Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column tandarts Jan Pieter Ruiter: ‘Zonder beest geen feest’

Column tandarts Jan Pieter Ruiter: ‘Zonder beest geen feest’

U weet ongetwijfeld dat uw lichaam uit een heleboel cellen bestaat? En dat er in en op uw lichaam ongeveer evenveel bacteriën leven? Het merendeel van deze bacteriën bevindt zich in de darmen, maar ook aan het begin van het spijsverteringskanaal, de mond, is het een gezellige boel.Zonder de samenwerking met de bacteriën zou ons leven niet mogelijk zijn. Het bijzondere is dat welke beesten er in en op u zitten per persoon nogal verschilt. De mix aan bacteriën, schimmels, gisten en virussen die bij u passen wordt uw microbioom genoemd. En dit microbioom verschilt nogal van persoon tot persoon. Nu is in mijn vakgebied, de tandheelkunde, inmiddels goed duidelijk dat wat je eet invloed heeft op je microbioom. Dit is overigens nog niet zo heel lang bekend, in 1899 werd bijvoorbeeld door een collega-tandarts de suikerspinmachine mede uitgevonden. Hoe bestaat het, zou je zeggen! We weten nu dat door een langdurig suikerrijk dieet het microbioom in de mond verandert naar een samenzwering die veel gemakkelijker gaatjes maakt in tanden en kiezen. Groot feest voor de beesten!

Met beesten samenleven is dus een goede zaak, het is echter wel belangrijk dat duidelijk is wie de baas is. Te veel activiteit van sommige bacteriën levert bepaalde ziektebeelden op. Zoals gaatjes, ook wel cariës genoemd. Hoe ontstaat dat dan? Nou, je eet of drinkt wat en je bacteriën eten dan een beetje mee. Die beesten moeten natuurlijk ook naar de wc, maar dat is je mond, en als afvalproduct ontstaat er een zuur wat het glazuur van je tand oplost. Speeksel zorgt ervoor dat je tand weer herstelt, maar is deze balans niet in evenwicht dan ontstaan er gaatjes. Krijgen de beesten dus te vaak eten van de baas dan gaat het niet goed met het gebit.

Wat kan ik dan zelf doen? Het advies is om niet vaker dan zes à zeven keer per dag iets te eten of te drinken waar energie in zit. Water mag dus altijd. Elk half uur een dropje of een mandarijn is slecht, want dan kan de tand in de tussentijd niet herstellen. Eet als een wolf en graas niet als een koe.

Ook belangrijk is een keer of twee per dag de organisatie van al die beesten overhoop te gooien. De bacteriën in uw mond koloniseren namelijk uw gebit en vormen iets wat een biofilm genoemd wordt. En samen, beschermd door een biofilm, staan de beesten sterk. Mechanisch reinigen is de oplossing, poetsen dus! En waar de tandenborstel niet bij kan, flossen, stokeren of rageren.

Wellicht lukt het zo om uit de handen van de tandarts te blijven, want het is beter te voorkomen dan te repareren. Genezen lukt namelijk nog niet, gedane schade neemt geen keer. Af en toe een controle en wellicht wat coaching in het onderhoud en u kunt zelf de was doen. Dat is een prima oplossing voor het tandartsentekort in Zeeland!

Jan Pieter Ruiter
Tandartsenpraktijk Kapelle

Meer uit Beveland

Seniorenraad Borsele viert twintigjarig bestaan met feest op Ouderendag

‘s-HEERENHOEK - Seniorenraad Borsele geeft vrijdag 7 oktober een jubileumfeest in de Jeugdhoeve in ’s-Heerenhoek. 

1 uur geleden
‘Wat er op mijn pad kwam heb ik omarmd’

MIDDELBURG - De groene en rode markiezen zijn met grote letters bedrukt: De Boekenbeurs. Het beeld hoort al veertig jaar bij de uitstraling van de Turfkaai in Middelburg. Eigenaar en antiquaar Fred Duivenvoorde is gespecialiseerd in oude boeken, kaarten en prenten. Zeeland is het belangrijkste onderwerp van zijn antiquariaat, al heeft hij ook veel andere pareltjes in de kasten staan. Eind 2022 komt er een einde aan de vertrouwde winkel, maar Duivenvoorde gaat online door met de verkoop.  

3 uur geleden
Training ‘Een held met je geld!’ voor jongvolwassenen

Soms is het lastig om goed uit te komen met je geld. Want hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om rekeningen te betalen, hoe spaar je voor leuke dingen? En hoe voorkom je dat je schulden krijgt

18 uur geleden
Waterschap: ‘Water uit sloten, vijvers en kreken weer beschikbaar voor gebruik’

Door de neerslag van de afgelopen weken kan waterschap Scheldestromen het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in Zeeland opheffen.

1 dag geleden
Onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven

MIDDELBURG - Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen heeft het onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven. Door de neerslag van de afgelopen weken is het peil in waterlopen gestegen. Neerslag en dalende temperaturen helpen de natuur herstellen waardoor ook waterkwaliteitsproblemen in ernst en hoeveelheid zijn afgenomen.

1 dag geleden
Wat vinden inwoners Borsele van nieuwe kerncentrales?

HEINKENSZAND - Inwoners van ‘s-Heerenhoek, Nieuwdorp, Borssele en Lewedorp kunnen tijdens bijeenkomsten op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober hun mening geven over de eventuele realisatie van twee nieuwe kerncentrales. De Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis en wethouder Kees Weststrate gaan met de inwoners in gesprek.

1 dag geleden
Weekeinde brengt wisselvallig weer

Voor het weekeinde verwacht weerbureau Weeronline wisselvallig weer. 

1 dag geleden