Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Hanneke Marcelis: 'Lintjesregen'

Column Hanneke Marcelis: 'Lintjesregen'

Ben je er wel eens bij geweest als iemand een koninklijke onderscheiding kreeg? Er zijn vast veel mensen die deze vraag met 'ja' kunnen beantwoorden. Maar ik schat zo in dat de meesten toch 'nee' zullen zeggen. Vooral als ze, net als ik, pas in de twintig zijn. En dat is zonde. Want het is één van de mooiste dingen die er is.

Eigenlijk heeft dat natuurlijk iets belachelijks. Want vooral aan de lintjesregen die afgelopen vrijdag weer plaatsvond is niet veel unieks. In grote steden worden de tientallen mensen die zo'n onderscheiding krijgen gewoon allemaal bij elkaar in één zaal gezet. Dan ben je dus gewoon 'één van de' die zo'n lintje krijgt. En dat massale doet het verrassingselement ook niet veel goeds. Vervolgens worden er in de toespraak dan dingen gezegd als 'de koning heeft jouw uitzonderlijke verdiensten opgemerkt'. Alsof Willem-Alexander die cv's persoonlijk door heeft zitten ploegen. Natuurlijk niet. En al was het wel zo. Al had onze koning jou persoonlijk opgemerkt. Al had hij jouw lintje zelf in het doosje gestopt. Dan is dat toch nog steeds niet zo spectaculair? Alsof je je al die tientallen jaren hebt ingezet om opgemerkt te worden door de koning. Natuurlijk niet. Dat heb je gedaan voor de mensen die dichtbij je staan. Voor al die leden van de voetbalvereniging waar je al dertig jaar lang rondloopt. Voor al die ouderen die je onvergetelijke momenten bezorgde tijdens dagjes weg. Voor al het enthousiasme van de kinderen voor wie je al sinds je 16e zomerkampen organiseert. Voor jouw koor. Voor jouw goede doel. Voor jouw stad. Vul maar in voor wie je het deed.

En dat is precies het mooie van de uitreiking van koninklijke onderscheidingen. Want zo'n gedecoreerde krijgt zijn lintje dan wel van de koning, officieel gezien. En het lintje wordt dan wel opgespeld door de burgemeester. Maar eigenlijk is het gewoon een gigantisch 'dankjewel voor alles' van alle mensen om diegene heen. Dat is waar die tranen van blijdschap dan vandaan komen. En ook al was het dan voorspelbaar, of niet uniek, en hoeft dat lintje en al die aandacht van de meesten niet zo nodig. Dan is het tóch ineens het mooiste dat er is. En daar moet je bij willen zijn. Het is een aanrader.

Meer uit Tholen

Reddingsactie voor dronken man in ijskoude Oosterschelde

SINT PHILIPSLAND - Een dronken man (28) uit Katwijk sprong gisteravond na een alcoholcontrole op de Philipsdam bij Sint Philipsland in het ijskoude water van de Oosterschelde. Onmiddellijk werd een grootschalige reddingsoperatie op touw gezet, inclusief meerdere brandweerteams en duikteams. De man kon uit het water worden gehaald en hield er een nat pak aan over.

40 minuten geleden
Hinder Oesterdam: Bergse Diepsluis en brug blijven één dag langer afgesloten

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - De Bergse Diepsluis en de brug bij de Oesterdam blijven een dag langer dicht vanwege vertraging in de werkzaamheden door het slechte weer. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg en sluis woensdagmiddag rond 14.00 uur weer beschikbaar is voor weg- en vaarverkeer.

4 uur geleden
Supermarkt Sint-Annaland ontruimd vanwege mogelijke gevaarlijke stof

SINT-ANNALAND - De Jumbo in Sint-Annaland is dinsdagmiddag enige tijd ontruimd geweest vanwege een mogelijk gevaarlijke stof die vrijgekomen was. De hulpdiensten werden ingezet en hebben gezorgd voor een veilige evacuatie.

4 uur geleden
Zeeuwse koopwoningen weer duurder, maar prijzen stijgen minder hard

ZEELAND - De prijzen van bestaande koopwoningen in Zeeland zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,7 gestegen. Dat ligt duidelijk lager dan het landelijk gemiddelde (3,8 procent). De laatste keer dat de Zeeuwse huizenprijzen zo hard stegen was begin 2023. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS en het Kadaster.

7 uur geleden
Mogelijke gaslek in dorpskerk van Sint-Annaland, brandweer doet metingen

SINT-ANNALAND - In de hervormde dorpskerk aan de Ring van Sint-Annaland is gisteravond mogelijk een gaslekkage ontstaan. De brandweer en een speciaal nutsbedrijf werden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de omgeving.

11 uur geleden
Thoolse Elke (13) haalt finale van internationale zwemwedstrijd

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen presteerde uitstekend tijdens een internationale zwemwedstrijd in België, waar ze de finale wist te halen. In de categorie junioren meisjes behaalde ze uiteindelijk de zevende plaats op de 100 meter vlinderslag.

1 dag geleden
Smerdiek stelt Thoolse titelfeest uit, Stavenisse verliest nipt [SPEELRONDE 20]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 20 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 20.

1 dag geleden