Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Hanneke Marcelis: 'Afval scheiden'

Column Hanneke Marcelis: 'Afval scheiden'

"Ehm. In welke van de vier prullenbakken moet ik dit laten?" Een vriend van me staat in mijn keuken vertwijfeld met een opgepropt bonnetje voor mijn afvalbakken. Wie bij mij thuis 'even' iets denkt te kunnen weggooien, komt van een koude kermis thuis. Want er zit een hele gebruikshandleiding bij mijn afval-scheid-strategie. Met maar liefst drie kleine zwarte afvalbakken, een wit containertje én een afvaldoos in de kelder.

Van huis uit ben ik helemaal niet zo'n fanatieke afvalscheider. En ik vind mijn vijf vuilnisbakken dus ook wel wat overdreven. Maar de druk om te sorteren wordt redelijk hoog opgevoerd, wanneer je een huis koopt in een gemeente waar ze je in je kleine achtertuintje drie volwaardige containers neerzetten. Ideaal om alles in kwijt te kunnen hoor. Maar al dat gesorteer blijft toch een gedoe. En dan heb ik het nog niet over het schema waarop ze aan straat moeten. Ik heb dan wel zo'n app die me eraan herinnert wanneer welke container precies naar buiten moet. Maar die is helaas niet dwingend genoeg om te zorgen dat ik het ook daadwerkelijk onthoud. De keren zijn niet op één hand te tellen dat ik al in de auto naar mijn werk zat, en toen rechtsomkeert moest maken omdat ik bij alle buren een container buiten zag staan.

En dat terwijl ik een paar jaar geleden nog in een studentenhuis woonde waar er eigenlijk maar één optie was, en dat was gewapend met de afvalpas naar het einde van de straat lopen om alles in één en dezelfde ondergrondse container te mieteren. En vooruit. Er was dan ook wel een aparte glascontainer. Maar wanneer je al je papier en plastic in dezelfde zak mag gooien als je restjes brood en tuinafval, is de drempel om er je glas dan ook maar bij te stoppen niet zo hoog meer.

En eerlijk is eerlijk. Ik ben blij dat ik dat niet meer doe. Want afval scheiden is goed voor het milieu. En daar draag ik graag aan bij. Maar ik wacht wel met smart op de dag dat de technologie eindelijk vergevorderd genoeg is dat we alles weer op één hoop mogen gooien. En dat zo'n machine het dan gewoon voor ons sorteert. Daarover droom ik, terwijl ik antwoord geef. 'Papier rechts, plastic midden, restafval links. Groen in de witte bak. En glas in de doos in de kelder.'[l]

Meer uit Tholen

Ongediertebestrijders waarschuwen: Grote wespenoverlast verwacht

ZEELAND - Elke zomer is het weer zover: Wespenoverlast. Ren jij weg als er een wesp jouw kant op komt vliegen? Dan hebben ongediertebestrijders helaas slecht nieuws voor je. Door een zachte winter en de oplopende temperaturen van afgelopen dagen wordt een druk wespenjaar voorspeld dat al vroeg begint. "Tenzij we plotseling te maken krijgen met een langere periode van kou, mogen we deze zomer veel hinder van wespen verwachten," aldus Merijn Janssen, directeur bij ongediertebestrijders Beestjes Kwijt.

6 uur geleden
Thoolse kunstenaar plaatst sculptuur midden op rotonde in Halsteren

HALSTEREN/THOLEN - De Thoolse kunstenaar Jan Kettelerij heeft afgelopen week zijn sculptuur 'Lignes et Structures' geplaatst op de rotonde die de Tholenseweg, Nieuw Beijmoerseweg en Jannelandseweg in Halsteren met elkaar verbindt. Een hoveniersbedrijf heeft de rotonde beplant met een speciaal samengesteld biologisch bloemenmengsel dat varieert in bloeitijd. 

9 uur geleden
Nabestaanden gezocht van ruim 600 graven op begraafplaatsen Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - De gemeente Tholen zoekt contact met de rechthebbenden van meer dan 600 graven op de begraafplaatsen in Sint-Annaland. Het gaat om 500 graven aan de Bierenstraat en 100 graven aan de F.M. Boogaardweg. Op de grafstenen prijken stickers met de boodschap dat eigenaren of nabestaanden zich moeten melden. Als er binnen een jaar geen reacties binnenkomen, zal de herdenkingsplek worden opgeruimd.

1 dag geleden
Stavenisse 425 jaar oud en nog even vief

STAVENISSE - Weet je, Stavenisse bestaat dit jaar al 425 jaar! Dat is best wel een tijd, toch? Interessant om te bedenken dat het eiland Stavenisse al in 1206 werd genoemd, lang voordat ik hier was. Nog steeds weet niemand zeker waar de naam vandaan komt.

1 dag geleden
Vermiste hond Millie werd twee keer aangereden in Scherpenisse

SCHERPENISSE - Millie is weer veilig thuis bij haar eigenaren, meldt Team Hondenopsporing Nederland (THON). De zwarte spaniël was sinds maandagavond vermist in Scherpenisse en werd de volgende ochtend twee keer aangereden op de N286. Uiteindelijk werd ze gevonden halverwege de randweg. Na uitgebreid onderzoek bij de dierenarts mocht ze weer naar huis.

2 dagen geleden
Fietser gewond naar ziekenhuis na aanrijding op de Oesterdam

THOLEN - Een fietser is gistermiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de Oesterdam tussen Tholen en Rilland. De politie en ambulancedienst werden opgeroepen om hulp te verlenen. De fietser is uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Politie: 'Maatregelen nodig om aantal verkeersdoden terug te dringen'

ZEELAND - Vorig jaar zijn in Nederland 684 mensen gestorven door een verkeersongeval, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Naast het handhaven van de verkeersregels door de politie is er een gezamenlijke inspanning van alle ketenpartners nodig om het aantal fatale verkeersongevallen terug te dringen", zegt Willybert Oor, portefeuillehouder Verkeer van de politie.

2 dagen geleden