Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Hanneke Marcelis: 'Tuintegels'

Column Hanneke Marcelis: 'Tuintegels'

Tegel eruit, plant erin. Het is een simpele slogan, en ik kom hem de laatste weken overal tegen. Op de radio, in de krant, op posters langs de kant van de weg. Voor wie het niet heeft meegekregen: het is het motto van de landelijke campagne 'operatie Steenbreek'. Daarmee worden alle Nederlanders gemotiveerd om samen de verstening van ons land tegen te gaan. En daaraan bijdragen is heel simpel. Je hoeft alleen maar één tegel uit je tuin te halen. En daar een plant voor terug te plaatsen.

Als je het mij vraagt, is het een nuttige campagne. Al is het maar omdat het je aan het denken zet over de gevolgen van al die strak betegelde achtertuintjes in ons land. Zoals een gebrek aan insecten. Hittestress. En wateroverlast. Maar of het praktisch ook een succes is? Of Nederlanders door zo'n leus ook écht in actie komen? Daar had ik mijn twijfels over. Tot ik een advertentie tegenkwam van een tuincentrum dat er slim op in speelde: lever je tegel in, krijg een tuinplant gratis. Gratis. Kijk, dan heb je de interesse te pakken.

Met mijn tuintegel onder mijn arm reisde ik afgelopen weekend af naar het tuincentrum. Het was van 10.00 uur tot 15.00 uur, en ik had besloten maar vroeg te gaan. Want ja. Nederlanders en gratis. Dat is een gevaarlijke combinatie. En dat was een goede inschatting. Om 10.10 uur stond ik binnen en ik keek mijn ogen uit. Al ellebogend stonden er tientallen mensen rond het rek met gratis planten hun uiterste best te doen om de mooiste en grootste er tussenuit te vissen. En daardoor stonden alle planten binnen de kortste keren schots en scheef en door elkaar gehusseld in het rek. Niemand kon er meer wijs uit. De planten waren niet aan te slepen. Voor het bijvullen van de rekken was geen ruimte. En de stapel met verzamelde tuintegels groeide sneller dan dat ze de tegels konden afvoeren. Maar de medewerkers stonden te glunderen. Het was een doorslaand succes.

En natuurlijk kun je er kritisch op zijn. Want hoe groot is de kans dat al die mensen ook daadwerkelijk een tegel uit hun eigen tuin bij zich hadden? En dat die tuinplanten dus op plekken terecht zijn gekomen waar vroeger ook echt een tegel lag? Niet zo groot. Dat is waar. Maar dat we massaal aan het tuinieren zijn geslagen, is een feit. En dat is fijn voor de natuur in ons landje. Wat je met het woord 'gratis' wel niet teweeg kan brengen, hè?

Meer uit Tholen

Van der Jagt scoort 50e doelpunt en helpt SC Stavenisse aan eerste punten

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 2 december allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 10.

31 minuten geleden
Storing bij Rabobank: Klanten zien '0 euro' op hun rekeningen

Door een landelijke storing kunnen klanten van de Rabobank problemen ondervinden bij betalen via Ideal. Ook op de app van de Rabobank zijn de problemen zichtbaar. Vele gebruikers kunnen momenteel niet zien wat voor saldo er op de rekeningen staat. 

2 uur geleden
Zorgboerderij uit Oud-Vossemeer zamelt met escaperoom geld in voor ALS

OUD-VOSSEMEER - In Oud-Vossemeer hebben ze iets bijzonders bedacht om geld op te halen voor onderzoek naar ALS. Zorgboerderij Praktijk Intzadel opent op zaterdag een escaperoom, waar je als groep 15 minuten de tijd krijgt om te ontsnappen. Het geld dat wordt opgehaald met deze escaperoom gaat volledig naar 3FM Serious Request.

4 uur geleden
Ruim 650 vogels en veel bezoekers bij tentoonstelling Vogelvreugd [FOTOALBUM]

SINT-ANNALAND - Vogelvereniging Vogelvreugd heeft op 24 en 25 november haar bijzondere tentoonstelling gehouden in de Wellevaete te Sint-Annaland. Bijna vijftig vogelliefhebbers uit Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland hadden gezamenlijk 651 vogels ingeschreven.

8 uur geleden
Automobilist ziet fietser over het hoofd op oversteekplaats Grindweg

THOLEN - Een fietser is maandagmiddag aangereden door een auto op de Grindweg. Het ongeval gebeurde op de oversteekplaats ter hoogte van het Terreplein. De fietser wilde oversteken en werd over het hoofd gezien door de automobilist, die vervolgens de persoon aanreed.

23 uur geleden
Stavoord6 sluit culinaire avond af met gulle opbrengst van 7290 euro

SINT-ANNALAND - Afgelopen vrijdagavond 1 december schitterde restaurant Buutengaets in Sint-Annaland als het toneel van een onvergetelijke culinaire avond, georganiseerd door Stichting Stavoord6. Het restaurant, tot de nok toe gevuld, bruiste van positieve energie en gezelligheid.

1 dag geleden
Gezellige en muzikale Sinterklaasconcert met Concordia [FOTOALBUM]

THOLEN - Afgelopen zaterdag verwelkomde Muziekvereniging Concordia Sinterklaas en zijn vrolijke pieten voor het jaarlijkse Sinterklaasconcert in hun eigen muziekgebouw. De zaal stond vol en jong en oud genoten van het gezellige en muzikale feest.

1 dag geleden