Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Column Ad Hanneman: Snuiven en beter worden! Hoe? Honderd procent O2

Column Ad Hanneman: Snuiven en beter worden! Hoe? Honderd procent O2

MIDDELBURG - En toen, na ruim een jaar bekomen - herstel met bijwerkingen van bestraling en chemo (kanker dus) – veertig doordeweekse beurten van bijna twee uur in de tank van de Hyperbare Zuurstoftherapie in het ADRZ in Goes. Het zou het herstel bespoedigen van de bijwerkingen als gevolg van de ‘stevige’ antikanker behandelingen, voorspelde mijn radioloog/oncoloog. Zo zou bijvoorbeeld de zuivere zuurstof me uit de handen van het luiaardsgilde bevrijden, mogelijk mijn geheugen reactiveren en een halt toeroepen aan lichamelijke klachten zoals ernstige jeuk over nagenoeg het hele lijf en hier en daar hardnekkige schimmel als gevolg van de bestralingen. Drieëndertig keer en tussentijds twee keer chemo van vier dagen.

De ernst van de kanker was een gegeven, de consequenties niet volledig voorspelbaar, maar na een tijdje en zichtbare vooruitgang accepteerde ik de omstandigheden en kende zelfs bij tijd en wijle wat vreugde. Ik zag het als een avontuur, keek de dood diep in de ogen en riep: “Kom maar op kloothommel: ik ben jankend geboren, maar ga lachend dood”. Ik bracht daarmee de lessen van de Griekse wijsgeer Socrates, onberispelijk opgetekend door Plato – ‘oefenen in sterven om door te leven’ – in de praktijk, bedacht die ‘s avonds in bed als de weemoed en het pessimisme de overhand kregen. Ook de bemoedigende hulp van de ADRZ-verpleegkundigen en de laboranten van het ZRTI in Vlissingen, hielpen me met hun grenzeloze empathie uit de beangstigende omstandigheden. En zo spoorde ik snel over de zachte rails van de gezonde nachtrust.

Futuristisch gebeuren
Met dezelfde spanning zoals tijdens de tocht naar de eerste bestraling, reed ik over de A58 richting Goes, naar de - slechts gedoceerd met wat folderwijsheid – voor mij absoluut onbekende Hyperbare Zuurstoftherapie. Ik was kankervrij, vermeldde de oncoloog me ruim een jaar eerder, dus wat maakte ik me druk, suste ik mezelf...Ik schaamde me toen ik een filtersigaret op stak. Auto’s spookten in gematigde en hoge snelheden voor me tussen de witte lijnen. Mijn concentratie rammelde, stelde ik vast, dus rokend maande ik me naar beter opletten richting eerste confrontatie in het ziekenhuis: het intakegesprek. Ik werd gerustgesteld en geïnformeerd over wat komen zou tijdens dit voor mij futuristische gebeuren.

Monty Python
In tegenstelling tot de bestralingen, kreeg ik in de beginfase diverse deksel op mijn neus. Zo kwam ik vermoeider dan ik al was na de kankerbehandeling thuis uit de tank waarin we met een aantal mensen onder druk van veertien meter waterkolom honderd procent zuurstof inademden in vier etappes van pakweg twintig minuten met pauzes tussendoor. Overigens bleek dat meer lotgenoten met die vermoeidheidsklacht vochten. Dat zou wel overgaan na een aantal behandelingen, klonk het bemoedigend. De arts T.P. van Rees Vellinga, vertelde bij de intake dat de zuivere zuurstof (O2) de bloedlichaampjes die lui onder de geleden schade liggen tot de orde roept en maant tot herstel (eigen interpretatie) waardoor het lichaam zich kan herstellen van de geleden schade. Een Monty Python sketch over hoe een erectie tot stand kwam leverde me beelden over de werkwijze van de zuurstof. De arts begreep de vergelijking en lachte. Wij in de tank verklaarden aldus dat we daarom zo (over)vermoeid uit het vat strompelden. Die bloedlichaampjes vraten alle energie en met dat beetje wat nog over was viel niet te dealen. Na en tijdens de behandelingen herstelde ik – plechtig benoemd - ‘gestaag’. De voor mij abstracte bloedlichaampjes hervatten hun werk, die zijn dus dol op pure zuurstof.

Wind of change
In de tank fantaseerden wij lotgenoten nog wel eens met vakantie te gaan naar palmen en zon, omdat de omstandigheid in de hermetisch afgesloten tank langzaam op druk gebracht, vergelijkbaar is met een stijgend of dalend vliegtuig, inclusief druk op de oren. Op weg naar de warmte onder palmbomen, zeiden we licht schouderophalend. Ironische illusie? Misschien. Die herinnering blijft. En toen ik na de laatste behandeling met meer kleur op mijn wangen naar huis reed draaide ik ‘Sandman Angel’ van The Scorpions en onmiddellijk erna ‘Dust in the Wind’ van Kansas. Thuis herinnerde ik me Wind of Change. Spotify had het voor me.

Meer uit Middelburg

Nieuwe locatie voor Omroep Zeeland

OOST-SOUBURG -  De publieke omroep van de provincie gaat verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Prins Hendrikweg op de Kenniswerf in Vlissingen. Het mediabedrijf is nu gevestigd in Oost-Souburg. De omroep heeft overeenstemming bereikt met vastgoedontwikkelaar Kennedy West uit Hulst, de eigenaar van het terrein bij de Keersluisbrug. Kennedy West gaat het terrein opnieuw ontwikkelen onder de naam "Hendrik Dock".

10 uur geleden
Dag van de piano op CSW Toorop met workshops van Robijn Tilanus

Op woensdag 15 mei organiseert CSW Toorop Talent College in samenwerking met Muziekschool Zeeland en boekhandel De Drvkkery, de Dag van de Piano.

15 uur geleden
Subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling opnieuw open voor 1 miljoen euro

MIDDELBURG/DOMBURG -  De subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling is verlengd voor een periode van 4 jaar (2024-2027). Dat hebben Gedeputeerde Staten, na een succesvolle eerste vier jaar, op dinsdag 7 mei besloten. De eerste openstelling voor haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten binnen deze nieuwe periode gaat open op 10 mei 2024 en kent een subsidieplafond van € 1.000.000. De openstelling sluit op 13 september 2024 17.00. Het geld is beschikbaar gesteld door Zeeuwse gemeenten en Provincie Zeeland. Ook vanuit de Regio Deal North Sea Port District wordt een bijdrage gedaan om tot dit bedrag te komen.

17 uur geleden
Gemeenteraad beveelt Yvonne van Mastrigt aan als nieuwe burgemeester van Middelburg

Vanwege het vertrek van burgemeester Harald Bergmann heeft de gemeente Middelburg een nieuwe burgemeester gezocht. Vanavond heeft de gemeenteraad besloten dat zij Yvonne van Mastrigt (1965) aanbeveelt als nieuwe burgemeester van Middelburg.

21 uur geleden
Hulpdiensten ingezet voor melding ongeval Schroeweg Middelburg

MIDDELBURG - De politie en ambulancedienst zijn vanmiddag ingezet voor een melding van een ongeval op de Schroeweg in Middelburg. Een man is medisch nagekeken.

22 uur geleden
Gemeenteraad van Middelburg doet vanavond aanbeveling voor nieuwe burgemeester

Middelburg - De gemeenteraad van Middelburg doet op dinsdag 7 mei 2024, op voorstel van de vertrouwenscommissie, een aanbeveling voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van de gemeente Middelburg. Dit gebeurt tijdens een openbare raadsvergadering die om 21.00 uur start.De gemeenteraad komt eerder die avond al bij elkaar tijdens een besloten raadsvergadering. In deze besloten vergadering brengt de vertrouwenscommissie verslag uit over de sollicitatieprocedure en vertelt wie wat hen betreft in aanmerking komt voor het burgemeestersambt in Middelburg. Daarna volgt er een geheime stemming over deze aanbeveling en daarmee bepaalt de gemeenteraad wie zij aanbeveelt als nieuwe burgemeester. De naam van deze kandidaat zal vervolgens bekend gemaakt worden in de aansluitende openbare raadsvergadering om 21.00 uur.De openbare raadsvergadering is te volgen via een livestream of op de tribune van de raadzaal in het stadskantoor.Verdere procedureAls de kandidaat is voorgedragen door de gemeenteraad, voert de minister van Binnenlandse Zaken een uitgebreide screening uit. Zo doet veiligheidsdienst AIVD onderzoek en vindt er fiscaal onderzoek plaats. Als dit allemaal in orde is, komt het voorstel voor benoeming in de ministerraad. Dit gebeurt niet bij alle burgemeestersbenoemingen, maar omdat Middelburg een provinciehoofdstad is wel.Hierna is de weg vrij voor de benoeming bij Koninklijk besluit en volgt een feestelijk moment: de beëdiging van de nieuwe burgemeester. De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester namens Zijne Majesteit de Koning. Naar verwachting vindt dat eind augustus plaats.

1 dag geleden
Droog en vrij zonnig op Hemelvaartsdag

Na een wisselvallig week met flink wat regen is de aanloop naar Hemelvaartsdag een stuk minder nat. Ook Hemelvaartsdag zelf lijkt geheel droog te verlopen. De zon schijnt regelmatig en de temperatuur komt uit tussen 15 en 20 graden. Na Hemelvaartsdag loopt de temperatuur nog wat verder op en is het op en top lenteweer.

1 dag geleden