Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie: overheid handelde correct in zaak piloot Poch

Commissie: overheid handelde correct in zaak piloot Poch

DE HAAG (ANP) - De overheid heeft rechtmatig gehandeld in het onderzoek naar de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch en de medewerking aan zijn aanhouding in Spanje. Dat concludeert een commissie die een jaar lang onderzoek heeft gedaan naar de kwestie, die zij "uniek" noemt. Vanuit "kringen rond het Koninklijk Huis" is in 2007 mogelijk geprobeerd zich met de zaak te bemoeien.

De voormalige Transavia-piloot werd in september 2009 aangehouden in Valencia door de Spaanse autoriteiten. Hij werd het jaar daarop uitgeleverd aan Argentinië dat hem verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. De informatie die leidde tot het onderzoek, was afkomstig van oud-collega's. Zij zouden Poch hierover hebben horen praten.

Het onderzoek is volgens de commissie in alle fasen naar Nederlands en internationaal recht rechtmatig geweest. "In ons rapport laten wij zien dat er op basis van de toepasselijke regelgeving correct en zorgvuldig is opgetreden. Dat wil niet zeggen dat het hele proces van een leien dakje ging", zegt commissievoorzitter Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Aanwijzingen

Ook concludeert de commissie dat toenmalig justitieminister Ernst Hirsch Ballin geen persoonlijke opdracht heeft gegeven tot het onderzoek naar Poch. Hij heeft zich ook niet inhoudelijk met het politieonderzoek bemoeid. Staatsrechtelijk is dat niet toegestaan. Er zijn ook geen aanwijzingen gevonden dat Nederland "per se" Poch in Argentinië wilde laten berechten, aldus de commissie. Wel vindt Nederland uit principe dat vervolging bij voorkeur plaatsvindt in het land waar de misdaden zijn gepleegd.

"Wel is de commissie gestuit op een (vruchteloze) poging om te interveniëren in het onderzoek." Die zou in 2007 gedaan zijn vanuit "kringen rond het Koninklijk Huis" en gebeurde via Eurojust dat een faciliterende rol speelde bij het vooronderzoek naar Poch. "Navraag door de commissie over het voorval bij het Kabinet van de Koning heeft tot niets geleid." Van andere vergelijkbare interventies weet de commissie niets.

De zaak-Poch lag binnen de Nationale Recherche gevoelig door Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Hij zat destijds in het kabinet van junta-leider Videla. Uit onderzoek van de Criminele Inlichtingeneenheid bleek uiteindelijk dat er geen relatie was tussen Poch en Zorreguieta.

Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft eerder verklaard dat hij hoofdofficier van justitie Guus Schram heeft horen zeggen dat er in de zaak-Poch "hogere belangen" speelden. Die zouden bepalend zijn geweest voor wat de Nederlandse justitie deed dan wel naliet in de aanloop naar de arrestatie van Poch. Schram spreekt dat tegen.

'Nederland had verplichting'

Nederland kon Poch niet aan zijn geboorteland uitleveren omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit had. Maar Nederland leverde wel informatie aan Spanje en Argentinië over de vlucht van Poch naar Valencia. Op basis van internationale verdragen "was Nederland verplicht om aan Argentinië inlichtingen te verstrekken ten behoeve van een vervolging in dat land", aldus de commissie.

Poch werd verdacht van betrokkenheid bij zogenoemde dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983. Daarbij werden tegenstanders van de junta van Jorge Videla uit vliegtuigen gegooid. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 vrij. Wel loopt nog een hoger beroep.

Terug in Nederland stelde Poch de Staat aansprakelijk, omdat die onrechtmatig zou hebben meegewerkt aan zijn arrestatie door Spanje. Hij eist een schadevergoeding van 5 miljoen euro. Deze zaak loopt nog.

Meer uit Binnenland

Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

3 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

3 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

4 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

6 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

7 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

8 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

8 uur geleden