Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitiepartijen willen fors hogere limiet op contante betalingen

Coalitiepartijen willen fors hogere limiet op contante betalingen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen NSC, PVV en BBB vinden de limiet van 3000 euro voor contante betalingen die het kabinet wil invoeren, "te rigide". Zij stellen voor in plaats daarvan het plafond vast te stellen op 10.000 euro. De VVD is kritisch over dit alternatief en waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de schatkist, omdat Nederland bij afzwakking van de maatregel geld uit Brussel kan mislopen.

Het plan om een grens te stellen aan contante betalingen is al enige jaren oud. De maatregel is bedoeld om witwassen van crimineel geld en financiering van terrorisme tegen te gaan. Inmiddels is er ook een Europese verordening die lidstaten voorschrijft een limiet van maximaal 10.000 euro te hanteren. De drie coalitiepartijen willen daar geen schep bovenop doen.

Het bedrag van 3000 euro is "niet goed onderbouwd en te streng", zegt NSC-Kamerlid Agnes Joseph. Zij krijgt bijval van PVV'er Henk de Vree. "Waarom zou Nederland de eigen economie onder druk zetten met maatregelen die verder gaan dan waar de EU om vraagt?" De Vree denkt zelfs dat een limiet op contante betalingen "helemaal niets oplost".

Portemonnee

BBB'er Henk Vermeer vreest dat door de maatregel de praktische waarde van contant geld onder druk komt te staan. "Een portemonnee is voor ons een portemonnee waar echt geld in zit", zegt hij. En dat moet wat hem betreft ook gebruikt kunnen worden voor wat grotere aankopen. Hij oppert om, mocht de grens toch 3000 euro worden, dat bedrag van tijd tot tijd te corrigeren voor de inflatie.

Nederland heeft de limiet van 3000 euro opgenomen in de hervormingsplannen waarmee het aanspraak wil maken op geld uit het Europese coronaherstelfonds. Voert het kabinet die plannen niet uit, dan kan dat leiden tot een korting van 600 miljoen euro, waarschuwde toenmalig minister Steven van Weyenberg (Financiën) dit voorjaar.

Stikstof en migratie

NSC, PVV en BBB betwijfelen of Brussel echt zo streng zal zijn, maar VVD-Kamerlid Aukje de Vries neemt het risico liever niet. Zij wijst erop dat er meer terreinen zijn waarop de nieuwe coalitie hoopt op coulance in Brussel, zoals stikstof en migratie. Daarnaast zijn er al meer onderdelen van de Nederlandse hervormingsplannen die de coalitie wil schrappen, zoals rekeningrijden.

Ook oppositiepartijen zijn kritisch. "3000 euro is toch best een aardig bedrag", vindt D66-Kamerlid Hans Vijlbrief, die zich bovendien afvraagt waar "het zelfvertrouwen van de coalitie richting Brussel" op gebaseerd is. Ook Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA is er zeker van dat het voorstel "groot geld" gaat kosten en wil weten hoe de partijen dat gat op denken te gaan vangen.

Meer uit Politiek

Minister Klever: Kamer zou UNRWA-geld kunnen stopzetten

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan besluiten om de 19 miljoen euro voor de UNRWA toch niet over te maken aan de VN-organisatie voor Palestijnen. In het contract is opgenomen dat het niet goedkeuren van het budget door het parlement tot ontbinding kan leiden, aldus minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) in debat met de Kamer. Zelf houdt zij voorlopig vast aan de steun aan UNRWA. "Als de Kamer daar anders over denkt, ja, dan is dat aan de Kamer."

17 minuten geleden
PVV-Kamerlid wil burgemeester Halsema ontslaan, botst met Kamer

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Marco Deen gaat minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark vragen om de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te ontslaan. Dat zegt hij in het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. De opmerking komt hem op harde kritiek van andere Kamerleden te staan.

2 uur geleden
Faber over oproep senaat over asielnoodwet: nemen we mee

DEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) wil nog niet vooruitlopen op de gevolgen van een motie die afgelopen nacht werd aangenomen in de Eerste Kamer, waarin haar werd gevraagd om een alternatief voor de omstreden asielnoodwet die zij in voorbereiding heeft. Deze oproep "nemen we mee naar de ministerraad", aldus de bewindsvrouw.

2 uur geleden
D66 wil wettelijke eisen aan interne democratie politieke partij

DEN HAAG (ANP) - D66 wil bij wet vastleggen aan welke "minimale democratische principes" politieke partijen moeten voldoen. Eenmanspartijen zoals de PVV, waarvan Geert Wilders het enige lid is, zouden niet meer moeten kunnen, vindt de partij. Tweede Kamerlid Joost Sneller dient daartoe een voorstel in bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bevestigt hij na een bericht in de Volkskrant.

6 uur geleden
VVD wil kiesdrempel van 2 procent bij Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De VVD wil een kiesdrempel van 2 procent. Kamerlid Silvio Erkens heeft dat woensdag voorgesteld in een debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Een kiesdrempel houdt in dat partijen meer stemmen moeten binnenhalen om zetels te krijgen.

8 uur geleden
Nieuwe Franse premier overleeft motie van wantrouwen parlement

PARIJS (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier Michel Barnier heeft een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Een duidelijke meerderheid bleek niet bereid het voorstel van links te volgen om de voormalige Europees Commissaris en ex-minister nu al naar huis te sturen.

18 uur geleden
Kabinet wil over twee weken beslissen over asielnoodrecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt maandag 21 oktober te beslissen of het een asielcrisis kan uitroepen en zo de asielwet buiten werking kan stellen. Eerder zei premier Dick Schoof dat uiterlijk vrijdag 25 oktober te willen doen, maar dan zijn de Tweede en Eerste Kamer al met herfstvakantie.

19 uur geleden