Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

College wil uitgebreid onderzoek naar onteigend Joods onroerend goed

College wil uitgebreid onderzoek naar onteigend Joods onroerend goed

VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om een nieuw onderzoek te laten uitvoeren naar de afhandeling van onteigend en doorverkocht Joods onroerend goed. In de Tweede Wereldoorlog is onroerend goed van Joodse inwoners van Vlissingen onteigend en veelal doorverkocht. Na de oorlog heeft rechtsherstel plaatsgevonden maar het is onduidelijk of dit in alle gevallen en in voldoende mate is gebeurd. In 2022 liet het college al een onderzoek doen naar de afhandeling van een pand aan de Singel.

De gemeente Vlissingen heeft eerder onderzoek laten doen naar één pand aan de Singel, toen is al geopperd dat er ook onderzoek naar de andere panden gedaan zou moeten worden. “Dat onderzoek is toen uitgevoerd door het Zeeuws Archief,” vertelt burgemeester Bas van den Tillaar. “Nu wordt in beeld gebracht wie het vervolgonderzoek zou moeten uitvoeren. We hebben het Zeeuws Archief gevraagd ons daarin te adviseren. Ook moeten we kijken welke kosten er eventueel met zo’n onderzoek zijn gemoeid. Het eerste onderzoek was voor de gemeente niet ongunstig, er heeft destijds rechtsherstel plaatsgevonden. Maar de vraag blijft of dat in andere situaties ook in voldoende mate is gebeurd.” 

Beperkt bronmateriaal
Alles bij elkaar gaat het om zo’n dertig panden en percelen die toebehoorden aan tien Joodse eigenaren. Volgens burgemeester Van den Tillaar moet er voor november duidelijkheid zijn over het vervolgonderzoek. Of een onderzoek ook inderdaad antwoord geeft op de vragen die er zijn is nog niet zo zeker. In het rapport over het pand aan de Singel van het Zeeuws Archief uit 2022 wordt al gesteld dat een vervolgonderzoek wel eens niet zoveel zou kunnen opleveren omdat het beschikbare bronmateriaal zeer beperkt is. Zo is bijvoorbeeld niets terug te vinden over wat er met de inboedels van het Joods onroerend goed is gebeurd.

Meer uit Vlissingen

Zeus Hoenderop exposeert op diverse locaties in Hendrikstraat

VLISSINGEN - Kunstenaar Zeus Hoenderop exposeert op drie locaties in de Hendrikstraat: Galerie Hannelore Meijaard, Het Beeldenhuis en het Witte Huis. De drie locaties vormen volgens Hoenderop een geografische driehoek als verwijzing naar de Trans-Atlantische driehoekshandel. Hoenderops recente werk verwijst geregeld naar het slavernijverleden van Nederland, eerder maakte hij het slavernijmonument dat korte tijd op de boulevard heeft gestaan en nu in het Muzeeum op de Nieuwendijk te zien is.

20 minuten geleden
Sixties pop met eigen smoel van The Tambles

VLISSINGEN - The Tambles zijn een perfecte kruising tussen sixties rammelpop en hedendaagse virtuositeit. Anderhalf jaar geleden speelden ze al eens in de Piek en op 18 mei komen ze weer, samen met Jerry Hormone Ego Trip.

5 uur geleden
Tinkebell exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Kunstenares Tinkebell exposeert momenteel in het raam aan de Koudekerkseweg 8, het woonhuis van Sylvia Hubrouck. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning beschikbaar aan kunstenaars om er te exposeren onder de titel 'Ik geef je mijn raam'. Hubrouck maakt daarmee een statement tegen het verschraalde kunstklimaat in de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Gewonde bij steekpartij Vlissingen, één aanhouding

VLISSINGEN - Een man is vannacht gewond geraakt bij een steekpartij aan de Winkelmanstraat in Vlissingen. De politie heeft één verdachte aangehouden.

1 dag geleden
Vlissingen wil kampioen tegelwippen worden

VLISSINGEN - Vlissingen doet mee aan het Zeeuws Kampioenschap en het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2024. De bewoners die hun steentje bijdragen door tegels te verwijderen, kunnen deze aanmelden op de nationale website www.nk-tegelwippen.nl om de gemeente te helpen naar de overwinning te leiden. 

1 dag geleden
Ruilkastje in de aula van de Branding

VLISSINGEN - In de aula van Archipelschool de Branding is, in samenwerking met Ruilwinkel Walcheren, een Buurt Ruilkastje geopend. In dit mooie strandhuisje, kan klein speelgoed, kleding en andere spullen voor kinderen worden gedeeld en geruild. 

2 dagen geleden
Extra toezicht in gemeente Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat het gesprek aan met inwoners over de drie schietincidenten die de voorbije vierentwintig uur in de stad hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft het stadsbestuur aan de politie en boa's gevraagd extra toezicht te houden in de stad. Verder worden er nog geen extra maatregelen genomen. Gisteravond is er geschoten op het Pablo Picassoplein, vannacht in de Hercules Segherslaan en naar vanmorgen bleek is er ook in de Scheldestraat geschoten. Alle Zeeuwse rechercheurs zijn inmiddels op de zaak gezet.

2 dagen geleden