Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

[COLUMN] Rob Neutelings van Curio: ‘Samen opleiden voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt’

[COLUMN] Rob Neutelings van Curio: ‘Samen opleiden voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt’

Topkok Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Librije was onlangs op bezoek bij onze horecaopleidingen in Breda. Om de kookkunsten van toekomstige leerlingen te beoordelen. Talenten die mogen instromen in onze topkokopleiding. In juni is Jonnie er weer, om praktijkexamens af te nemen. Hij maakt ondanks zijn drukke agenda tijd vrij om jonge talenten vaardigheden bij te brengen en sterrenkoks in spé te motiveren.

Samenwerken met bedrijven: de sleutel tot succes

Er zijn gelukkig veel voorbeelden, waarbij bedrijven hun kennis overbrengen op onze leerlingen en studenten. De truckdealers in West-Brabant doen dat met Curio in de Truck Academy. Ze stellen gloednieuwe trucks beschikbaar zodat studenten op school kennis maken met de meest moderne voorbeelden. In Oosterhout en Moerdijk gaan we les geven ín de logistieke bedrijven. Of via TAIT Benelux, een wereldspeler op het gebied van podiumtechniek. Dat bedrijf vestigde zich pas in Bergen op Zoom. Daarmee biedt het onze studenten de allernieuwste praktijkfaciliteiten voor theater De Maagd en Gebouw T. Onze zorgstudenten kunnen leren en werken op locaties van grote zorginstellingen in West-Brabant. En in de opleiding van bouwstudenten werken we intensief samen met het bedrijfsleven op onze locaties in Bergen op Zoom en Breda. Ik word blij van al deze voorbeelden, en zo zijn er veel meer. Zonder twijfel spreken mijn Curio-collega’s mij aan dat ik niet volledig ben. Dat klopt. Onze docenten maken samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties het moderne beroepsonderwijs. Mijn collega’s zijn goed, in hun vak, kunnen leerlingen en studenten veel bijbrengen en motiveren, maar alleen kunnen ze het niet. We moeten het samen doen, met de praktijk.

Arbeidsmarkt heeft cruciale beroepen nodig

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ik zie dat er een verschil is wat de arbeidsmarkt nodig heeft en waar het onderwijs voor opleidt. Nu al is er een grote vraag naar goed opgeleid mbo-personeel, zeker in West-Brabant. Dat zal de komende jaren verder toenemen. Tegelijkertijd worden er in veel regio’s (ook in de onze) minder kinderen geboren én we hebben last van de trend dat iedereen een ‘zo hoog mogelijk schooladvies’ wil. Straks heeft 50% een academische opleiding en is er geen installatiemonteur voor de energietransitie te vinden, geen loodgieter, hovenier, zorgmedewerker, politieagent of kinderopvangmedewerker. Een jaar geleden spraken we nog over ‘cruciale beroepen’. Als die niet voldoende worden ingevuld, heeft dat stevige gevolgen voor onze welvaart en welzijn! Aan dit onderwerp zou het nieuwe Regeerakkoord aandacht moeten besteden. Stem opleidingen af op de vragen van de arbeidsmarkt. Alleen zo maak je de arbeidsmarkt toekomstbestendig.

Heb jij nog goede suggesties of wil je graag met ons samenwerken? Schroom niet om mij te contacten: Rob Neutelings | LinkedIn of [email protected]

Rob Neutelings is bestuursvoorzitter van Curio, dé beroepsopleider van de regio. Curio verzorgt beroepsonderwijs voor vmbo, mbo, vavo, praktijkschool, basiseducatie, nt2, isk en bedrijfsopleidingen op 45 locaties tussen Halsteren en Andel aan zo’n 22.000 leerlingen en studenten. Er werken ruim 2.000 mensen. www.curio.nl.

Meer uit Tholen

Havendagen Tholen 2024: Het programma op 31 mei en 1 juni

THOLEN - De Havendagen Tholen 2024 staan weer voor de deur. Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni staat Tholen weer volledig in het teken van de 2-daagse havendagen. Bezoekers kunnen onder andere genieten van een gezellige jaarmarkt en optredens van bekende en minder bekende artiesten.

45 minuten geleden
Thoolse ateliers openen zaterdag hun deuren tijdens 10e Open Atelierroute

THOLEN - Cultuurplein Tholen organiseert dit weekend de eerste Open Atelierroute van deze zomer. Veertien Thoolse kunstenaars openen hun deuren voor bezoekers op iedere eerste zaterdag van de maand van juni tot en met september. Het aanbod is heel divers. Je kunt verschillende vormen van schilderkunst bewonderen, maar ook glaskunst, kunst van strandvondsten, vilt- en textielkunst en keramiek.

3 uur geleden
Auto volledig uitgebrand in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - Een geparkeerde auto aan de Domineeshof in Sint-Annaland is gisteravond volledig uitgebrand. Het is niet bekend hoe het vuur kon ontstaan. De politie doet onderzoek naar het incident. 

7 uur geleden
Silke en Liva van Olympia Tholen eindigen hoog in regiofinale meerkamp

THOLEN - Silke van Houdt en Liva Visscher van gymnastiekvereniging Olympia Tholen speelden afgelopen weekend tijdens de regiofinale meerkamp turnen in het Brabantse Drunen. In Sporthal Dillenburcht streden ze om de prijzen met de beste regionale turnsters.

1 dag geleden
Nog nooit werden er zo weinig hennepkwekerijen ontmanteld als in 2023

THOLEN - De politie heeft nog nooit zo weinig hennepkwekerijen in Zeeland en West-Brabant ontdekt als vorig jaar. Het aantal ontmantelde kwekerijen is met 67 procent gedaald ten opzichte van 2019, wat neerkomt op 117 locaties waar hennep werd gekweekt. Ook op Tholen werden enkele kwekerijen opgerold.

1 dag geleden
Flinke schade bij botsing tussen twee auto's in Scherpenisse

SCHERPENISSE - Twee auto's liepen dinsdagmiddag flinke schade op nadat ze met elkaar in botsing kwamen op de Veerdijkseweg. Het ambulancepersoneel heeft de inzittenden gecontroleerd op verwondingen, maar niemand raakte gewond bij de aanrijding.

1 dag geleden
Nieuwe wieken voor twee stilstaande molens in Smerdiek en Stalland

THOLEN - Twee molens op Tholen hebben nieuwe wieken. De gemeente besloot vorig jaar om vier molens stil te zetten vanwege veiligheidsrisico's. Dit besluit volgde op enkele incidenten waarbij onverwacht de stalen roeden afbraken bij verschillende molens in Nederland. Molen De Nijverheid in Sint-Maartensdijk en de Standerdmolen in Sint-Annaland kunnen waarschijnlijk eind mei weer beginnen met draaien.

2 dagen geleden