
Constantijn II, laatste koning van Griekenland, overleden
ATHENE (ANP/AFP) - Constantijn II, de laatste koning van Griekenland, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat is op de Griekse televisie bekendgemaakt. Constantijn was koning van 1964 tot 1973, toen Griekenland veranderde in een republiek. Vanaf 1967 was hij verbannen na een staatsgreep van conservatieve legerofficieren, maar de laatste jaren heeft hij gewoon in Griekenland doorgebracht.
Constantijn werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. Volgens de Griekse omroep ERT stierf hij uiteindelijk aan een beroerte. Zijn vrouw en kinderen zouden volgens Griekse media de afgelopen dagen steeds bij hem zijn geweest. Zijn gezondheid was al jaren broos.
Constantijn werd op 2 juni 1940 geboren als tweede kind van koning Paul en koningin Frederika. Omdat Constantijn de enige zoon was, volgde hij zijn vader op toen die in 1964 overleed. Hij trouwde met prinses Anne Marie van Denemarken, de zus van de huidige koningin Margrethe II.
Staatsgreep in 1967
Nog geen drie jaar na zijn troonsbestijging voelde Constantijn de volle verantwoordelijkheid van zijn functie. Kolonel Papadopoulos pleegde in april 1967 een staatsgreep met een aantal ultrarechtse officieren. Constantijn bleef aan en probeerde in december van hetzelfde jaar de macht terug te grijpen, maar de halfslachtige poging slaagde niet.
Constantijn en zijn vrouw vluchtten naar Italië. Papadopoulos benoemde zichzelf tot president en riep in 1973 de republiek uit, waarmee een definitief einde kwam aan de Griekse monarchie. In een referendum sprak 70 procent van de bevolking zich een jaar later na het herstel van de democratie uit tegen herinvoering van de monarchie, omdat velen Constantijn de schuld gaven van de chaos die zijn tegencoup had veroorzaakt.
Vertrek uit Griekenland
Het verdreven koningspaar verbleef daarop enige tijd in Denemarken, maar vestigde zich uiteindelijk in de Britse hoofdstad Londen. Daar bouwden ze een nieuw leven op en kregen vijf kinderen. In de loop van de jaren keerde Constantijn nog enkele keren terug naar Griekenland, onder meer voor de Olympische Spelen in 2004.
Constantijn zei toen te overwegen zich weer in Griekenland te vestigen. "Terug zijn in Griekenland, de Griekse geur van de zee, de bergen zien en bij Griekse mensen zijn is het voornaamste", stelde hij. "Het maakt mij niet uit of ik staatshoofd ben of de koning van het land of alleen een simpele burger. Het samenzijn met Griekse mensen en in mijn eigen land te zijn, betekent het meeste."
Peetoom
Negen jaar later verhuisde hij daadwerkelijk terug naar zijn geboorteland. Tijdens zijn lange ballingschap in Engeland heeft Constantijn ook een band gekregen met onder meer de Britse en Spaanse koninklijke familie. Hij is bijvoorbeeld een peetoom van de Britse kroonprins William, net als van de Nederlandse prins Constantijn.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - Margot Friedländer, een bekende Joodse overlevende van de Holocaust, is op 103-jarige leeftijd overleden, heeft haar stichting bekendgemaakt.
3 minuten geledenJAMMU (ANP/AFP) - Voor de tweede avond op rij zijn droneaanvallen uitgevoerd op Indiaas Kasjmir, waaronder op de stad Jammu. Dat vertelde een Indiase defensiebron tegen persbureau AFP. Pakistan ontkende eerder al dergelijke aanvallen uit te voeren.
1 uur geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten houden zondag in Oman opnieuw gesprekken over het atoomprogramma van Iran, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Trumps speciale gezant Steve Witkoff zal namens de VS bij de gesprekken zijn, melden bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.
1 uur geledenMEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.
2 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.
4 uur geledenOSLO (ANP) - Nederland en negen andere Noord-Europese landen nodigen voortaan Oekraïne uit voor vergaderingen van hun militaire verbond. Ook mag Oekraïne in het vervolg meedoen met hun militaire oefeningen en gaan ze van elkaar leren, zegt defensieminister Ruben Brekelmans.
4 uur geleden