Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Containervervoer in korte tijd fors duurder geworden

Containervervoer in korte tijd fors duurder geworden

AMSTERDAM (ANP) - De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

Het vervoer van een container van ongeveer 12 meter lang op die belangrijke route kostte vorige week bijna 4700 dollar (ruim 4300 euro), meldt scheepvaartanalist Xeneta. Dat is ruim drie keer zoveel als een jaar eerder. In één maand tijd bedroeg de stijging 46 procent. Het gaat hierbij om tarieven die vervoerders betalen als ze per direct containervervoer over zee nodig hebben.

Door onzekerheid over de toelevering van producten zorgen bedrijven ervoor dat hun voorraden op tijd worden aangevuld. Naast de onrust door verstoringen in de Rode Zee komt dat ook doordat veel bedrijven de logistieke problemen tijdens de coronacrisis nog niet vergeten zijn. Volgens marktanalist Emily Stausbøll van Xeneta zorgt dat ervoor dat bedrijven al in het tweede kwartaal voorraden aanleggen voor het drukke winkelseizoen rond de feestdagen, terwijl dat vroeger vooral in het derde kwartaal gebeurde.

Houthi-rebellen

Daarnaast hebben veel klanten van vervoersbedrijven hun overtollige voorraden vorig jaar voor een groot deel afgebouwd, waardoor ze nu weer ruimte hebben om nieuwe voorraden aan te leggen.

Eerder deze maand maakte de leider van de Houthi-rebellen bekend meer schepen die door de Rode Zee varen te willen aanvallen. Voorheen zouden alleen schepen met een link met Israël doelwit zijn geweest, als vergelding voor de oorlog in Gaza. Maar voortaan willen de Jemenitische rebellen alle schepen aanvallen die naar Israëlische havens varen.

Meer uit Financieel

Hoofdeconoom ECB: onrust op Franse beurzen geen reden voor paniek

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Er is geen reden voor paniek door de onrust op de Franse beurzen als gevolg van de politieke onzekerheid in het land, stelt hoofdeconoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank (ECB) bij een bijeenkomst van persbureau Reuters. "Wat we zien is een markt die zichzelf opnieuw prijst."

11 minuten geleden
AH neemt meer veiligheidsmaatregelen om toegenomen agressie

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn neemt meer veiligheidsmaatregelen omdat medewerkers steeds vaker last krijgen van agressie en overlast. Werknemers hoeven vanaf maandag bijvoorbeeld geen naamplaatje meer te dragen. Ook krijgen ze extra training over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en de situatie kunnen de-escaleren, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving in het AD.

14 minuten geleden
Parijs verliest kroon als grootste Europese beurs aan Londen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De recente politieke onrust in Frankrijk heeft ertoe geleid dat Parijs zijn plek als de grootste aandelenmarkt van Europa weer heeft verloren aan Londen. Mede door de impact van de brexit haalde de Franse beurs minder dan twee jaar geleden juist de Britse beurs in als grootste Europese markt.

1 uur geleden
China begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China begint een onderzoek naar dumping van varkensvlees vanuit de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel maandag. Het onderzoek van China komt kort na de aankondiging van de Europese Commissie dat fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's vanaf 4 juli ingaan.

2 uur geleden
ING in kopgroep licht hogere AEX na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de strategie-update die de bank voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen gaf. Volgens topman Steven van Rijswijk wil ING de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent. Het aandeel steeg 2,9 procent.

3 uur geleden
Britse pubs sluiten in rap tempo, 80 per maand in eerste kwartaal

LONDEN (ANP) - Het gaat steeds slechter met de pubs in Engeland en Wales. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten maandelijks tachtig pubs de deuren, meldt persbureau Belga op basis van vastgoedadviseur Altus Group. In totaal verdwenen er in die periode 239 pubs.

3 uur geleden
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

3 uur geleden