Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Antwan de Punder: Een trotse Zeeuw

Column Antwan de Punder: Een trotse Zeeuw

Afkomst kun je niet verloochenen. Maar dat wil je toch ook niet? Althans, als geboren en getogen Zeeuw dan.Een Zeeuw wordt gezien als nuchter, met beide benen op de grond, stevig in de Zeeuwse klei. Wordt gezien als zuunig, maar dan vooral zuunig op zijn omgeving, familie, vrienden, natuur. Een Zeeuw is bescheiden, wel trots, maar we laten dat te weinig zien.Als je mij vraagt: Wat maakt Zeeland nu zo mooi?Natuur. Kijk eens op google maps via de satellietbeelden. Geen enkel deel van Nederland of Europa heeft zoveel mooie gebieden op zo’n beperkt aantal vierkante kilometers. Maar weet je dat ook als rasechte Zeeuw? Weet je hoe mooi de inlaag van Ellewoutsdijk is? Ken je de restanten van de kastelen in Baarland? De bloemdijken van Zuid-Beveland, de Walcherse duinen, Westenschouwen met prachtige herten. Neem eens de moeite om net na zonsopgang daar de witte route te lopen. Je waant je in het buitenland. Prachtige stranden, maar ook buiten de zeedijken met verborgen verloren oude haventjes. Kortom, diversiteit op de vierkante kilometer.Bedrijvigheid. Is Vlissingen-Oost mooi? Ja, zeg ik. Rij er eens langs en je ziet van veraf de indrukwekkende stalen onderdelen. Prachtige kleuren tegen de vaak nog mooiere Zeeuwse Luchten. Je ziet ook de werkgelegenheid. Maar is er bekend hoeveel prachtige bedrijven er in Zeeland zitten? Bedrijven waarvan we niet eens weten hoe belangrijk ze zijn voor Nederland, Europa en zelfs de wereld? Kijk alleen maar naar Bison, Roompot, Covra, enzovoorts. Maar ook veel kleinere innovatieve bedrijven. Je kent ze vast. En al zijn we de toevlucht van de toeristen uit onze buurlanden wel eens zat, wat hebben we ze afgelopen jaar gemist. Een groot deel van de economische motor van Zeeland draait om het toerisme.Cultuur. Met de bekendheid van het lekkers uit Zeeland zit het wel goed, zoals de mosselen en oesters, zeekraal, Zeeuwse Bolus. Een groot aantal geweldige restaurants houden onze Zeeuwse culinaire stand hoog. Voor de oudere tradities en ambachten, zoals de klederdracht, het Zeeuwse trekpaard en de Zeeuwse klompen is dat helaas lastiger. Als we niet oppassen, verdwijnen ze snel. Laten we de jongere generatie dan ook warm houden voor deze Zeeuwse tradities en dit deel van onze cultuur.

Mensen. Zeeuwen zijn er voor elkaar! En ook al wonen Zeeuwen al tientallen jaren niet meer in Zeeland of Nederland, praat er tien woorden mee en je hoort het aan het niet te verbloemen accent. ‘De tafel aanzetten’ of ‘om boodschappen gaan’ zijn dagelijkse uitspraken, maar zo Zeeuws als het maar kan. Je voelt het ook. Als je vraagt, kom je uit Zeeland, dan gaat diegene stralen. Ja, dán is daar die TROTS. Laten we die trots nu maar wat vaker zien. Je hoeft zeker niet brutaal te worden, maar iets minder bescheidenheid mag. Iets meer trots laten zien. Maar let op: bluuf oaltied je n’eigen, wan ‘t leven is te kort om ok nog ûn aer te wezen. Kortom: bluuf Zeeuw.

Antwan de Punder
Ûn trotse Zeeuw

Meer uit Beveland

Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

12 uur geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

17 uur geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

18 uur geleden
Brandweer blust brand in oude gymzaal Goese Lyceum

GOES - De brandweer heeft woensdagavond brand geblust in de oude gymzaal van het Goese Lyceum aan de Van Dusseldorpstraat in Goes.

19 uur geleden
Goes is gans: de historie van Goes Ganzenstad

GOES - Zeg je Goes, dan zeg je gans. Goes en haar ganzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ze zijn er altijd geweest”, vertelt Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes.

1 dag geleden
Herfstshow Solide Kozijn en Deur met veel moois en nieuws

KRUININGEN - Solide Kozijn en Deur in Kruiningen heeft zoveel mooie, vernieuwende producten in de showroom dat ze dat bezoekers graag laat zien. Daarom is er 28 tot en met 30 september een herfstshow met aantrekkelijke acties.De kwaliteit van aluminium, kunststof en houten kozijnen en deuren heeft door alle innovaties een vlucht genomen. “Er is zoveel moois, dat kun je het beste met je eigen ogen bekijken”, vertelt Liza Huissen van Solide Kozijn en Deur. “Door noviteiten als onzichtbare lasnaden ziet een kunststof kozijn er superstrak uit en zie je geen verschil meer met hout.” De show is volgende week donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur toegankelijk. Terwijl kinderen zich bezig houden op bijvoorbeeld het springkussen, kunnen ouders rustig rondkijken. Bezoekers profiteren van btw-vrije prijzen (21% korting) en krijgen bij aankoop op deze dagen gratis een extra isolerend pakket op de kozijnen.

1 dag geleden
Gezellige bijeenkomst in soos Heinkenszand voor iedereen die zich 'nieuw' voelt in Borsele

HEINKENSZAND - Iedereen die zich ‘nieuw’ voelt in de gemeente Borsele is dinsdag 3 oktober van 18.30 tot 21.00 uur welkom in de soos achter de Stenge in Heinkenszand. 

1 dag geleden