Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Conditie Amerikaanse economie drukt Wall Street

Conditie Amerikaanse economie drukt Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Het sentiment op Wall Street wordt mede bepaald door dramatische cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen als gevolg van de coronacrisis. Ook de industrie rond New York heeft zwaar te lijden onder de virusuitbraak. Volgens een rapport van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve, was de voorbije weken sprake van een stevige daling van de economische activiteit.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 1,9 procent lager op 23.504,35 punten. De brede S&P 500 verloor 2,2 procent tot 2783,36 punten en techgraadmeter Nasdaq speelde 1,4 procent kwijt tot 8393,18 punten.

De Amerikaanse winkelverkopen kelderden in maart op maandbasis met 8,7 procent. Dat was de sterkste daling ooit gemeten. Door de maatregelen om de pandemie tegen te gaan zijn veel winkels gesloten en worden vooral minder auto's verkocht. Amerikanen houden de hand op de knip door de onzekerheid over het virus en de sterk stijgende werkloosheid in de VS. De Fed meldde dat de komende tijd eerder op een verslechtering van de situatie dan op een verbetering van de omstandigheden worden gerekend, zo viel in het Beige Book te lezen.

Industriële bedrijvigheid

De industriële bedrijvigheid in en rond New York laat een ongekende krimp zien door de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de pandemie tegen te gaan. De miljoenenstad behoort tot de zwaarst getroffen gebieden in de VS door het virus.

Bank of America verloor 6,5 procent. De financiële instelling zet miljarden opzij om eventuele verliezen op leningen op te vangen vanwege de crisis. Branchegenoten Goldman Sachs (plus 0,2 procent) en Citigroup (min 5,6 procent) zetten ook extra geld opzij. JPMorgan Chase en Wells Fargo kondigden eerder deze week al vergelijkbare stappen aan. Zij verloren woensdag tot 5,8 procent aan beurswaarde.

Verlies

Winkelketen JC Penney verloor dik 27 procent na berichten dat het bedrijf adviseurs heeft ingehuurd om de opties te bekijken vanwege de malaise in de winkelsector door het virus. Het bedrijf zegt in ieder geval deze week niet aan een betalingsverplichting van 12 miljoen dollar te zullen voldoen. De kans bestaat dat de onderneming faillissement zal aanvragen.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 20,22 dollar, na eerder kortstondig onder de 20 dollar te hebben gestaan. Brentolie werd 5,9 procent goedkoper op 27,85 dollar. De euro was 1,0913 dollar waard, tegen 1,0916 dollar eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

8 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

10 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

10 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

12 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

13 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

21 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

23 uur geleden