
Comitévoorzitter: Hoekstra bij slavernijherdenking is bijzonder
PARAMARIBO (ANP) - De aanwezigheid van vicepremier Wopke Hoekstra "geeft een extra dimensie" aan de Surinaamse nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. "Het is voor het eerst sinds de onafhankelijkheid dat de Nederlandse regering hierbij betrokken is", zegt Johan Roozer, voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Slavernij.
Door heel Suriname wordt op 1 juli stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Er zijn talloze grote en kleinere herdenkingen, met de toespraken, tradities en rituelen die daarbij horen. Hoekstra is aanwezig bij de nationale herdenking bij het beroemde standbeeld Kwakoe, en zal daar spreken.
Roozer, die zelf ook speecht bij Kwakoe, hoopt dat Hoekstra het zal hebben over een "betere toekomst" voor de relatie tussen de landen, een manier "om samen te komen tot een heilzame verwerking van het slavernijverleden". "Dat we op een zodanige manier inhoud kunnen geven aan de samenwerking, dat we elkaar kunnen aanvullen."
Belangrijkste stap
Voor Roozer heeft Nederland in december al de belangrijkste stap gezet, toen premier Mark Rutte in Den Haag namens de regering excuses aanbood voor het slavernijverleden. Hoewel de aanloop volgens hem te chaotisch en eenzijdig was verlopen, is daar uiteindelijk wel "een weg ingeslagen". Nu moet volgens hem samen met Suriname gekeken worden waar die naartoe leidt.
Roozer vindt dat in ieder geval gepraat moet worden over armoedebestrijding, onderzoek naar de doorwerking van het slavernijverleden en erkenning van het leed dat tot slaaf gemaakten is aangedaan. Ook herstel moet hier onderdeel van zijn. De voorzitter hoopt daarin mede met hulp van de Nederlandse speciale gezant Frédérique de Man in een "goede dialoog tot resultaat" te komen.
Beperkte belangstelling
Roozer zelf gaat drukke dagen tegemoet, vertelt hij vanuit een expositieruimte waar de laatste hand gelegd wordt aan een tentoonstelling van historische Surinaamse klederdrachten die vrijdag wordt geopend. Die is onderdeel van het herdenkingsprogramma, dat al meer dan een week bezig is. Overigens lijkt de toespraak van koning Willem-Alexander op beperkte belangstelling te kunnen rekenen. Die wordt zaterdag alleen uitgezonden op twee televisiezenders, maar voor zover bekend zijn er geen grote bijeenkomsten waarop de toespraak gezamenlijk wordt bekeken.
Voorafgaand aan de nationale herdenking bij het beeld van Kwakoe, is er een belangrijke kerkdienst. De kerk kan helpen met de verwerking van het slavernijverleden, vertelt Roozer, maar ook haar eigen rol daarin herkennen. Hij is later op de dag bij een processie (de zogenoemde Prodowaka) en een herdenkingsconcert.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het verlagen van het eigen risico voor de zorg kan financieel nadelig uitpakken voor bepaalde kwetsbare groepen. Dat schrijft de Raad van State in een advies over het wetsvoorstel om het eigen risico naar 165 euro per jaar te brengen.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Recente gerechtelijke uitspraken over stikstof maken het moeilijk voor Defensie om te oefenen, het aantal oefenlocaties uit te breiden of de gebouwen van de krijgsmacht te onderhouden. Dat staat in een onderzoek naar de impact door TNO, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.
1 uur geledenTILBURG (ANP) - De bestuurders van Het Adriano Huis (HAH), een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Bergen op Zoom, zijn opgestapt. Zorgkantoor CZ dreigde de overeenkomst met de organisatie op te zeggen als het bestuur voor maandag niet ontslag had genomen. Het bedrijf maakte al geen geld meer over naar de instelling.
1 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - Monique van de Ven ontvangt dit jaar de Career Achievement Award op het festival Film by the Sea. Volgens festivaldirecteur Jan Doense behoort de 72-jarige actrice tot "de absolute royalty van de Nederlandse film". Op het festival gaat de nieuwe film Een vrouw als Monique in première, met Van de Ven en acteur Joes Brauers in de hoofdrollen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Acteur, regisseur en toneelschrijver Piet Kamerman is op 99-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Kamerman overleed op 3 juni in Utrecht en is afgelopen vrijdag gecremeerd. Bij het grote publiek was Kamerman vooral bekend door zijn rol (2000-2006) als barman Lowietje in de hitserie Baantjer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De William Schrikker Stichting en pleegzorgorganisatie Enver zijn aansprakelijk gesteld omdat ze de biologische moeder van het Vlaardingse pleegmeisje de kans hebben ontnomen als familie verder te leven. Dat is een schending van het recht op familieleven, bevestigt advocaat Frank Hamers berichtgeving van De Telegraaf.
11 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.
16 uur geleden