Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

College gemeente Veere wil energiearmoede aanpakken

College gemeente Veere wil energiearmoede aanpakken

DOMBURG - Het college van de gemeente Veere wil extra maatregelen nemen om inwoners te helpen met hun energierekening. De gemeenteraad stemt 15 december over een voorstel om de groep inkomens tussen 120 en 130 procent van de bijstandsnorm in 2023 ook de energietoeslag van 1300 euro uit te keren. Om deze groep tegemoet te komen, omdat zij in 2022 geen aanspraak konden maken op energietoeslag, is het voorstel om hen € 700,- extra uit te keren.

Daarnaast wil het college voor inwoners met een hoge energierekening ook een voucher van € 250,- beschikbaar stellen om energiebesparende maatregelen te nemen. De voucher kan bijvoorbeeld ingewisseld worden voor ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie.

Energiecoaches?
Om inwoners van de juiste adviezen te voorzien op het gebied van energiebesparing wil het college vrijwillige energiecoaches opleiden. Samen met de inwoners wordt er gekeken naar het energieverbruik en besparingskansen. Bijvoorbeeld naar het soort verlichting en verwarming in het huis, isolatie, tocht, de elektrische apparaten en de hoogte van de energierekening. Op basis daarvan geeft de energiecoach advies op maat. De focus ligt op het terugdringen van de energierekening.

Amendement gemeenteraad?
De gemeenteraad heeft in juli 2022 een amendement aangenomen om voor huishoudens, tot 130 procent van de bijstandsnorm, gaskookplaten te vervangen door elektrische kookplaten. Daarvoor is € 600.000,- beschikbaar gesteld. Omdat het vervangen van kookplaten niet altijd leidt tot kostenbesparing voor de inwoner vraagt het college om een bredere invulling van het amendement. Het voorstel is om per situatie te bekijken wat verstandig is om te vervangen.

Orionis Walcheren
?Inwoners kunnen altijd contact opnemen met Orionis Walcheren bij geldproblemen. Orionis Walcheren kijkt met inwoners mee naar hun vraag en welke oplossingen er zijn.

Meer uit Middelburg

IJsbaan opent vandaag in Middelburg

MIDDELBURG - Vanmiddag om 14.00 uur is het zover: dan kunnen schaatsliefhebbers weer terecht op de ijsbaan die vanaf vrijdag werd opgebouwd voor het stadhuis aan de Markt in Middelburg.

21 uur geleden
Vogels in Vogelpark krijgen een huisje

MIDDELBURG - Op woensdag 29 november gaan vanaf 13.30 uur de handen weer uit de mouwen. Zo'n vijftien tot twintig leerlingen van de Acaciahof in Klarenbeek helpen dan mee om de zelfgemaakte vogelhuisjes op te hangen in het Vogelpark in de Veerse Poort. Voor de zomer knutselden de leerlingen in totaal 55 vogelhuisjes in elkaar. Stadsecoloog Bas Wattel verzorgde toen ook een gastles over het belang van biodiversiteit.

1 dag geleden
Bouw 15 levensloopbestendige woningen van start in Meliskerke en Aagtekerke

MELISKERKE/AAGTEKERKE - Binnenkort start de bouw van 15 levensloopbestendige woningen in Meliskerke en Aagtekerke. In Meliskerke aan de Sivertstraat bouwen we 4 woningen en aan de Pauwhoekstraat realiseert Zeeuwland 6 woningen. In Aagtekerke bouwt de organisatie  5 levensloopbestendige woningen aan de Burgemeester Jan Peperstraat. Zeeuwland verwacht dat de bouw van de woningen aan de Sivertstraat en in Aagtekerke in maart 2024 gereed zijn. In mei 2024 is de bouw van de woningen aan de Pauwhoekstraat afgerond. Met de bouw van deze woningen verwacht Zeeuwland de doorstroming in de kernen te bevorderen.

1 dag geleden
Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

2 dagen geleden
Buurtbewoners zetten zich in voor veiligheid op Dauwendaelselaan

MIDDELBURG - Vorige week zijn buurtbewoners en ouders uit de omgeving Herberdsland  en Girsesland, in de Middelburgse wijk Dauwendaele gestart met het uitvoeren van snelheidsmetingen op de Dauwendaelselaan. De actie was onderdeel van een langere strijd die de buurtbewoners voeren voor een herinrichting van de Dauwendaelselaan om daarmee een veiligere buurt te creëren waar alle bewoners weer veilig de straat over kunnen steken om naar school te gaan, hun hond uit te laten, buren te bezoeken of van een speeltuin naar huis te lopen. 

2 dagen geleden
Een dubbele podiumplaats voor Mandy Kasse

VEERE - Mandy Kasse uit Veere heeft vorige week maar liefst twee podiumplaatsen veroverd bij de kampioenschappen Rallycross 2023. In de categorie Supernationals MIN werd Kasse derde bij zowel het Nederlands als het Belgisch Kampioenschap. Er waren dit seizoen vijfentwintig deelnemende coureurs.

2 dagen geleden
Ieder kind verdient een 'Kansrijke Start

MIDDELBURG - Op donderdag 23 november kwamen alle partners van de coalitie Kansrijke Start Middelburg bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst wisselden ze ervaringen uit en keken ze vooruit naar 2024. Er ontstonden ook nieuwe samenwerkingen tijdens en na het speeddaten. Tessa Roseboom trakteerde de aanwezigen op een inspirerende lezing over het belang van de eerste 1000 dagen. Zij zoomde daarbij specifiek in op het vaderschap. Tessa Roseboom is hoogleraar en schrijver van de boeken 'De 1e 1000 dagen' en 'Gelijk goed beginnen'. Tessa was onder de indruk van wat er in Middelburg al staat rondom Kansrijke Start.

3 dagen geleden