
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen
DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.
"Het is ons natuurlijk niet ontgaan dat het compenseren van mensen totaal niet goed loopt, lang duurt", aldus Van Nispen. "Dat helpt natuurlijk allerminst bij het herstel van vertrouwen in de overheid."
Met zijn opmerkingen benadrukt Van Nispen de gevolgen van de vastgelopen hersteloperatie, temeer omdat zijn commissie daar expliciet geen onderzoek naar heeft gedaan. Wel noemde de commissie het juist compenseren van mensen die in de ellende zijn gestort eerder al een "morele plicht".
Herstel bieden
Dat herhaalde de commissievoorzitter donderdag in een debat met de Tweede Kamer: "Het is een verplichting dat er herstel wordt geboden aan de mensen die dit is aangedaan, en vooral ook aan de kinderen die zijn geraakt. Luister naar hen, hun wensen en behoefte."
Mensen die zich als gedupeerde melden moeten erg lang wachten tot hun hele dossier is bekeken (de integrale beoordeling genoemd). De zogenoemde hersteloperatie kost inmiddels al miljarden. Veel gedupeerden klagen ook dat ze weer afhankelijk zijn van de overheid, die hen juist in de financiële problemen bracht.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode gaan maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
6 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
8 uur geleden