
Consumenten besteden iets meer aan diensten en goederen
DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben in november iets meer goederen en diensten aangeschaft dan in november 2022. Daarmee lieten de bestedingen van Nederlanders voor het eerst sinds juni weer een kleine toename zien.
De consumptie van diensten was groter dan een jaar eerder, terwijl de consumptie van goederen nagenoeg gelijk bleef, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens gaven vooral meer uit aan diensten, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur en de kapper. Aan voedings- en genotmiddelen werd minder uitgegeven. Wel werden er meer auto's gekocht.
De totale consumptie van huishoudens lag in november 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. Aan diensten gaven consumenten 0,5 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.
Inflatie
Aan voedings- en genotmiddelen werd 2,3 procent minder besteed dan in november 2022. Ook schaften consumenten iets minder duurzame goederen aan, vooral minder spullen voor de woning, schoenen en kleding. Verder kochten huishoudens in november 3,1 procent meer overige goederen, zoals energie en artikelen voor persoonlijke verzorging.
Eerder gingen de totale consumptie van consumenten nog maandenlang omlaag. Dat had waarschijnlijk vooral te maken met de inflatie. Bijvoorbeeld in de supermarkt zijn veel producten vorig jaar flink duurder geworden. De ergste prijsstijgingen lijken inmiddels wel achter de rug. Vorige week maakte Jumbo nog bekend dat de keten in 2024 verloren marktaandeel wil proberen terug te winnen door middel van prijsverlagingen. Jumbo verlaagde afgelopen jaar naar eigen zeggen al de prijzen van ruim duizend producten.
Het CBS ziet wel dat de omstandigheden voor de consumptie de laatste tijd weer minder gunstig aan het worden zijn. Veel industriebedrijven zijn namelijk somberder geworden in hun verwachtingen voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid bij hun bedrijf. Dat kan mensen voorzichtiger maken in hun uitgaven. Daarentegen zijn consumenten volgens de laatste metingen wel positiever geworden over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Delta Air Lines behoorde donderdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De luchtvaartmaatschappij presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Ook de vooruitzichten voor de huidige verslagperiode, met daarin het belangrijke vakantieseizoen, vielen hoger uit dan voorzien.
27 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nutella-eigenaar Ferrero neemt het moederbedrijf van Kellogg's over voor 3,1 miljard dollar, omgerekend ruim 2,6 miljard euro. Dat meldt het Italiaanse Ferrero, dat ook bekend is van Tic Tac, Kinder, Raffaello en Ferrero Rocher, nadat verschillende Amerikaanse media hierover eerder op donderdag al berichtten.
29 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Als Nederland wat minder strikt met de regels omgaat, kan de aanpak van het woningtekort sneller en goedkoper. Met die boodschap komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) na nieuwe berekeningen. Zo zou een hogere stikstofgrens, zoals landbouwminister Femke Wiersma (BBB) heeft voorgesteld, tot 2030 leiden tot 23.000 extra woningen, met minimale impact op de natuur.
1 uur geledenDUBLIN (ANP) - De Ierse toezichthouder Data Protection Commission (DPC) opent een nieuw onderzoek naar TikTok wegens het opslaan van persoonlijke gegevens in China. In mei kreeg de filmpjesapp een boete van 530 miljoen euro omdat medewerkers in China toegang hadden tot deze data van inwoners van de Europese Unie, wat tegen Europese privacyregels ingaat.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - Duitse exportbedrijven willen niet dat de Europese Commissie tegen "elke prijs" een handelsdeal sluit met de Verenigde Staten. Volgens belangenorganisatie BGA moet er een deal komen die eerlijk is voor heel Europa. Momenteel lopen er onderhandelingen tussen Brussel en Washington over een handelsovereenkomst met een deadline op 1 augustus.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft donderdag een zogeheten gedragscode voor AI-systemen gepubliceerd. De gedragscode is "bedoeld om de industrie te helpen voldoen aan de regels van de AI-wet" die op 2 augustus ingaat, stelt de Commissie. Brussel stelt het niet verplicht voor AI-bedrijven en ontwikkelaars om zich aan de gedragscode te houden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie staat er nog altijd goed voor, maar onzekerheid over met name de geopolitieke situatie remt investeringen af. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat in een nieuwe raming uit van een economische groei van 1,7 procent dit jaar en 1,3 procent in 2026. Dat is iets gematigder dan in een eerdere raming in februari.
2 uur geleden