Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 College wil verkabelen ten noorden van Krabbendijke

College wil verkabelen ten noorden van Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders wil de 380 kV-hoogspanningsverbinding bij Krabbendijke ten noorden van het dorp onder de grond leggen. Van de drie mogelijke scenario’s vinden b&w de optie ‘Noord’ de beste.

Het college spreekt woensdag haar voorkeur uit op basis van gesprekken met belanghebbenden, zoals grondeigenaren, en onderzoek.

Gemeenteraad

De beoordeling van de drie varianten toont volgens b&w op veel onderdelen ‘geen wezenlijk’ verschil. Bij de aspecten ‘maatschappelijk draagvlak’ en ‘kosten’ scoort ‘Noord’ beduidend beter, aldus het college. ‘Met name grondeigenaren en gebruikers hebben zich nadrukkelijk uitgesproken voor het bundelen en combineren van infrastructuur ten noorden van Krabbendijke. Zij geven daarom de voorkeur aan variant Noord.’

De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 11 juni over het collegevoorstel.

Landschap

In mei 2017 begon een studie naar een geschikt tracé voor het ondergronds leggen (verkabelen) van de bestaande 380 kV-hoogspanningsverbinding bij Krabbendijke. In de zomer van 2016 zegde de minister van Economische Zaken toe dat de bestaande 380 kV-verbinding bij Krabbendijke verkabeld wordt wanneer de nieuwe verbinding tussen Rilland en Tilburg klaar is. Dan staan er geen twee rijen masten in het landschap.

Bedenkingen

Reageert de gemeenteraad positief, dan werkt een projectgroep het basisontwerp van het voorkeurstracé verder uit. De projectgroep bestaat uit medewerkers van de gemeente Reimerswaal, provincie Zeeland, netbeheerder Tennet, waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat. Zij stelde ook de afwegingsnotitie op.

Als de raad bedenkingen heeft bij het voorkeurstracé, bekijkt de projectgroep of de keuze heroverwogen moet worden.

Informatiebijeenkomst

Wanneer het basisontwerp klaar is, vindt er begin 2020 een tweede informatiebijeenkomst voor belanghebbenden plaats. De bestemmingsplanprocedure voor het project neemt waarschijnlijk een groot deel van 2020 en 2021 in beslag. De realisatie begint naar verwachting in 2024. Dan kan in 2025 de kabel in gebruik worden genomen en de bestaande verbinding worden verwijderd.

Meer informatie is te vinden op de website www.reimerswaal.nl/verkabelen.

Meer uit Reimerswaal

Yersekenaar Frans van Pagee weet zeldzame velduil haarscherp vast te leggen

YERSEKE - Frans van Pagee uit Yerseke fotografeert graag dieren en stuitte deze winter in zijn 'achtertuin', natuurgebied de Yerseke en Kapelse Moer, op een wel heel mooi en zeldzaam onderwerp: een velduil. Later bleek het zelfs om een paartje te gaan.

2 dagen geleden
Woning en twee loodsen drie maanden afgesloten wegens illegale activiteiten

WEMELDINGE - Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor drie maanden gesloten. 'In de loodsen aan de Noordelijke Achterweg zijn overtredingen van de Opiumwet vastgesteld', laat de gemeente weten. 'Bij de woning werd illegaal stroom afgenomen voor een hennepkwekerij.' 

3 dagen geleden
Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

6 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

1 week geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

1 week geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

1 week geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

1 week geleden