Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Hanneke Marcelis: 'Lente'

Column Hanneke Marcelis: 'Lente'

Over anderhalve week is het zo ver. De meteorologische start van de lente. Ik tel de dagen af. En ik weet zeker dat ik daar niet de enige in ben. Al leek aftellen dit weekend eigenlijk niet eens meer nodig. Het was vijftien graden. Het regende niet. En de zon kreeg zowaar de ruimte om langer dan tien minuten aan een stuk te schijnen. Nou, dan is de lente toch eigenlijk al gewoon begonnen?

Er wordt nog wel eens over Nederlanders gezegd dat we pessimistisch zijn over het weer. Dat we teveel klagen. Dat het glas altijd half leeg is. Nou, daar was in de polonaise waarin ik dit weekend moest wandelen in het natuurgebied in de buurt niets van te merken. Honderden mensen geloofden daar met hart en ziel in de lente, en deden net alsof het kwik al boven de vijfentwintig graden uit was gekomen. Lekker terrasjes pakken. Zonnebrillen op. Sjaals en mutsen thuis gelaten.

En ook voor de zomer zijn we dit jaar niet bang. Ik las laatst dat het aantal Nederlanders dat dit jaar kiest voor vakantie in eigen land flink is gestegen. Waarschijnlijk zijn dat allemaal mensen die vorig jaar acht uur lang in een auto hebben gezeten op weg naar de camping in Frankrijk, terwijl het hier in Nederland drie maanden lang dertig graden bleef. Voor niks die ellenlange rit gemaakt. Voor niks die dure camping betaald. Dat overkomt ons Nederlanders natuurlijk niet nog een keer. Deze zomer blijven we lekker thuis. We kunnen niet wachten op die zwoele zomeravonden in onze fijne, eigen polder. En daar zou je natuurlijk heel negatief over kunnen denken. Want ten eerste. Hoezo is het al lente. Vorig jaar stonden we in maart nog op het ijs. Vroor het ineens in de dubbele cijfers. Dat kan nu ook nog steeds gebeuren. En ten tweede. Hoezo gaan we er zo klakkeloos vanuit dat die wonderzomer van vorig jaar zich in 2019 herhaalt. De kans op een teleurstellende kwakkelzomer vol regen, wolken en lage temperaturen is niet kleiner dan andere jaren.

Maar dat is dan ook weer het mooie van Nederland. Áls de zon dan eindelijk schijnt, dan brengt niets ons meer uit onze hum. Klagen doen we wel weer als het regent. Nu zijn we gewoon blij. Met het zonnetje. De temperaturen met dubbele cijfers. Het is lente. En het glas is half vol.

Meer uit Tholen

Energietoeslag van 1300 euro voor Thoolse inwoners met een laag inkomen

THOLEN - Met een laag inkomen kan het lastig zijn om de energierekening elke maand te betalen. De gemeente Tholen helpt deze inwoners met een energietoeslag van eenmalig 1300 euro. Inwoners van onze gemeente kunnen vanaf 15 december de energietoeslag aanvragen. Vorig jaar lag dezelfde toeslag nog op 800 euro.

11 uur geleden
Na 3 jaar uitgeschreven worden voor woning: Zeilstra kaart 'knelpunten' aan

THOLEN - Roy Zeilstra van GroenLinks-PvdA Tholen heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de lange wachttijden voor huurwoningen. Hij vindt dat er aandacht moet worden besteed aan enkele 'knelpunten' bij Zuidwestwonen.

14 uur geleden
Groen licht voor tweede woningbouw in Stavenisse aan Molendijk West

STAVENISSE - Stavenisse krijgt de komende jaren veel nieuwe woningen bij. Naast een nieuwe woonwijk in Poststraat-Zuid krijgt ook Molendijk West nieuwe huizen. Het plan omvat de bouw van 10 betaalbare (starters)woningen aan de Molendijk West, inclusief de verbreding van een deel van deze weg. 

16 uur geleden
Veertig procent van de Zeeuwen voorstander van meer kernenergie

ZEELAND - De Nederlandse bevolking is in de afgelopen drie jaar positiever gaan denken over het gebruik van kernenergie. 36 procent van de volwassenen vindt dat Nederland meer kernenergie moet gebruiken, tegenover 25 procent in 2020. Inwoners van Zeeland, waar de enige kerncentrale momenteel staat, zijn het meest positief over kernenergie. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2023.

19 uur geleden
PVV-winst komt niet als een verrassing voor Fase (VVD): 'Zag het al aankomen'

THOLEN - Het besluit van Dilan Yesilgöz om niet samen te werken met de PVV in een nieuwe regering, valt niet goed bij sommige VVD-afdelingen. Op Tholen moet de VVD-fractie nog bijeenkomen om de verkiezingsuitslag te bespreken. Hoewel de winst van de PVV voor VVD-fractievoorzitter Anco Fase geen verrassing is, benadrukt hij dat het te vroeg is om in paniek te raken.

1 dag geleden
Voetbal: WHS lijdt grote nederlaag, Tholen en Smerdiek spelen thriller [SPEELRONDE 9]

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 25 november allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 9.

1 dag geleden
Welke kandidaten kregen de meeste stemmen op Tholen? [TWEEDE KAMERVERKIEZING]

THOLEN - De definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezing is bekend en daarmee kunnen we de balans opmaken. Welke kandidaten wonnen de meeste stemmen op Tholen? En hoeveel stemmen heeft Tholenaar Geert Hogendoorn gekregen?

1 dag geleden