Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column architect Martin Fierloos: ‘Duurzaam?’

Column architect Martin Fierloos: ‘Duurzaam?’

Veel opdrachtgevers vragen mij een gebouw te ontwerpen dat duurzaam moet zijn. Wat is dan duurzaam, vraag ik hen. Nou, nul-op-de-meter, energie nul, passief, bijna-energie-neutraal, heel veel isolatie. Veel termen die met duurzaamheid te maken hebben, maar met verschillende uitlegmogelijkheden.Sinds kort vraagt men ook naar circulair: ik wil graag dat de woning, of het gebouw, circulair is. Circulair bouwen is de nieuwe trend in de bouwwereld. Voorheen was het hot om duurzaam te bouwen, maar dat is geen hip thema meer. Circulair in vervolg op de lineaire economie. Om het simpel uit te leggen: eerst maken we een baksteen van klei, bakken het in een oven tot een blokvorm en stapelen het met wat cement op tot een muurtje, waarna het na vijftig jaar weer wordt afgebroken en als puin onder een wegdek wordt hergebruikt. De ‘take-make-waste’ methode. Dat is weliswaar toch nog een mooie vorm van hergebruik van grondstoffen, echter het zou nog mooier zijn als het verder werd teruggebracht naar zijn oorspronkelijke vorm: het klei. En dát nu beoogd het circulair bouwen. Alle grondstoffen die gebruikt worden in het maakproces zouden na de gebruiksfase weer teruggebracht moeten kunnen worden tot zijn oorspronkelijke grondstoffen. Dat heet honderd procent circulair.

De rijksoverheid ambieert het plan dat de economie in 2050 volledig circulair zal zijn. Dat lijkt mij vrij ambitieus als we nu al discussies voeren over hoe we ons plastic verzamelen: op de grote hoop of toch apart. En hoe recyclen we dit weer met zo min mogelijk energie tot nieuw plastic of andere ‘wegwerp’ producten?

Ik hou mij liever bezig met losmaakbaarheid. Ervoor zorgen dat als we iets bouwen het in eerste instantie uit pure materialen bestaat (hout, aluminium, staal), zodat na een gebruiksperiode het materiaal weer in zijn groep, ofwel in zijn geheel, hergebruikt kan worden, en daarmee teruggebracht kan worden naar zijn oorspronkelijke grondstof. Dus geen klont gebouw bestaand uit tegels, kit, schilderwerk en kalkzandsteen. Of betonvloer met polystyreenisolatie bekisting, die niet meer te scheiden zijn.

Maar dat is geen gemakkelijke opgave. Het probleem met gebouwen is dat ze eigenlijk helemaal niet demontabel zijn. Het is toch eigenlijk vreemd dat we met veel energie klei tot steen verwerken en vervolgens de klinker weer vergruizen tot mors om er met veel energie weer wat anders van te maken?

Misschien moeten we gebouwen maar niet meer slopen. In die zin zouden we elk gebouw gelijk tot monument moeten uitroepen. Elk gebouw verdient een prijs en daarmee eeuwigheid. Alleen nu nog op een makkelijke manier de functie ervan veranderen, maar tja… daar staat het bestemmingsplan weer voor in de weg. Het valt niet mee om duurzaam, laat staan circulair, ‘zuiver’ te denken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Heinkenszand maakt zich op voor braderie

HEINKENSZAND - Het blijft spannend, maar zoals het er nu naar uitziet, komt er eindelijk weer een braderie in Heinkenszand: op zaterdag 14 augustus.De braderie duurt van 9.30 tot 17.00 uur. ‘Kom genieten van het gezellige sfeertje in het dorpscentrum, de gekleurde kraampjes, lekkere hapjes en drankjes en muziek’, aldus de organisatie. ‘Trek wel goede schoenen aan, want deze braderie wordt niet voor niets de Langste Braderie van Zeeland genoemd.’

10 uur geleden
‘Mossel- en Oesterboulevard in Yerseke trekt de hele zomer bezoekers’

YERSEKE - De Mossel- en Oesterboulevard in Yerseke is tot en met 29 september dagelijks te bezoeken. Op woensdag zijn er extra activiteiten, onder de naam ‘Mosseldag’. Zo is aan de Havendijk, uitkijkend op de oesterputten en kotters op de Oosterschelde, de expositie ‘Zeeuws Meisje #broederschap’ van Rem van den Bosch te zien.

12 uur geleden
Twee bomen weg uit Marktstraat ‘s-Heerenhoek

‘s-HEERENHOEK - Aan de Marktstraat in ‘s-Heerenhoek laat de gemeente Borsele twee platanen kappen.

14 uur geleden
Propeller, Future Dance en meer op kermis in Goes

GOES - Goed nieuws voor kermisliefhebbers: de kermis in Goes kan doorgaan. Vanaf vrijdag 6 augustus zijn de attracties, net als vorig jaar, te vinden op het terrein bij de Zeelandhallen.

16 uur geleden
De Regenboog in Nieuwdorp zwaait school voor altijd uit

NIEUWDORP - Zestig jaar heeft het gebouw aan de Prinses Irenestraat 1 in Nieuwdorp dienst gedaan als school. Nu is het op en wordt het gesloopt, om plaats te maken voor een multifunctionele accommodatie (mfa), waarin naast basisschool De Regenboog ook onder meer de kinderopvang een plek krijgt. Daar kunnen de kinderen straks zelfs op het dak leren, vertelt schooldirecteur Pieter Goudappel. “Dat is efficiënt ruimtegebruik, maar ook is buiten leren goed voor de kinderen.”

18 uur geleden
Twaalf kanshebbers voor ‘Leukste uitje van Zeeland’ zijn bekend

Twaalf uitjes zijn in de race voor de titel ‘Leukste uitje van Zeeland 2022’ van de ANWB.

1 dag geleden
De Zeeuwse Connectie deelt weer extra prijzen uit

Stichting De Zeeuwse Connectie heeft weer een groep geslaagden verrast met een extra prijs in hun campagne om jonge Zeeuwen verbonden te houden met hun geboortegrond.Eliza, Youp, Arco, Lars, Mike, Rose-Lynn, Bram, Pascal, Quinty, Dirk, Cadovius, Raul, Micha, Simone, Yarah, Thomas, Amber, Daantje, Emma, Mark, Remco, Rutger, Sander en Tom kregen cadeaus zoals festivaltickets, waardebonnen en een gaming pc. Deze jongeren hadden zich bij Stichting De Zeeuwse Connectie aangemeld voor een cadeaupakket voor geslaagden ter waarde van 225 euro en zijn daarnaast geloot voor de extra prijzen.

1 dag geleden