
Commissie: maatregelen jeugdzorg pakken problemen onvoldoende aan
DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die zijn bedacht om de hardnekkige problemen in de jeugdzorg aan te pakken, zijn noodzakelijk maar niet voldoende. Ook moeten er nieuwe afspraken komen over het budget. Dat concludeert een commissie die de uitvoering van de zogeheten hervormingsagenda jeugd onderzocht. In het voorjaar van 2023 kwamen het kabinet, de gemeenten, aanbieders van jeugdzorg en jeugdhulpverleners na moeizaam overleg tot dit akkoord dat de sector uit het slop moest halen.
De jeugdzorg heeft het al jaren erg zwaar door bezuinigingen, een tekort aan personeel en lange wachtlijsten door een toenemende vraag naar jeugdhulp. Kinderen in de knel moeten soms lang wachten voordat ze hulp krijgen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar vinden dat ze daarvoor te weinig geld krijgen van de rijksoverheid.
De gemaakte afspraken moeten ook leiden tot een flinke besparing vanaf 2026. Maar tegelijk blijft de vraag naar jeugdzorg en daarmee de uitgaven stijgen, constateert de commissie onder leiding van oud-zorgminister Tamara van Ark. De ingeboekte bezuiniging "hangt als een zwaard van Damocles boven alle partijen die bij de uitvoering betrokken zijn, inclusief jongeren en ouders", staat in het rapport.
Andere afspraken
De commissie roept het rijk en de gemeenten dan ook op om andere financiële afspraken te maken. Het is volgens haar "niet haalbaar en niet wenselijk om de beoogde besparingen vanaf 2026 te handhaven". Er zou voor het financieel kader een soort overgangsperiode moeten komen voor de periode tussen 2025 en 2028. De commissie wijst er wel op dat het moeilijk is om een goede inschatting te maken van doelen en effecten van mogelijke bezuinigingen. Dat komt omdat de informatie hierover niet goed meetbaar is.
In de hervormingsagenda moet bovendien meer worden gekeken naar de oorzaken van de grote instroom, vindt de commissie. De vraag naar jeugdhulp neemt om meerdere redenen toe. Zo zouden meer jongeren in problemen komen door stress en druk die ze ervaren door bijvoorbeeld sociale media en andere fenomenen van deze tijd zoals verslavingen. De commissie vindt dat bij de oplossing van deze problematiek meer moet worden gekeken naar het gezin, de school en naar de samenleving.
Het rapport wordt donderdag overhandigd aan de staatssecretarissen Vincent Karremans (Jeugd) en Teun Struycken (Justitie en Veiligheid) en aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
7 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
12 uur geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
4 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden