Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

College Borsele maakt balans op: ‘Veel afspraken gerealiseerd’

College Borsele maakt balans op: ‘Veel afspraken gerealiseerd’

HEINKENSZAND – Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart in zicht, heeft het Borselse college van burgemeester en wethouders de balans opgemaakt van de afgelopen vier jaar. “Het is goed om te constateren dat veel zaken zijn opgepakt en gerealiseerd”, concludeert burgemeester Gerben Dijksterhuis.

Het Borselse college presenteerde deze week een evaluatie van het bestuursprogramma 2018-2022. Hierin staan alle, ruim vijftig afspraken en de status ervan. Zo zijn de Burgemeester Prümersstraat, het Robiniahof en de Van Hoekenstraat in ’s-Gravenpolder, Mr. Dr. Meslaan en Strandloperstraat in Heinkenszand, Nieuwstraat in Ovezande en Kalootstraat in Borssele heringericht en de dorpshuizen in ’s-Gravenpolder, Ellewoutsdijk en ‘s-Heerenhoek gemoderniseerd. Op het vernieuwingsplan voor Nieuwdorp heeft de gemeente bezuinigd. Inmiddels is wel het kavel Steketeepad gerealiseerd. Dit is een ontmoetingsplek met onder meer sport- en spelvoorzieningen, een picknicktafel en minibosje. Onder meer het verplaatsen van het dorpshuis naar de Bethelkerk, de bouw van de multifunctionele accommodatie en onderzoek naar de mogelijkheden voor een expathotel zijn in voorbereiding.

Boksring

“De coronacrisis, het kerntakenonderzoek, over welke taken de gemeente moet en kan uitvoeren, en de reorganisatie van de ambtelijke organisatie liepen als rode draad door de bestuursperiode heen”, aldus de burgemeester. Daarnaast werd Borsele, net als vele andere gemeenten, geconfronteerd met grote tekorten op het gebied van zorg en welzijn. Daardoor kwam de gemeente onder financieel toezicht te staan. Dat toezicht is onlangs, met de presentatie van een sluitende begroting voor 2022, opgeheven. “En daar zijn we trots op”, zegt wethouder financiën Arno Witkam. Zijn collega-wethouder Marga van de Plasse, die met zorg in haar portefeuille de financiële problemen van dichtbij meemaakt, is blij dat er de afgelopen vier jaar een betere werkwijze is gevormd. Meer samenwerkende partijen kunnen gerichter hulp bieden aan wie dat nodig heeft en meer preventief te werk gaan. “Met korte lijntjes en lage drempels helpen we de inwoners die dat zelf niet kunnen”, zegt Van de Plasse.

Tijdens de uitvoering van het bestuursprogramma dienden zich ook nieuwe ontwikkelingen aan, zoals de energietransitie met de circulaire economie, de verdeeldheid in de samenleving die de coronapandemie veroorzaakt en de krapte op de woning- en arbeidsmarkt. In dat licht vindt wethouder Kees Weststrate het belangrijk dat er de afgelopen periode veel gebouwd is. Als voorbeeld noemt hij de nieuwbouwprojecten in Baarland en Heinkenszand. 

“Ondanks de onvoorziene omstandigheden zijn alle belangrijke thema’s opgepakt of zelfs al afgerond”, zegt de burgemeester. “Daarbij hoeven we als collega’s niet voor elk punt de boksring in, maar we gaan er samen voor. Dat werkt wel zo prettig.”

Meer uit Beveland

Goes voert tweede controle leegstaande panden uit

GOES - De gemeente Goes controleerde donderdagavond voor de tweede keer onverklaarbaar leegstaande panden. 'In drie woningen woonden arbeidsmigranten', laat de gemeente Goes weten. 'Er volgt een onderzoek of bewoning in deze huizen is toegestaan.'

31 minuten geleden
Minder treinen en vertraging door verzakt spoor

VLISSINGEN - Er rijden minder treinen op het traject van Vlissingen naar Roosendaal vanwege verzakkingen in het spoor. Daarnaast moeten reizigers rekening houden met 30 minuten vertraging.

3 uur geleden
Wereldlichtjesdag herdenkt overleden kinderen

KLOETINGE - Op zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Om 19.00 uur worden er overal ter wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. 'Zo slingert in 24 uur een golf van licht over de hele wereld', aldus de organisatie. In de Geerteskerk in Kloetinge kunnen mensen samenkomen.

8 uur geleden
Flinke brand in sauna van vakantiewoning aan de Veerweg in Wolphaartsdijk

WOLPHAARTSDIJK- In de sauna van een vakantiewoning op een vakantiepark aan de Veerweg is zondagmorgen een flinke brand ontstaan. Twee blusvoertuigen zijn momenteel actief bezig met het blussen van de brand. Een voertuig blust vanaf de buitenkant, het andere voertuig is ingezet om binnen te blussen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

1 dag geleden
COV Goes is in beweging en geeft zaterdag 9 december concert

WOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 9 december wordt door het COV Goes een adventsconcert gegeven in Wolphaartsdijk. Het concert bestrijkt drie verschillende muziekstijlperiodes, de klassieke, romantische en barokperiode met werken van drie componisten.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Wie was Mattheus Smalleganges eigenlijk?

In een Goessche Courant uit 1921 kwam ik toevallig tegen dat het raadslid Constandse in een gemeenteraadsvergadering vroeg om 'meer toezicht op de spelling der naambordjes'. Helaas ontbreken deze straatnamen in het artikel. Maar welke nieuwe straten aanvankelijk dubieus gespeld waren, doet er nu niet toe. Want de kwestie is uiteindelijk goed gekomen; straks leest u hoe dat ging. 

2 dagen geleden
Op de werkvloer bij plantmanager Pieter van Rijs: 'Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus er zit groei in'

VLISSINGEN-OOST - Pieter van Rijs (56) geeft sinds drie maanden leiding aan de fabriek van Stepan Netherlands B.V. in Vlissingen-Oost. Daarvoor werkte hij negen jaar in Rotterdam en hij is blij dat hij nu dichter bij zijn woonplaats Middelburg aan de slag kan. “We maken hier hard isolatieschuim, een grondstof voor brandvertragend en brandwerend isolatiemateriaal. Het verlaat de fabriek als een soort stroopachtige substantie," vertelt Van Rijs. “En in deze tijd van verduurzaming en energiebesparingen is daar veel vraag naar. We verwachten dan ook de komende jaren verder te groeien."

2 dagen geleden