Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column burgemeester Dijksterhuis: Is het nou Borsele of Borssele?

Column burgemeester Dijksterhuis: Is het nou Borsele of Borssele?

Of het nou bij een vergadering met bestuurders uit de regio is, een groot congres ergens in het land of een werkbezoek van een minister, de meest gestelde vraag aan mij als burgemeester van Borsele is toch wel: “Schrijf je dat met één of met twee ‘essen’?” Eerlijk is eerlijk, het is ook best verwarrend. Want waarom heeft de gemeente in het verleden bijna dezelfde naam gekregen als het dorp naast de kerncentrale?

Om het antwoord op die vraag te vinden duiken we de geschiedenisboeken in. Wat allereerst opvalt is dat er regelmatig herindelingen, samenvoegingen en grenscorrecties waren in de Zak van Zuid-Beveland. Er werden ook vaak plannen ontwikkeld, die uiteindelijk niet ten uitvoer werden gebracht. Tot 1 juli 1969! Op die dag werd in de Eerste Kamer besloten dat Zuid-Beveland niet langer uit 24 gemeenten zou bestaan, maar dat het verdeeld werd in vier gemeenten: Borsele, Goes, Kapelle en Reimerswaal.

De beslissing was nog maar net genomen en de vraag kwam al boven drijven: wordt het Borsele met één of met twee ‘essen’? Om de andere gemeenten niet het gevoel te geven dat ze voortaan allemaal onder de oude gemeente Borssele vielen, werd het gemeente Borsele met één ‘s’. Daarnaast zat er ook een historische reden achter. Vroeger behoorde het hele zuidelijke gedeelte van de gemeente tot het eiland Borsele(n). En de adellijke familie die hier in de middeleeuwen veel bezittingen had droeg de naam Van Borsele(n). Des te meer reden om voor één ‘s’ te kiezen.

Maar verwarrend was en is het wel. Dus blijven we allemaal geduldig uitleggen dat het dorp waar de kerncentrale staat BorSSele heet en de gemeente de naam BorSele draagt. En dat die S meer of minder niets aan de uitspraak verandert.

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele

Meer uit Beveland

Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

10 uur geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

15 uur geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

15 uur geleden
Brandweer blust brand in oude gymzaal Goese Lyceum

GOES - De brandweer heeft woensdagavond brand geblust in de oude gymzaal van het Goese Lyceum aan de Van Dusseldorpstraat in Goes.

17 uur geleden
Goes is gans: de historie van Goes Ganzenstad

GOES - Zeg je Goes, dan zeg je gans. Goes en haar ganzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ze zijn er altijd geweest”, vertelt Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes.

1 dag geleden
Herfstshow Solide Kozijn en Deur met veel moois en nieuws

KRUININGEN - Solide Kozijn en Deur in Kruiningen heeft zoveel mooie, vernieuwende producten in de showroom dat ze dat bezoekers graag laat zien. Daarom is er 28 tot en met 30 september een herfstshow met aantrekkelijke acties.De kwaliteit van aluminium, kunststof en houten kozijnen en deuren heeft door alle innovaties een vlucht genomen. “Er is zoveel moois, dat kun je het beste met je eigen ogen bekijken”, vertelt Liza Huissen van Solide Kozijn en Deur. “Door noviteiten als onzichtbare lasnaden ziet een kunststof kozijn er superstrak uit en zie je geen verschil meer met hout.” De show is volgende week donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur toegankelijk. Terwijl kinderen zich bezig houden op bijvoorbeeld het springkussen, kunnen ouders rustig rondkijken. Bezoekers profiteren van btw-vrije prijzen (21% korting) en krijgen bij aankoop op deze dagen gratis een extra isolerend pakket op de kozijnen.

1 dag geleden
Gezellige bijeenkomst in soos Heinkenszand voor iedereen die zich 'nieuw' voelt in Borsele

HEINKENSZAND - Iedereen die zich ‘nieuw’ voelt in de gemeente Borsele is dinsdag 3 oktober van 18.30 tot 21.00 uur welkom in de soos achter de Stenge in Heinkenszand. 

1 dag geleden