Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Concurreren met VS moeilijk door lage rente'

'Concurreren met VS moeilijk door lage rente'

DAVOS (ANP) - Concurreren met Amerikaanse banken is moeilijk voor Europese banken door de lage rente die de Europese Centrale Bank rekent. Dat heeft ABN AMRO-topman Kees van Dijkhuizen in Davos gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De rente die de ECB aan banken rekent voor het stallen van geld bedraagt min 0,5 procent. Dat betekent dat banken dus moeten betalen voor geld dat ze bij de centrale bank onderbrengen.

ABN AMRO besloot onlangs die negatieve rente door te berekenen aan klanten die meer dan 2,5 miljoen euro op hun rekening hebben staan. "Dat is niet iets wat mensen leuk vinden. Je moet het uitleggen", verklaarde Van Dijkhuizen. "Het is een moeilijke situatie voor banken om geld in te verdienen. De Verenigde Staten hebben dat probleem niet."

De ECB gaat het huidige monetaire beleid tegen het licht houden en dat juicht Van Dijkhuizen toe. Daarbij wijst hij op Zweden, dat onlangs besloot zijn rente van een negatief tarief te verhogen tot nul procent. "Ik hoop dan ook echt dat er een meer genormaliseerd renteniveau komt in Europa.

Nederlandse banken betaalden vorig jaar 630 miljoen euro aan de ECB als gevolg van de negatieve depositorente, stelt fintechbedrijf Deposit Solutions. Sinds 2016 betaalden Nederlandse banken al 3 miljard euro aan de centrale bank, ongeveer een achtste van de totale rentebaten voor de ECB. Alleen de Duitse en Franse bankensector betaalden een hogere rekening.

Dijkhuizen is in het Zwitserse Davos voor het Wereld Economisch Forum.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

1 uur geleden
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

1 uur geleden
'Belangrijke oliepijpleiding VS waarschijnlijk nog dagen plat'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen tot de belangrijkste oliepijplijn naar de Amerikaanse oostkust weer in bedrijf is. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming denkt dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken.

3 uur geleden
Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

3 uur geleden
PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

5 uur geleden
'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

UTRECHT (ANP) - Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen. "Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

6 uur geleden
Koolmees: pensioenwet gaat jaar later in

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan verwacht. Demissionair Wouter Koolmees (Sociale Zaken) meldt dit aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden