Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 College wil verkabelen ten noorden van Krabbendijke

College wil verkabelen ten noorden van Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders wil de 380 kV-hoogspanningsverbinding bij Krabbendijke ten noorden van het dorp onder de grond leggen. Van de drie mogelijke scenario’s vinden b&w de optie ‘Noord’ de beste.

Het college spreekt woensdag haar voorkeur uit op basis van gesprekken met belanghebbenden, zoals grondeigenaren, en onderzoek.

Gemeenteraad

De beoordeling van de drie varianten toont volgens b&w op veel onderdelen ‘geen wezenlijk’ verschil. Bij de aspecten ‘maatschappelijk draagvlak’ en ‘kosten’ scoort ‘Noord’ beduidend beter, aldus het college. ‘Met name grondeigenaren en gebruikers hebben zich nadrukkelijk uitgesproken voor het bundelen en combineren van infrastructuur ten noorden van Krabbendijke. Zij geven daarom de voorkeur aan variant Noord.’

De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 11 juni over het collegevoorstel.

Landschap

In mei 2017 begon een studie naar een geschikt tracé voor het ondergronds leggen (verkabelen) van de bestaande 380 kV-hoogspanningsverbinding bij Krabbendijke. In de zomer van 2016 zegde de minister van Economische Zaken toe dat de bestaande 380 kV-verbinding bij Krabbendijke verkabeld wordt wanneer de nieuwe verbinding tussen Rilland en Tilburg klaar is. Dan staan er geen twee rijen masten in het landschap.

Bedenkingen

Reageert de gemeenteraad positief, dan werkt een projectgroep het basisontwerp van het voorkeurstracé verder uit. De projectgroep bestaat uit medewerkers van de gemeente Reimerswaal, provincie Zeeland, netbeheerder Tennet, waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat. Zij stelde ook de afwegingsnotitie op.

Als de raad bedenkingen heeft bij het voorkeurstracé, bekijkt de projectgroep of de keuze heroverwogen moet worden.

Informatiebijeenkomst

Wanneer het basisontwerp klaar is, vindt er begin 2020 een tweede informatiebijeenkomst voor belanghebbenden plaats. De bestemmingsplanprocedure voor het project neemt waarschijnlijk een groot deel van 2020 en 2021 in beslag. De realisatie begint naar verwachting in 2024. Dan kan in 2025 de kabel in gebruik worden genomen en de bestaande verbinding worden verwijderd.

Meer informatie is te vinden op de website www.reimerswaal.nl/verkabelen.

Meer uit Reimerswaal

Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

6 uur geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

7 uur geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

1 dag geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

1 dag geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

3 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

4 dagen geleden