Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

De graven in de kerk zijn ooit allemaal ontruimd en bij de restauratie van bijna een eeuw geleden zijn ook grafzerken verplaatst. We weten dus niet of de twee Naereboutstenen altijd zo ver van elkaar hebben gelegen of dat het de bedoeling was om de kleine sobere te vervangen door de grote, niet sobere. Wel weten we dat de steen hierboven anderhalf jaar na zijn dood pas is gelegd, en wel door de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen – prominent aanwezig op de steen, zij het ‘bescheiden’ onderaan. Deze club had ook de begrafenis van ‘de beroemde zeeman en edele menschenvriend’ bekostigd. De laatste elf jaar van zijn leven bracht Naerebout door als lantaarnopsteker en sluiswachter aan het Goese Sas. De volksheld van weleer leidde er een tamelijk kommervol bestaan, compleet met problemen zoals achterstallig salaris en uitputting. Lees het allemaal maar ’s na in de kloeke biografie van Dirk Kolff, die vorig jaar de Zeeuwse Boekenprijs won. Prachtig omslag en gratis erbij veel informatie over Vlissingen in die tijd, maar dan weer geen foto’s van de twee grafstenen in Goes en ook het portret van Naerebout in zijn laatste levensjaren ontbreekt (Oberman, 1817).

Vlissingen heeft een stoer standbeeld van de actieheld Naerebout, turend over zee en een rol touw in de hand, klaar om het uiteinde ervan naar een drenkeling te slingeren. Goes heeft daarentegen twee grafstenen en een monument aan het Sas. Begin juli wordt in de Grote Kerk het theaterstuk ‘600 jaar kerk(ont)wijding’ opgevoerd, met daarin ook een rol voor Frans Naerebout – dat hoorde ik in de wandelgangen. Hij zal zich tijdens die voorstellingen vast niet omdraaien, laat staan tweemaal.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Misstanden ontdekt bij supermarktcontroles Goes

GOES - De gemeente Goes voerde donderdag controles uit bij verschillende Goese supermarkten. "De controle verliep rustig", laat burgemeester Cees van den Bos weten. "We constateerden een beperkt aantal misstanden. Hiernaar gaan we nader onderzoek doen."

2 uur geleden
Provincie gaat aan de slag met ontwerp voor aanpakken drukke Deltaweg

GOES - Provincie Zeeland zet een volgende stap om de verkeersveiligheid en doorstroming op de Deltaweg (N256) aan te pakken. Er wordt al langer nagedacht hoe deze weg tussen Goes en Colijnsplaat kan worden verbeterd.

2 uur geleden
Jonge gewonde bij ongeval met scooter in Goes

GOES - Een jongedame is donderdagavond in Goes gewond geraakt bij een ongeval met een scooter. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
36e Zeelandiarun gaat van start op 11 mei

VLISSINGEN - Op 11 mei 2024 wordt voor de zesendertigste keer de Zeelandiarun verreden. De deelnemers rijden in de ochtend over Walcheren en in de middag door Zuid-Beveland.

5 uur geleden
Eendracht in Hansweert wint textielrace voor basisscholen

HANSWEERT - Basisschool de Eendracht in Hansweert heeft de textielrace voor Bevelandse en Thoolse basisscholen gewonnen. Deze school zamelde het meeste textiel in: 2006 kilo. De drie beste scholen winnen een geldbedrag.

21 uur geleden
Waterschap houdt bijeenkomsten over grootscheepse dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

HOEDEKENSKERKE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met de verkenningsfase voor het versterken van de Westerscheldedijk van de Zak van Zuid-Beveland. Dit werk begint naar verwachting in 2029. Inwoners van de Borselse dorpen en andere belangstellenden zijn donderdag 23 mei en woensdag 29 mei welkom bij twee informatiebijeenkomsten over dit meerjarenproject.

1 dag geleden
'Begrip in de bouw' Jan Rijn uit Goes gaat vrijdag met pensioen

GOES - Zal Jan Rijn vrijdag nog hard moeten werken? De Goesenaar weet het niet. Hoe dan ook is het zijn laatste werkdag, want zondag wordt Jan 67 jaar en de verkoper van bouwmaterialen gaat met pensioen. "Na 47 jaar, drie maanden en drie weken bij hetzelfde bedrijf", vertelt Jan.

1 dag geleden