminderde toestroom van afval richting de Noordzee’, aldus de samenwerkende partijen.

Partijen
Tijdens de bijeenkomst ondertekenen Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de gemeenten Schouwen-Duiveland, Vlissingen, Noord-Beveland, Reimerswaal en Borsele, de HZ University of Applied Sciences, Havenbedrijf Antwerpen, KIMO (strijdt onder meer tegen de vervuiling van de Noordzee), Plastic Europe Netherlands, DOW Chemicals, IVN (een landelijk instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), Nationaal Park Oosterschelde, Milieu Educatiecentrum Bevelanden, Zeeuwse Milieufederatie, de afvalopruimactie ‘Doe mee verlos de Zee’, Zeeuwse Reinigingsdienst en Zero Plastic Rivers mee. Deze partijen hopen dat er nog meer bijkomen. ‘Er wordt niets opgelegd. Het is aan organisaties zelf wat ze eraan willen doen, wat ze eraan willen uitgeven en hoeveel tijd ze erin willen steken.’

Toeristen
‘Een belangrijk aandachtspunt in het convenant is het creëren van bewustzijn over de effecten op het milieu van zwerfafval onder alle gebruikers van de Schelde, van bedrijven tot burgers en toeristen. Dit is essentieel om de toestroom van drijf- en zwerfafval op de langere termijn te voorkomen.’ Educatie is dan ook een onderdeel van de activiteiten binnen de samenwerking.

2025
De partijen werken ook samen om kennis en ervaring met elkaar te delen. Hierop ligt de focus voor het eerste jaar. Een ander punt in het convenant is een online platform en website ontwikkelen voor de Schone Schelde. De partijen werken naar een gezamenlijk plan van aanpak toe, dat wordt vastgesteld in het tweede jaar. Hierin komen de doelen, acties en afspraken te staan. Jaarlijks beoordelen de betrokken partijen de voortgang. ‘In 2025 onderzoeken we of de samenwerking geleid heeft tot een duidelijke afname van zwerfvuil.’

Opruimactie
De jaarlijks terugkerende opruimactie Schone Schelde vindt al langer plaats. Honderden vrijwilligers steken dan op verschillende plaatsen langs de Schelde-oevers de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. Dit jaar vindt de actie op zaterdag 9 maart plaats.

Meer uit Reimerswaal

'Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle in jachthaven Yerseke'

YERSEKE - De jachthaven van Yerseke is donderdag onderworpen aan een uitgebreide controle. Daarbij zijn geen strafbare feiten geconstateerd, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

2 dagen geleden
Doe- en Dagcentrum Reimerswaal iedere woensdag open in Kruiningen

KRUININGEN - Met de groeiende vergrijzing in onze samenleving en een dalend aantal zorgmedewerkers, wordt het steeds uitdagender om hoogwaardige zorg te bieden aan ouderen. Om deze uitdagingen aan te pakken en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, is in Kruiningen het Doe- en Dagcentrum Reimerwaal geopend. Het is iedere woensdag te bezoeken in het dorpshuis in Kruiningen.

4 dagen geleden
Krabbendijke krijgt dit najaar pumptrack, Yerseke en Kruiningen volgen later

KRABBENDIJKE - In de Kruisbessestraat in Krabbendijke legt de gemeente Reimerswaal dit najaar een pumptrack aan.

4 dagen geleden
Kapelle deelt boetes uit voor onjuist parkeren bij laadpaal

KAPELLE - Wie vanaf woensdag (10 juli) zijn brandstofauto in de gemeente Kapelle parkeert bij een openbare laadpaal voor elektrisch opladen, riskeert voortaan een boete van 129 euro.

4 dagen geleden
Norah Tramper en Ferry Schouwenaar got talent op Wemeldings Zomerfeest

WEMELDINGE - Dit weekend is tijdens het Wemeldingse Zomerfeest ook weer Wemeldinge's Got Talent georganiseerd. Tijdens het middagvullende programma deden negen deelnemers in de categorie onder twaalf jaar mee en twee deelnemers in de categorie boven twaalf. 

4 dagen geleden
Ongeval met quad in buitengebied bij Schore

SCHORE - In het buitengebied tussen Kapelle en Schore is een quadbestuurder maandagavond gewond geraakt na een eenzijdig ongeval.

4 dagen geleden
Letsel bij ongeluk Westelijke Kanaalweg Wemeldinge

WEMELDINGE - Bij een verkeersongeval op de Westelijke Kanaalweg in Wemeldinge is maandagmiddag iemand gewond geraakt. De persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

5 dagen geleden