Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column: Middelbaar beroepsonderwijs in coronatijd… moeilijk of een uitdaging?

Column: Middelbaar beroepsonderwijs in coronatijd… moeilijk of een uitdaging?

Niet weer een klaagzang toch over deze lastige periode die we als maatschappij met elkaar moeten meemaken? Dat het niet eenvoudig is om het onderwijs te laten doorgaan, staat als een paal boven water. In het Hoornbeeck College (mbo) in Goes hebben we ondanks de verschillende lockdown-perioden geprobeerd het onderwijs, zoveel als mogelijk is, te laten doorgaan. Verschillende praktijkvakken konden met de nodige aanpassingen toch doorgaan. Studenten die het nodig hadden, vanwege bijvoorbeeld de structuur of gezinsomstandigheden, vielen onder de noemer ‘kwetsbare situatie’ en konden toch naar school komen, soms helemaal alleen in een lokaal. Trots ben ik op al die docenten die, ondanks de beperkende maatregelen, toch het broodnodige contact met de studenten onderhielden. En ik ben trots op alle studenten die niet zijn weggedoken, maar achter de laptop zaten en de discipline konden en wilden opbrengen om op nieuwe manieren toch bij te blijven en mee te doen voor hun eigen opleiding.

Zorgen zijn er ook. Niet in de eerste plaats over de leerachterstanden die zouden zijn opgelopen. Wel dat er jongeren zijn (ook ouderen trouwens) die eenzaam zijn geworden. Die sociaal-emotionele schade laat zich niet direct in cijfers of getallen uitdrukken. Dat gaan we nog (meer) ervaren, is mijn inschatting. Daarvoor zijn geen miljoenen nodig, maar aandacht, tijd voor het gesprek. Echte begeleiding, zowel binnen de school als op de stage en werkplaats. Tijd voor het investeren in jongeren op weg naar volwassenheid in een veranderende wereld. De werkplaats is veranderd, het stagebedrijf is anders geworden, de meningen van mensen staan soms haaks op elkaar. Daarvoor is de school ook. Een ontmoetingsplaats voor jongeren die leren voor een opleiding natuurlijk, maar ook leren om te leven, leren voor het leven. Ook dat zijn zaken die aan de orde moeten komen in het onderwijs. Wat is een goede burger zijn? Waartoe ben ik op deze aarde? Wat is mijn toegevoegde waarde aan dit bedrijf, deze instelling, deze werkplaats? Wie wil ik voor die ander zijn? Een betekenisvol beroep krijgen! Natuurlijk mag carrière ook. Ambities hebben en soms ook dromen...

Zeeland wordt wel eens een mbo-provincie genoemd, en terecht denk ik. Prachtig wonen, goede werkgelegenheid. Prachtige opleidingen tot vakmensen, beginnende professionals. Bedrijven en instellingen die willen investeren in het opleiden van hun personeel van vandaag en morgen. Laten we met elkaar onze jongeren helpen in hun loopbaan, laten we hen helpen de goede keuzes te maken, luisteren naar hun aarzelingen, extra hulp voor degene die wel extra hulp kunnen gebruiken. Met de termen hoog- en laagopgeleid hebben we afgedaan. Onderwijs, een beroep leren, je leven leren leven! Een zaak van hoofd, hart en handen. Dat was overigens vóór coronatijd al een uitdaging en dat is het dus nog steeds. We zien het als een uitdaging en doen het als opdracht en met passie en gedrevenheid samen met en voor onze studenten!

Evert Timmerman

Directeur Hoornbeeck College Goes

Meer uit Vlissingen

Wie wipt de meeste tegels?

MIDDELBURG - Zeeuwse gemeenten dagen elkaar uit om stenen te wippen en deze in te ruilen voor bloemen, planten en bomen. De actie is onderdeel van de landelijke campagne NK Tegelwippen.

18 uur geleden
Jongensdroom Jaimy Quite gaat in vervulling

VLISSINGEN - Het is een jongensdroom die in vervulling gaat. De uit Vlissingen afkomstige Jaimy Quite drumt sinds enkele maanden bij metalband Highway Chile, de band waar hij als tiener zo tegenop keek. Vrijdag 31 maart speelt Quite met Highway Chile in De Spot in Middelburg tijdens een benefietavond ‘Rock voor de Molukken’. 

19 uur geleden
Panorama Walcheren hoopt op vaste plek in Machinefabriek

VLISSINGEN - Het Panorama Walcheren kent momenteel een zwervend bestaan. Een deel van de reusachtige schilderijen staat momenteel opgesteld in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel. “Die gaan ze mogelijk in september verbouwen en dan moeten we eruit,” vertelt Leo Groenleer, coördinator van Panorama Walcheren.

1 dag geleden
Politie zoekt man voor leksteken autobanden in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt een reeks vernielingen aan auto’s in Vlissingen. Ze is hiervoor een man in lichte kleding op het spoor.

1 dag geleden
'Als je in Vlissingen opgroeit, heb je een streepje voor'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

1 dag geleden
Vlissingse Turn Vereniging haalt goud in Breda

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd door een aantal turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging in een reeks van turnwedstrijden de laatste kwalificatiewedstrijd geturnd in Breda.

2 dagen geleden
Dronken automobilist rijdt tegen geparkeerde auto aan

VLISSINGEN - De politie heeft zaterdag het rijbewijs van een automobilist ingevorderd nadat hij onder de invloed van alcohol tegen een geparkeerde auto was gereden. De man had ruim 8 keer zo veel op dan wettelijk is toegestaan.

3 dagen geleden