Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commissie: overheid handelde correct in zaak piloot Poch

Commissie: overheid handelde correct in zaak piloot Poch

DE HAAG (ANP) - De overheid heeft rechtmatig gehandeld in het onderzoek naar de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch en de medewerking aan zijn aanhouding in Spanje. Dat concludeert een commissie die een jaar lang onderzoek heeft gedaan naar de kwestie, die zij "uniek" noemt. Vanuit "kringen rond het Koninklijk Huis" is in 2007 mogelijk geprobeerd zich met de zaak te bemoeien.

De voormalige Transavia-piloot werd in september 2009 aangehouden in Valencia door de Spaanse autoriteiten. Hij werd het jaar daarop uitgeleverd aan Argentinië dat hem verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. De informatie die leidde tot het onderzoek, was afkomstig van oud-collega's. Zij zouden Poch hierover hebben horen praten.

Het onderzoek is volgens de commissie in alle fasen naar Nederlands en internationaal recht rechtmatig geweest. "In ons rapport laten wij zien dat er op basis van de toepasselijke regelgeving correct en zorgvuldig is opgetreden. Dat wil niet zeggen dat het hele proces van een leien dakje ging", zegt commissievoorzitter Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Aanwijzingen

Ook concludeert de commissie dat toenmalig justitieminister Ernst Hirsch Ballin geen persoonlijke opdracht heeft gegeven tot het onderzoek naar Poch. Hij heeft zich ook niet inhoudelijk met het politieonderzoek bemoeid. Staatsrechtelijk is dat niet toegestaan. Er zijn ook geen aanwijzingen gevonden dat Nederland "per se" Poch in Argentinië wilde laten berechten, aldus de commissie. Wel vindt Nederland uit principe dat vervolging bij voorkeur plaatsvindt in het land waar de misdaden zijn gepleegd.

"Wel is de commissie gestuit op een (vruchteloze) poging om te interveniëren in het onderzoek." Die zou in 2007 gedaan zijn vanuit "kringen rond het Koninklijk Huis" en gebeurde via Eurojust dat een faciliterende rol speelde bij het vooronderzoek naar Poch. "Navraag door de commissie over het voorval bij het Kabinet van de Koning heeft tot niets geleid." Van andere vergelijkbare interventies weet de commissie niets.

De zaak-Poch lag binnen de Nationale Recherche gevoelig door Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Hij zat destijds in het kabinet van junta-leider Videla. Uit onderzoek van de Criminele Inlichtingeneenheid bleek uiteindelijk dat er geen relatie was tussen Poch en Zorreguieta.

Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft eerder verklaard dat hij hoofdofficier van justitie Guus Schram heeft horen zeggen dat er in de zaak-Poch "hogere belangen" speelden. Die zouden bepalend zijn geweest voor wat de Nederlandse justitie deed dan wel naliet in de aanloop naar de arrestatie van Poch. Schram spreekt dat tegen.

'Nederland had verplichting'

Nederland kon Poch niet aan zijn geboorteland uitleveren omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit had. Maar Nederland leverde wel informatie aan Spanje en Argentinië over de vlucht van Poch naar Valencia. Op basis van internationale verdragen "was Nederland verplicht om aan Argentinië inlichtingen te verstrekken ten behoeve van een vervolging in dat land", aldus de commissie.

Poch werd verdacht van betrokkenheid bij zogenoemde dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983. Daarbij werden tegenstanders van de junta van Jorge Videla uit vliegtuigen gegooid. Een Argentijnse rechter sprak Poch eind 2017 vrij. Wel loopt nog een hoger beroep.

Terug in Nederland stelde Poch de Staat aansprakelijk, omdat die onrechtmatig zou hebben meegewerkt aan zijn arrestatie door Spanje. Hij eist een schadevergoeding van 5 miljoen euro. Deze zaak loopt nog.

Meer uit Binnenland

Meeste bewoners weer terug na brand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De brand aan de Kelloggplaats in Rotterdam-Ommoord is onder controle. De meeste bewoners van het getroffen appartementencomplex mogen weer terugkeren, nu de brandweer metingen heeft verricht op onder meer koolmonoxide. Enkele mensen kunnen nog niet naar huis omdat hun appartement schade heeft opgelopen, meldt de brandweer.

1 uur geleden
Uitslaande brand aan Kelloggplaats in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In een appartementencomplex aan de Kelloggplaats in Rotterdam is zondagochtend vroeg een uitslaande brand uitgebroken, aldus de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Ook door de rook in het hele pand was het noodzakelijk om extra voertuigen in te zetten.

4 uur geleden
Claude schrok van negatieve reacties na repetitiebeelden

BASEL (ANP) - Claude is geschrokken van de kritiek die hij afgelopen week ontving nadat woensdag de eerste bewegende beelden van zijn songfestivalrepetities naar buiten waren gekomen. Het Nederlandse team was namelijk heel tevreden met de eerste resultaten, zei de zanger zaterdag in de Zwitserse stad Basel tegen het ANP.

13 uur geleden
Criminoloog Wouter Buikhuisen op 91-jarige leeftijd overleden

WARMOND (ANP) - De controversiële criminoloog Wouter Buikhuisen is dinsdag op 91-jarige leeftijd in Warmond overleden. Dat meldt zijn uitvaartexecuteur zaterdag.

14 uur geleden
Enkele honderden mensen bij protest voor lagere huren in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Op het Domplein in Utrecht hebben zich zaterdagmiddag enkele honderden mensen verzameld om te demonstreren voor lagere huren. "Huurders en woningzoekenden worden tot de laatste cent uitgebuit en de overheid laat het gewoon toe", stelt de organisatie. "Iedereen wordt geraakt door deze wooncrisis. Nu is het tijd om er iets aan te doen!"

17 uur geleden
Bestuurder scootmobiel overleden na botsing met vrachtwagen

LEMMER (ANP) - In Lemmer is de bestuurder van een scootmobiel overleden na een botsing met een vrachtauto, meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 13.30 uur op de Plattedijk in de Friese plaats.

17 uur geleden
Arrestaties na schietpartij en achtervolgingen in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - Vier mannen zijn vrijdagavond in Amsterdam-Noord aangehouden na een schietpartij op de Disketteweg in Amsterdam-Noord. Rond 19.15 uur klonken daar schoten op straat en meteen reden verdachten weg in twee auto's. Agenten zetten de achtervolging in. Bij het schietincident zelf is niemand gewond geraakt.

19 uur geleden