Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COC: stop met uitzetting LHBTI-asielzoekers uit Iran

COC: stop met uitzetting LHBTI-asielzoekers uit Iran

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland wil dat LHBTI-asielzoekers uit Iran het hoogste beschermingsniveau krijgen. De organisatie vraagt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) vrijdag om dergelijke vluchtelingen uit Iran niet meer terug te sturen naar hun land, aangezien het er levensgevaarlijk is. Volgens het COC staan op dit moment zeker twee Iraanse LHBTI-asielzoekers op de nominatie om uitgezet te worden naar Iran.

COC Nederland zegt dat recent een 20-jarige Iraanse homoseksueel is onthoofd door familieleden, nadat ze zijn geaardheid hadden ontdekt. Op homoseksualiteit staat in Iran de doodstraf. LHBTI's worden daadwerkelijk vervolgd als zij uitkomen voor hun seksuele voorkeur. Dat kan ook jarenlange gevangenisstraffen opleveren. Mensenrechtenorganisaties 6Rang en OutRight maken geregeld melding van bestraffingen en martelingen van homoseksuelen, aldus het COC.

In Nederland gold tot 2006 het hoogste beschermingsniveau voor LHBTI's uit Iran. Dat is daarna minder geworden. In 2019 is de bescherming voor transgender asielzoekers helemaal afgeschaft, terwijl het voor andere LHBTI's moeilijker werd om asiel te krijgen. Nederland deed dat omdat er een 'positieve tendens' zichtbaar was. COC Nederland en andere organisaties hebben daar steeds bezwaar tegen gemaakt. Volgens hen is er juist sprake van een verslechtering van de positie van LHBTI's in het land.

Meer uit Binnenland

OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

1 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

1 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

2 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

2 uur geleden
ANWB: bijna 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

DEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

3 uur geleden
Gedenkteken voor slachtoffers WOII op Duits grafveld Ysselsteyn

DEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.

3 uur geleden
OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

4 uur geleden