Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column tandarts Jan Pieter Ruiter: ‘Zonder beest geen feest’

Column tandarts Jan Pieter Ruiter: ‘Zonder beest geen feest’

U weet ongetwijfeld dat uw lichaam uit een heleboel cellen bestaat? En dat er in en op uw lichaam ongeveer evenveel bacteriën leven? Het merendeel van deze bacteriën bevindt zich in de darmen, maar ook aan het begin van het spijsverteringskanaal, de mond, is het een gezellige boel.Zonder de samenwerking met de bacteriën zou ons leven niet mogelijk zijn. Het bijzondere is dat welke beesten er in en op u zitten per persoon nogal verschilt. De mix aan bacteriën, schimmels, gisten en virussen die bij u passen wordt uw microbioom genoemd. En dit microbioom verschilt nogal van persoon tot persoon. Nu is in mijn vakgebied, de tandheelkunde, inmiddels goed duidelijk dat wat je eet invloed heeft op je microbioom. Dit is overigens nog niet zo heel lang bekend, in 1899 werd bijvoorbeeld door een collega-tandarts de suikerspinmachine mede uitgevonden. Hoe bestaat het, zou je zeggen! We weten nu dat door een langdurig suikerrijk dieet het microbioom in de mond verandert naar een samenzwering die veel gemakkelijker gaatjes maakt in tanden en kiezen. Groot feest voor de beesten!

Met beesten samenleven is dus een goede zaak, het is echter wel belangrijk dat duidelijk is wie de baas is. Te veel activiteit van sommige bacteriën levert bepaalde ziektebeelden op. Zoals gaatjes, ook wel cariës genoemd. Hoe ontstaat dat dan? Nou, je eet of drinkt wat en je bacteriën eten dan een beetje mee. Die beesten moeten natuurlijk ook naar de wc, maar dat is je mond, en als afvalproduct ontstaat er een zuur wat het glazuur van je tand oplost. Speeksel zorgt ervoor dat je tand weer herstelt, maar is deze balans niet in evenwicht dan ontstaan er gaatjes. Krijgen de beesten dus te vaak eten van de baas dan gaat het niet goed met het gebit.

Wat kan ik dan zelf doen? Het advies is om niet vaker dan zes à zeven keer per dag iets te eten of te drinken waar energie in zit. Water mag dus altijd. Elk half uur een dropje of een mandarijn is slecht, want dan kan de tand in de tussentijd niet herstellen. Eet als een wolf en graas niet als een koe.

Ook belangrijk is een keer of twee per dag de organisatie van al die beesten overhoop te gooien. De bacteriën in uw mond koloniseren namelijk uw gebit en vormen iets wat een biofilm genoemd wordt. En samen, beschermd door een biofilm, staan de beesten sterk. Mechanisch reinigen is de oplossing, poetsen dus! En waar de tandenborstel niet bij kan, flossen, stokeren of rageren.

Wellicht lukt het zo om uit de handen van de tandarts te blijven, want het is beter te voorkomen dan te repareren. Genezen lukt namelijk nog niet, gedane schade neemt geen keer. Af en toe een controle en wellicht wat coaching in het onderhoud en u kunt zelf de was doen. Dat is een prima oplossing voor het tandartsentekort in Zeeland!

Jan Pieter Ruiter
Tandartsenpraktijk Kapelle

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

‘Night of Remembrance’ in Goes meer dan ooit van betekenis

GOES - De Protestantse Gemeente Goes verzorgt op zaterdagavond 6 november de ‘Night of Remembrance’ (Avond van Herinnering) in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

18 uur geleden
Werk aan Eendvogelstraat in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Dit najaar en voorjaar gaat de Eendvogelstraat in Heinkenszand op de schop.‘De Eendvogelstraat stond op de planning voor herinrichting, maar in verband met bezuinigingen is die uitgesteld’, laat de gemeente Borsele weten. ‘Wel kijken we hoe we wensen uit het inwonersonderzoek van 2019 kunnen meenemen. Uit de enquête bleek dat de verkeersveiligheid van fietsers een aandachtspunt is. Daarom komen er bredere fietsstroken met fietssymbolen. Ook hebben we de openbare verlichting van led voorzien.’

23 uur geleden
Marijke Hillebrand is apetrots op haar zoon, die het familiebedrijf voortzet

GOES - Toen de ouders van Rens Hillebrand kinderen kregen, zeiden ze dat ze hun gezin net zo lang hoopten uit te breiden tot zich een nieuwe generatie voor hun schoenmakerij aandiende. Na drie dochters kwam met Rens hun eerste zoon ter wereld. “Hij wordt later schoenmaker”, riep moeder Marijke meteen. En ze kreeg gelijk.Marijke Hillebrand (73) trouwde met de man die als derde generatie Schoenservice Hillebrand in Goes aanstuurde. Ze was veel in de winkel te vinden, hielp klanten en verzorgde stikwerkjes. Hun vier kinderen hebben vroeger ook allemaal de helpende hand toegestoken. Haar man, die tien jaar geleden op 62-jarige leeftijd plotseling overleed, heeft het unieke moment van de uitreiken van het predicaat hofleverancier vorige week niet meer kunnen meemaken, maar Marijke was er, samen met dochter Marit, bij toen Rens, als nieuw hoofd van het familiebedrijf, het gevelwapen van hofleverancier ontving. “Heel trots ben ik”, glunderde ze.

1 dag geleden
Saman bestaat 100 jaar: ‘Betaalbaar verduurzamen begint met communicatie’

ZIERIKZEE - Zestien jaar geleden stapte Daniël Lodders in het bedrijf van zijn schoonfamilie: een dorpsinstallateur met ongeveer twintig collega’s in de installatiebranche. Vandaag geeft hij leiding aan de Saman Groep en is de grens van driehonderd medewerkers gepasseerd. 

1 dag geleden
Inschrijving voor de Mallard Wandeltocht geopend

NIEUWDORP - Op zaterdag 30 oktober vindt ter herinnering aan de bevrijding van Zuid-Beveland de Mallard Wandeltocht plaats. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp is start- en eindpunt. De inschrijving is geopend.De tocht is voor verschillende doelgroepen geschikt. Deelnemers kunnen 6, 13, 26,5 of 35,5 kilometer lopen. De deelnemers tot 12 jaar worden met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam gebracht en lopen dan zes kilometer terug. Om verzekerd te zijn van vervoer moeten zij zich aanmelden.Zowel jong als oud, minder goede en zeer ervaren lopers kunnen op deze dag ervaren dat Zeeland meer heeft dan strand alleen. Om 10.30 uur is er bij de monumenten op de Sloedam een sobere, plechtige herdenking, waarbij kransen worden gelegd.

1 dag geleden
Goese ondernemers tegemoet gekomen bij coronacontroles

GOES - Ondernemers in de gemeente Goes kunnen sinds deze week financiële steun aanvragen voor de controle van coronatoegangsbewijzen. 

1 dag geleden
Influencer Yael uit Colijnsplaat: ‘Ook minder mooie kanten wil ik tonen’

COLIJNSPLAAT – De 17-jarige Yael van der Puil uit Colijnsplaat heeft op het landelijke Kunstbende Young Creators Festival in de categorie ‘Influencer’ de eerste prijs in de wacht weten te slepen.

1 dag geleden