Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Collectie striptekenaar Jan Kruis naar museum Allard Pierson

Collectie striptekenaar Jan Kruis naar museum Allard Pierson

AMSTERDAM (ANP) - Het museum Allard Pierson in Amsterdam is via een schenking in het bezit gekomen van de collectie van Jan Kruis, die bekend werd als tekenaar van de strip Jan, Jans en de kinderen. De verzameling bestaat uit 4000 originele strippagina's, tekeningen en andere illustraties van zijn hand. Jan, Jans en de kinderen ging over het gezin Tromp en leverde gevleugelde uitdrukkingen op als 'hoi pipeloi' en de 'je-weet-wel-kater'.

Voor 'Jan, Jans' werkte Kruis als reclametekenaar en illustrator en tekende hij andere strips. In 2009 kreeg hij de Marten Toonderprijs, een oeuvreprijs voor een striptekenaar die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse cultuur. Kruis overleed in 2017 op 83-jarige leeftijd. Zijn dochter Andrea Kruis, die ook de voorzitter van de Stichting Jan Kruis Collectie is, noemt het "een hele geruststelling dat het werk nu en voor de toekomst in goede handen is". De collectie van Jan Kruis wordt de komende tijd ontsloten en geconserveerd en komt daarna beschikbaar voor onderzoek.

Het Allard Pierson beheert een collectie van ruim 50.000 stripboeken en boeken over strips en nog veel meer originele tekeningen, waaronder werk van Peter van Straaten en Gerrit de Jager.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californiƫ, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden