Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen
DEN HAAG (ANP) - In vrouwengevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.
Deze norm moet duidelijk tussen de oren van alle medewerkers komen te zitten, adviseert Hamer. Ze moeten elkaar daar ook op aanspreken.
De machtspositie van cipiers vergroot volgens de regeringscommissaris de kans dat het misgaat. Daarom vindt ze dat personeel de ruimte moet worden ontnomen om gevangenen privileges toe te kennen of te ontnemen.
Kwetsbaar
Woensdagavond werd bekend dat het Openbaar Ministerie drie bewakers van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis vervolgt voor aanranding van gevangenen.
Vrouwelijke gevangenen zijn volgens Hamer kwetsbaar voor seksueel wangedrag omdat ze meer dan gemiddeld een licht verstandelijke beperking en traumatische ervaringen hebben.
'Taboe'
Gedetineerde vrouwen bevinden zich bovendien in een kwetsbare positie. "Dat maakt de drempel om seksueel overschrijdend gedrag door een medewerker te melden extreem hoog", schrijft Hamer. Ze adviseert in te zetten op het verlagen van drempels en het adequaat opvolgen van meldingen.
Hamer vindt dat gedetineerden op vertrouwelijke wijze wangedrag moeten kunnen melden, buiten het zicht van medewerkers. Hamer: "De meeste gedetineerden hebben weinig scholing en op seksueel grensoverschrijdend gedrag rust een taboe. Ze hebben dus belang bij eenvoudige, maar heldere informatie, die uitstraalt dat de toezichthouders onafhankelijk zijn van Dienst Justitiële Inrichtingen."
Speciale opleiding
Hamer sprak voor haar advies onder meer met medewerkers en directies van gevangenissen, de toezichthouders daarvan en (ex-)gedetineerden.
De Dienst Justitiële Inrichtingen gaat met de aanbevelingen zoals het vereenvoudigen van het meldproces voor misstanden aan de slag, laat directeur-generaal Wim Saris weten. Hij zegt al een "breed pakket aan maatregelen" te hebben genomen om de veiligheid te vergroten. "Zo moeten medewerkers die met vrouwelijke gedetineerden werken een speciale opleiding volgen. Daarnaast is bij vrouwengevangenissen een aandachtsfunctionaris niet-integer gedrag aangesteld."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De bijdrage die de PVV maandag in een debat leverde over de problemen in de sportsector heeft tot hoon en irritatie geleid in de Tweede Kamer. Honderden sportverenigingen, sportkoepels en gemeenten zijn zeer bezorgd over de bezuinigingsplannen van het kabinet op het gebied van sport en de oppositie hoopte op een reactie van de grootste regeringsfractie. PVV'er Reinder Blaauw ging er amper op in, maar legde de focus op "onveiligheid in de vrouwenkleedkamer".
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BBB is maandag in aanvaring gekomen met andere partijen, nadat mediawoordvoerder Claudia van Zanten de NOS ervan betichtte onevenwichtig te berichten, en daarmee mogelijk zelfs antisemitisme aan te wakkeren. Zij vindt dat de NOS eenzijdig verslag doet van de oorlog tussen Israël en Hamas, en dat Joodse mensen in Nederland daar last van hebben. Het BBB-Kamerlid vroeg eerder al of minister Eppo Bruins (Media) bereid was onderzoek te laten doen naar de berichtgeving van de NOS, maar Bruins benadrukt de onafhankelijkheid ervan.
11 uur geleden