Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Rob Zwartepoorte: Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

Column Rob Zwartepoorte: Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

Benzine, diesel, hybride of elektrisch? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Logisch, gezien alle berichtgeving omtrent de productie van brandstofmotoren na 2035!Eén op de 4 Nederlanders geeft aan binnen een jaar een auto te kopen. Omgerekend naar heel Nederland zijn dit zo’n 3,3 miljoen consumenten. De grootste groep kiest nog steeds voor benzine (11%). De volledig elektrische auto is een stuk minder populair (3%) en de hybride auto schommelt er tussenin (6%). De prijs van een elektrische auto is veruit de meest genoemde reden om er geen te kopen (59%). Op afstand volgen drempels, zoals het vaak moeten opladen (35%) en het gebrek aan oplaadpunten (34%). Ook de duur van het opladen wordt vaak genoemd (25%).De tegenwoordig uitgebreide keuze - benzine, diesel, autogas, hybride of volledig elektrisch - kan leiden tot keuzestress. Wat moet je nu kiezen?De meeste auto’s rijden op benzine. Deze techniek is bewezen betrouwbaar en benzine is overal verkrijgbaar. Benzineauto’s betalen minder wegenbelasting en zijn meestal lichter dan dieselmotoren. Dat maakt een benzinemotor geschikt voor sportieve rijders.

Onder zakelijke rijders was diesel veruit het meest populair, maar sinds het dieselschandaal is het uit de gratie geraakt. Toch is het nog steeds (redelijk) populair in Nederland: het is een beproefde techniek, de auto’s rijden zuinig en de brandstof is relatief goedkoop. Door de uitstoot, met name fijnstof, worden veel oudere diesels geweerd uit steden. Maar hedendaagse diesels zijn vaak schoner dan benzineauto’s, waardoor de aanschaf nog steeds verantwoord is.

Een hybride auto heeft een benzine- en elektromotor. Die wordt opgeladen door rem-energie en vaak ook via het stopcontact (plu-in-hybride). De elektromotor helpt de benzinemotor bij het optrekken en versnellen. Sommige hybrides kunnen hele afstanden elektrisch rijden en omdat je altijd op benzine verder kunt rijden heb je geen last van een beperkt elektrisch bereik. Het voordeel is het lagere verbruik; overal waar de elektromotor bijspringt wordt minder benzine verbruikt. Deze auto’s komen het best tot hun recht in verkeer waarin regelmatig geremd wordt, zodat de accu weer oplaadt. Ook is de CO2-uitstoot minder.

Volledig elektrisch rijden is in opkomst. Steeds meer fabrikanten brengen elektrische auto’s op de markt. Elektrisch rijden is relaxed. Er zijn weinig trillingen en alleen geluid van banden en wind. De acceleratie van een elektrische auto is ongekend. Ze voelen daarom vaak sportief aan, ook omdat de accu’s in de vloer zorgen voor een laag zwaartepunt, dat de wegligging verbetert. Als er op tijd geladen kan worden, is het bereik voor de meeste mensen geen probleem. Opladen kan via een snel-lader, gewone lader en aan een gewoon stopcontact. Elektrische auto’s zijn nog duur in aanschaf, maar ze worden goedkoper naarmate er meer modellen komen en de concurrentie toeneemt. Een elektrische motor heeft ongeveer elf keer minder draaiende delen dan een verbrandingsmotor, waardoor de onderhoudskosten lager uitvallen.

Bedenk voordat je kiest, waarvoor je de auto gebruikt. Rijd je vooral op de snelweg, dan is een elektrische auto niet echt geschikt. Voor sportieve rijders is een benzineauto het beste en voor veel lange afstanden is dat een diesel. Een hybride auto zit hier tussenin. Ik rijd het liefst in een hybride Range Rover Sport.

Meer uit Beveland

Bedrijventerrein Eindewege krijgt glasvezel

EINDEWEGE - Begin volgend jaar start de aanleg van glasvezel bij bedrijventerrein Eindewege.

14 uur geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

HEINKENSZAND - Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente één. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

15 uur geleden
Kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Voor de elfde keer organiseren de gezamenlijke kerken van Heinkenszand hun jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand. Een initiatief dat 12 jaar geleden is geboren, elk jaar is georganiseerd en slechts werd onderbroken door de coronabeperkingen. 

1 dag geleden
Kom Us Kieke in Goes vernieuwt tot duurzame en aantrekkelijke dagbesteding en leerwerklocatie

GOES - Voor Stadsboerderij Kom Us Kieke in Goes, een dagbestedingslocatie van zorgorganisatie Gors, begint volgend jaar de bouw van een nieuw pand aan de Watervlietweg.

1 dag geleden
Subsidie voor versnellen Zeeuws Deltaplan Zoet Water

WISSENKERKE - De provincie Zeeland verleent subsidie voor twee projecten die de beschikbaarheid voor zoet water in Zeeland stimuleren. Er gaat 134.851 euro naar een praktijkproef met zogeheten kreekruginfiltratie op Noordgouwe en 27.000 euro naar landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland.

1 dag geleden
Voorgedragen burgemeester Cees van den Bos: 'Goes is een kans die ik niet kan laten lopen'

GOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.

1 dag geleden
Treinenclub houdt vrijdagavond lezing in Goes

GOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.

2 dagen geleden