Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column: Middelbaar beroepsonderwijs in coronatijd… moeilijk of een uitdaging?

Column: Middelbaar beroepsonderwijs in coronatijd… moeilijk of een uitdaging?

Niet weer een klaagzang toch over deze lastige periode die we als maatschappij met elkaar moeten meemaken? Dat het niet eenvoudig is om het onderwijs te laten doorgaan, staat als een paal boven water. In het Hoornbeeck College (mbo) in Goes hebben we ondanks de verschillende lockdown-perioden geprobeerd het onderwijs, zoveel als mogelijk is, te laten doorgaan. Verschillende praktijkvakken konden met de nodige aanpassingen toch doorgaan. Studenten die het nodig hadden, vanwege bijvoorbeeld de structuur of gezinsomstandigheden, vielen onder de noemer ‘kwetsbare situatie’ en konden toch naar school komen, soms helemaal alleen in een lokaal. Trots ben ik op al die docenten die, ondanks de beperkende maatregelen, toch het broodnodige contact met de studenten onderhielden. En ik ben trots op alle studenten die niet zijn weggedoken, maar achter de laptop zaten en de discipline konden en wilden opbrengen om op nieuwe manieren toch bij te blijven en mee te doen voor hun eigen opleiding.

Zorgen zijn er ook. Niet in de eerste plaats over de leerachterstanden die zouden zijn opgelopen. Wel dat er jongeren zijn (ook ouderen trouwens) die eenzaam zijn geworden. Die sociaal-emotionele schade laat zich niet direct in cijfers of getallen uitdrukken. Dat gaan we nog (meer) ervaren, is mijn inschatting. Daarvoor zijn geen miljoenen nodig, maar aandacht, tijd voor het gesprek. Echte begeleiding, zowel binnen de school als op de stage en werkplaats. Tijd voor het investeren in jongeren op weg naar volwassenheid in een veranderende wereld. De werkplaats is veranderd, het stagebedrijf is anders geworden, de meningen van mensen staan soms haaks op elkaar. Daarvoor is de school ook. Een ontmoetingsplaats voor jongeren die leren voor een opleiding natuurlijk, maar ook leren om te leven, leren voor het leven. Ook dat zijn zaken die aan de orde moeten komen in het onderwijs. Wat is een goede burger zijn? Waartoe ben ik op deze aarde? Wat is mijn toegevoegde waarde aan dit bedrijf, deze instelling, deze werkplaats? Wie wil ik voor die ander zijn? Een betekenisvol beroep krijgen! Natuurlijk mag carrière ook. Ambities hebben en soms ook dromen...

Zeeland wordt wel eens een mbo-provincie genoemd, en terecht denk ik. Prachtig wonen, goede werkgelegenheid. Prachtige opleidingen tot vakmensen, beginnende professionals. Bedrijven en instellingen die willen investeren in het opleiden van hun personeel van vandaag en morgen. Laten we met elkaar onze jongeren helpen in hun loopbaan, laten we hen helpen de goede keuzes te maken, luisteren naar hun aarzelingen, extra hulp voor degene die wel extra hulp kunnen gebruiken. Met de termen hoog- en laagopgeleid hebben we afgedaan. Onderwijs, een beroep leren, je leven leren leven! Een zaak van hoofd, hart en handen. Dat was overigens vóór coronatijd al een uitdaging en dat is het dus nog steeds. We zien het als een uitdaging en doen het als opdracht en met passie en gedrevenheid samen met en voor onze studenten!

Evert Timmerman

Directeur Hoornbeeck College Goes

Meer uit Vlissingen

Hotelier Joost van Damme verbouwt Zeevaartschool tot hotel

VLISSINGEN - Hotelier Joost van Damme is er al sinds 2018 mee bezig: een hotel in de voormalige Zeevaartschool op Boulevard Bankert. Nu heeft hij de plannen rond en zijn slopers begonnen met het strippen van het interieur van het monumentale pand. Als alles volgens planning verloopt gaat het viersterrenhotel nog voor het eind van het jaar open.

9 uur geleden
Vrouw lichtgewond bij ongeval

VLISSINGEN - Een vrouw is maandagmiddag lichtgewond geraakt bij een ongeval op de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen.

1 dag geleden
Groene Ster definitief nog een jaar in de eredivisie

Veenendaal - Groene Ster Vlissingen heeft uitstekende zaken gedaan. De ploeg van Hoessein Bouzambou was in Veenendaal met 4-5 te sterk voor hekkensluiter ZVC Veenendaal. Door de zege is de Vlissingse formatie definitief zeker van nog een jaar eredivisie en blijft de ploeg in de race voor plek één in de Degradatiepoule. Voor de Vlissingers waren Imad Azzanagui, Istvan Bakx, Mourad Azzanagui, Khalid El Hattach en Nabil Azzanagui verantwoordelijk voor de productie.

1 dag geleden
Zilver en Brons voor de Acro-selectie van VTV

SAS VAN GENT - Twee duo's van de acrogymnastiekafdeling van de Vlissingse Turn Vereniging halen een podiumplaats op het kampioenschap. Op zaterdag 20 april werd in Sas van Gent het kampioenschap acroturnen van het District Zuid  georganiseerd door de plaatselijke Gymnastiekvereniging T.H.O.R. 

1 dag geleden
Koningsdagconcert Koninklijke Harmonie Ons Genoegen

VLISSINGEN - Op uitnodiging van de gemeente Vlissingen houdt de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen op zaterdag 27 april 2024 een Koningsdagconcert voor alle inwoners en bezoekers in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Speciale gasten zijn de gedecoreerden die vanaf 2019 samen met de nog te decoreren inwoners tijdens de lintjesregen dit jaar. De burgemeester van Vlissingen, Bas van den Tillaar, zal hierbij ook aanwezig zijn en een korte toespraak houden.

2 dagen geleden
MarnixMarkt bij de Marnixkerk

WEST-SOUBURG - Op het terrein van de Marnixkerk in West-Souburg wordt zaterdag 20 april van 9.30 tot 15 uur de MarnixMarkt gehouden. De markt wordt dit jaar gehouden volgens een nieuw concept met activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen er zelf t-shirts gemaakt worden die bedrukt kunnen worden en worden er filmpjes gemaakt met behulp van een green screen studio.

4 dagen geleden
'Breng veiligheidsrisico's van Evolution Terminals beter in beeld'

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage wil dat er nog eens beter wordt gekeken naar de milieugevolgen die de bouw van Evolution Terminals in Vlissingen-Oost met zich meebrengt. Evolution Terminals wil een tankterminal realiseren voor de overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen. De terminal moet een opslagcapaciteit van 850.000 kubieke meter krijgen.

4 dagen geleden