Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

College Reimerswaal wil 'bescheiden feestje' voor jubileum

College Reimerswaal wil 'bescheiden feestje' voor jubileum

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal bestaat volgend jaar een halve eeuw en het college van burgemeester en wethouders gaat voor een jubileumjaar vol activiteiten rond het thema ‘Hrôôs op Reimerswaal’. Zo denkt ze aan bomen planten met leerlingen en een nieuwjaarsduik. Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt er ook een subsidiepot voor festiviteiten die in de dorpen worden bedacht.

Ook de gemeenten Kapelle, Goes en Borsele bestaan in 2020 vijftig jaar. Tussen het jubileum zonder extra ruchtbaarheid voorbij laten gaan en uitbundig vieren, stelt het Reimerswaalse college de gemeenteraad voor om op een bescheiden manier aandacht te besteden aan de verjaardag.

Trots

De viering is volgens b&w geen doel op zich, maar wel een mooie gelegenheid om de saamhorigheid binnen de gemeente te versterken en Reimerswaal te profileren. ‘Want hoewel de identiteit van de afzonderlijke kernen ook na vijftig jaar nog sterk aanwezig is, vinden we dat in en door Reimerswaal veel is en wordt bereikt’, staat in een gemeentelijke nota over het jubileumjaar. Daarom wil het college het jaar het thema ‘Hrôôs op Reimerswaal’ meegeven. “Het leven en werken is zo slecht nog niet in Reimerswaal. Er is genoeg om trots -hrôôs- op te zijn”, licht wethouder Kees Verburg het thema voor de verjaardag toe.

Nieuwjaarsduik

Eén van de mooie herinneringen uit de gemeentelijke historie is voor hem, als inwoner van Hansweert, de aanleg van het strandje bij ‘zijn’ dorp vorig jaar. Het is de bedoeling om het jubileumjaar daar te beginnen met een nieuwjaarsduik.

Jubileumboom

Ook oppert het college om een jubileumboek te laten maken. Zo'n boek, waarvoor de inhoud en opzet nog niet bekend zijn, kan bijvoorbeeld een mooi relatiegeschenk zijn, zegt Verburg. Verder denken b&w aan een muziekuitvoering door het orkest van de Luchtmacht, het planten van een jubileumboom in elk dorp en een feestelijke bijeenkomst voor inwoners van de gemeente die in 2020 hun vijftigste verjaardag vieren.


Subsidie

“We willen voor de activiteiten in het jubileumjaar symbolisch één euro per inwoner vrijmaken”, zegt Verburg. “Afgerond naar boven is dat 23.000 euro. 12.500 euro van dit budget willen we beschikbaar stellen voor activiteiten die inwoners en ondernemers in de dorpen bedenken.” Hiervoor moet de gemeente nog de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage bepalen. “Het gaat wel om gezamenlijke activiteiten die de leefbaarheid ten goede komen. Met het thema ‘'Hrôôs op Reimerswaal’ willen we bereiken de inwoners zich (meer) verbonden voelen met de gemeente.” Samen activiteiten organiseren voor de samenleving en omzien naar elkaar, is daarbij de leidraad.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Reimerswaal bespreekt de jubileumplannen dinsdag (8 oktober) en besluit er in haar vergadering van 29 oktober over.

Meer uit Reimerswaal

Nieuwe actie in Reimerswaal: neem zelf je verpakking mee tegen afval

KRUININGEN - Winkeliers in de gemeente Reimerswaal kunnen vrijblijvend een sticker aanvragen met daarop de tekst: 'neem gerust je eigen verpakking mee'. Door middel van deze laagdrempelige bewustwordingsactie kunnen de winkeliers, van slagers tot kledingwinkels, laten zien dat klanten gewoon hun eigen bakje of tasje mee mogen nemen.  

22 uur geleden
Twee voertuigen afgesleept na kopstaartbotsing A58 bij Kruiningen

KRUININGEN - In de staart van een file die was ontstaan door de afsluiting van de Vlaketunnel is woensdagavond een ongeval gebeurd op de snelweg A58 bij Kruiningen.

1 dag geleden
Onwel geworden man rijdt bij Kapelle van A58 en overlijdt

KAPELLE - Op de linkerbaan van de snelweg A58 bij Kapelle is woensdagmorgen een man overleden nadat hij achter het stuur onwel werd en van de weg raakte. Dat heeft de politie bevestigd.

2 dagen geleden
De Zwarte Dame in Kruiningen 'gastvrouw' halve finale schoolschaak

KRUININGEN - Op 1 juni strijkt de halve finale van het Nederlandse schaakkampioenschap onder scholen neer in Kruiningen. Een unieke gebeurtenis, want daarvoor word je als vereniging niet zomaar uitgekozen. Afgelopen zaterdag was er ook al een jeugdcompetitie bij de club (foto) en het jeugd-ledenaantal blijft stijgen, en dat allemaal terwijl het jeugdsegment pas sinds kort weer nieuw leven in is geblazen.

3 dagen geleden
Vrachtwagen vast in berm bij rotonde Vierwegen

KAPELLE - Een Poolse vrachtwagen met ruim dertig ton uien is maandagavond vast komen te zitten in de berm bij de rotonde van de Vierwegen bij Kapelle.

4 dagen geleden
Oudste inwoner Reimerswaal, Han Bogaard, blaast 102 kaarsjes uit

KRABBENDIJKE - Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal bracht vrijdag in Krabbendijke een bezoek aan Han Bogaard om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Han mag zich met zijn 102 jaar de oudste inwoner van gemeente Reimerswaal noemen. 

4 dagen geleden
Lezersfoto van de week komt deze keer uit Yerseke Moer

KAPELLE - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode wordt deze eer opgesierd door een foto van Annie van Es uit Kapelle.

5 dagen geleden