Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Contact met verre ruimtesonde Voyager 2 is hersteld na foutje

Contact met verre ruimtesonde Voyager 2 is hersteld na foutje

PASADENA (ANP) - De ruimtesonde Voyager 2 laat weer van zich horen. Het contact ging vorige maand per ongeluk verloren toen de vluchtleiding een verkeerde opdracht gaf. Daardoor draaide het vaartuig zich af van de aarde, maar het is gelukt om dat te herstellen. De sonde heeft vrijdag weer metingen teruggestuurd naar de aarde en werkt goed, laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten.

De Voyager 2 werd gelanceerd in 1977 en bevindt zich nu op 19,9 miljard kilometer afstand van de aarde.

Op 21 juli kreeg hij per ongeluk opdracht om zijn antenne van de aarde af te keren. Daardoor gingen zijn signalen niet meer naar de aarde, maar erlangs. Het is nu gelukt om de sonde opdracht te geven om zich weer naar de aarde te richten. Als dat niet had gewerkt, had de vluchtleiding tot oktober moeten wachten. Dan zou de Voyager zich automatisch oriënteren en zijn antennes weer naar de aarde richten.

De NASA moest vrijdag lang wachten op het verlossende teken. De opdracht ging met de snelheid van het licht naar de Voyager 2, maar door de enorme afstand kwam het signaal pas na 18,5 uur aan. Toen de Voyager 2 luisterde naar het commando, stuurde hij zijn signalen terug, maar die waren ook weer 18,5 uur onderweg. Daardoor was pas na anderhalve dag wachten duidelijk dat de problemen waren opgelost.

De vluchtleiding had eerder deze week al wel een teken van leven gekregen. Zendmasten pikten een vaag signaal op, genoeg om de geruststelling te geven dat de Voyager 2 het nog deed.

De Voyager 2 werd in augustus 1977 gelanceerd. Eind 2018 verliet hij ons zonnestelsel en bereikte hij de eindeloze ruimte tussen de sterren, het zogeheten interstellaire medium. Hij vliegt ongeremd door, met een snelheid van ruim 55.000 kilometer per uur. Over ongeveer 300.000 jaar komt de Voyager 2 in de buurt van Sirius, de helderste ster aan de hemel, maar dan doet hij het niet meer.

De tweelingbroer van de Voyager 2, de Voyager 1, is nog iets verder weg. Die bevindt zich op ongeveer 24 miljard kilometer van de aarde. Ook die sonde doet het nog altijd. De Voyager 1 verliet in 2012 ons zonnestelsel, als eerste door mensen gemaakte object ooit.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden bij overstromingen in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/AFP) - Overstromingen in Pakistan hebben tot dusver 64 levens geëist. Er zijn 117 gewonden. Mogelijk lopen die aantallen verder op omdat de zware regens zeker tot zaterdag zullen aanhouden, met waarschijnlijk nieuwe overstromingen tot gevolg, waarschuwt het Pakistaanse weerinstituut.

1 uur geleden
Chinese president Xi slaat voor het eerst BRICS-top over

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Chinese president Xi Jinping reist komend weekend niet af naar Brazilië voor de top van BRICS-landen. Het is voor het eerst sinds hij in 2013 aan de macht kwam dat Xi een jaarlijkse BRICS-top overslaat.

2 uur geleden
Oekraïne zegt nog niets van VS gehoord te hebben over wapens

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt nog niets gehoord te hebben over het opschorten van wapenleveranties vanuit de Verenigde Staten. De Amerikanen is om meer informatie gevraagd. Bronnen zeggen dat de levering van luchtverdedigingsraketten en andere precisiemunitie is opgeschort.

2 uur geleden
Europarlementariërs verdeeld over nieuwe klimaatdoel voor 2040

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs reageren verdeeld op het nieuwe klimaatdoel van de Europese Commissie voor 2040. De groene en linkse partijen zijn blij dat de Commissie heeft toegezegd de uitstoot per 2040 met 90 procent te verminderen. Ze zijn echter niet blij met het voorstel dat lidstaten per 2036 3 procent van hun uitstoot kunnen afkopen met een zogeheten CO2-krediet buiten de EU. Rechtse en conservatieve partijen vragen zich juist af of het klimaatdoel haalbaar is.

2 uur geleden
Sociaaldemocraten: steun nieuwe EU-meerjarenbegroting niet zeker

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie kan niet "vanzelfsprekend" rekenen op de steun van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwde partijleider Iratxe García woensdag op een persconferentie. De sociaaldemocraten zijn de tweede partij van het parlement.

3 uur geleden
Australisch visum Kanye West ingetrokken om nummer 'Heil Hitler'

MELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.

3 uur geleden
Greenpeace: EU luistert niet goed naar eigen klimaatadviseurs

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.

3 uur geleden