Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Contact met verre ruimtesonde Voyager 2 is hersteld na foutje

Contact met verre ruimtesonde Voyager 2 is hersteld na foutje

PASADENA (ANP) - De ruimtesonde Voyager 2 laat weer van zich horen. Het contact ging vorige maand per ongeluk verloren toen de vluchtleiding een verkeerde opdracht gaf. Daardoor draaide het vaartuig zich af van de aarde, maar het is gelukt om dat te herstellen. De sonde heeft vrijdag weer metingen teruggestuurd naar de aarde en werkt goed, laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten.

De Voyager 2 werd gelanceerd in 1977 en bevindt zich nu op 19,9 miljard kilometer afstand van de aarde.

Op 21 juli kreeg hij per ongeluk opdracht om zijn antenne van de aarde af te keren. Daardoor gingen zijn signalen niet meer naar de aarde, maar erlangs. Het is nu gelukt om de sonde opdracht te geven om zich weer naar de aarde te richten. Als dat niet had gewerkt, had de vluchtleiding tot oktober moeten wachten. Dan zou de Voyager zich automatisch oriënteren en zijn antennes weer naar de aarde richten.

De NASA moest vrijdag lang wachten op het verlossende teken. De opdracht ging met de snelheid van het licht naar de Voyager 2, maar door de enorme afstand kwam het signaal pas na 18,5 uur aan. Toen de Voyager 2 luisterde naar het commando, stuurde hij zijn signalen terug, maar die waren ook weer 18,5 uur onderweg. Daardoor was pas na anderhalve dag wachten duidelijk dat de problemen waren opgelost.

De vluchtleiding had eerder deze week al wel een teken van leven gekregen. Zendmasten pikten een vaag signaal op, genoeg om de geruststelling te geven dat de Voyager 2 het nog deed.

De Voyager 2 werd in augustus 1977 gelanceerd. Eind 2018 verliet hij ons zonnestelsel en bereikte hij de eindeloze ruimte tussen de sterren, het zogeheten interstellaire medium. Hij vliegt ongeremd door, met een snelheid van ruim 55.000 kilometer per uur. Over ongeveer 300.000 jaar komt de Voyager 2 in de buurt van Sirius, de helderste ster aan de hemel, maar dan doet hij het niet meer.

De tweelingbroer van de Voyager 2, de Voyager 1, is nog iets verder weg. Die bevindt zich op ongeveer 24 miljard kilometer van de aarde. Ook die sonde doet het nog altijd. De Voyager 1 verliet in 2012 ons zonnestelsel, als eerste door mensen gemaakte object ooit.

Meer uit Buitenland

VS na bezoek Poetin: China kan niet van twee walletjes eten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - China kan niet van twee walletjes eten. Die boodschap hadden de Verenigde Staten voor Beijing waar de Russische president Vladimir Poetin op bezoek was.

8 uur geleden
Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

MADRID (ANP) - Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne Danica dat op 21 mei in Cartagena wilde aanmeren. Het krijgt daarvoor geen toestemming.

9 uur geleden
NAVO-generaal: Rusland heeft niet genoeg troepen voor doorbraak

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft niet genoeg troepen om een grote doorbraak te forceren in Noordoost-Oekraïne, denkt NAVO-generaal Christopher Cavoli. De Russen zijn vorige week een offensief begonnen in de regio Charkiv, maar volgens Cavoli hebben ze daar niet "de noodzakelijke aantallen" voor.

12 uur geleden
Arabische Liga wil vredesmacht in Palestijnse gebieden

MANAMA (ANP/AFP) - De Arabische Liga wil dat er in de door Israël bezette Palestijnse gebieden een VN-vredesmacht komt tot er een tweestatenoplossing is. De 22 leden tellende organisatie heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht tijdens een top die in het teken stond van de oorlog in Gaza.

13 uur geleden
Fico werd volgens ministers neergeschoten door radicale eenling

BRATISLAVA (ANP) - De man die verdacht wordt van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico heeft volgens de autoriteiten alleen gehandeld. De verdachte had geen extremistische politieke denkbeelden, zei minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een overleg van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij zou wel protesten tegen de regering hebben bijgewoond.

15 uur geleden
Houthi's willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

SANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit. De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi's zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten.

15 uur geleden
Zuid-Afrika tegen VN-hof: Israëls genocide in een nieuw stadium

DEN HAAG (ANP/AFP) - De "genocide" van Israël in de Gazastrook heeft een "nieuw en gruwelijk stadium bereikt". Dat heeft Zuid-Afrika donderdag betoogd voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Zuid-Afrika wil dat het VN-hof Israël nieuwe maatregelen oplegt om de inval in Rafah te stoppen.

15 uur geleden