Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

College Reimerswaal wil 'bescheiden feestje' voor jubileum

College Reimerswaal wil 'bescheiden feestje' voor jubileum

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal bestaat volgend jaar een halve eeuw en het college van burgemeester en wethouders gaat voor een jubileumjaar vol activiteiten rond het thema ‘Hrôôs op Reimerswaal’. Zo denkt ze aan bomen planten met leerlingen en een nieuwjaarsduik. Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt er ook een subsidiepot voor festiviteiten die in de dorpen worden bedacht.

Ook de gemeenten Kapelle, Goes en Borsele bestaan in 2020 vijftig jaar. Tussen het jubileum zonder extra ruchtbaarheid voorbij laten gaan en uitbundig vieren, stelt het Reimerswaalse college de gemeenteraad voor om op een bescheiden manier aandacht te besteden aan de verjaardag.

Trots

De viering is volgens b&w geen doel op zich, maar wel een mooie gelegenheid om de saamhorigheid binnen de gemeente te versterken en Reimerswaal te profileren. ‘Want hoewel de identiteit van de afzonderlijke kernen ook na vijftig jaar nog sterk aanwezig is, vinden we dat in en door Reimerswaal veel is en wordt bereikt’, staat in een gemeentelijke nota over het jubileumjaar. Daarom wil het college het jaar het thema ‘Hrôôs op Reimerswaal’ meegeven. “Het leven en werken is zo slecht nog niet in Reimerswaal. Er is genoeg om trots -hrôôs- op te zijn”, licht wethouder Kees Verburg het thema voor de verjaardag toe.

Nieuwjaarsduik

Eén van de mooie herinneringen uit de gemeentelijke historie is voor hem, als inwoner van Hansweert, de aanleg van het strandje bij ‘zijn’ dorp vorig jaar. Het is de bedoeling om het jubileumjaar daar te beginnen met een nieuwjaarsduik.

Jubileumboom

Ook oppert het college om een jubileumboek te laten maken. Zo'n boek, waarvoor de inhoud en opzet nog niet bekend zijn, kan bijvoorbeeld een mooi relatiegeschenk zijn, zegt Verburg. Verder denken b&w aan een muziekuitvoering door het orkest van de Luchtmacht, het planten van een jubileumboom in elk dorp en een feestelijke bijeenkomst voor inwoners van de gemeente die in 2020 hun vijftigste verjaardag vieren.


Subsidie

“We willen voor de activiteiten in het jubileumjaar symbolisch één euro per inwoner vrijmaken”, zegt Verburg. “Afgerond naar boven is dat 23.000 euro. 12.500 euro van dit budget willen we beschikbaar stellen voor activiteiten die inwoners en ondernemers in de dorpen bedenken.” Hiervoor moet de gemeente nog de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage bepalen. “Het gaat wel om gezamenlijke activiteiten die de leefbaarheid ten goede komen. Met het thema ‘'Hrôôs op Reimerswaal’ willen we bereiken de inwoners zich (meer) verbonden voelen met de gemeente.” Samen activiteiten organiseren voor de samenleving en omzien naar elkaar, is daarbij de leidraad.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Reimerswaal bespreekt de jubileumplannen dinsdag (8 oktober) en besluit er in haar vergadering van 29 oktober over.

Meer uit Reimerswaal

Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

15 uur geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

1 dag geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

1 dag geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

3 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

4 dagen geleden
Jesse (15) uit Krabbendijke is kartkampioen

KRABBENDIJKE - De vijftienjarige Jesse Polderdijk uit Krabbendijke heeft eind januari het Individueel Open Zeeuws Kart-Kampioenschap Junioren gewonnen. Jesse is nu tweeënhalf jaar bezig met de sport en heeft veel ambities voor de toekomst. Na een mooie start van het jaar kijkt hij vooruit naar een nieuw jaar gevuld met allerlei nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

6 dagen geleden
Informatieavond over opvang Oekraïense vluchtelingen in Kapelle

KAPELLE - De gemeente Kapelle houdt woensdag 28 februari een informatieavond over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Kapelle. Belangstellenden zijn vanaf 18.30 uur welkom in de Mozeskerk aan de Noordstraat in Biezelinge.

1 week geleden