
Coalitiepartijen: verleng hogere studiebeurs twee jaar
DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen de regeling dat uitwonende studenten 165 euro per maand extra krijgen vanwege de hoge inflatie met twee jaar verlengen. Volgens de huidige plannen van het kabinet geldt deze extra studiebeurs alleen het komende studiejaar. D66, CDA en ChristenUnie willen hiervoor pleiten tijdens het onderwijsdebat woensdag en worden hierin gesteund door de VVD.
De partijen willen studenten op deze manier meer financiële zekerheid bieden. De motie die ze hierover in willen dienen kan gezien de brede steun in de coalitie op voorhand op een meerderheid rekenen. De uitvoering ervan kost 425 miljoen euro, verwachten de partijen.
Jeanet van der Laan van D66 zegt in gesprekken met studenten te horen dat zij het moeilijk hebben, financieel en vanwege de hoge prestatiedruk. "Hiermee geven we studenten, de toekomst van ons land, meer zekerheid." Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie denkt dat studenten langer dan een jaar moeten worden ondersteund vanwege de hoge energieprijzen. Dat moet volgens Harry van der Molen (CDA) voorkomen dat studenten "buiten de boot" vallen, zoals hij nu vaak ziet gebeuren.
'Niet toereikend'
Het kabinet wil de basisbeurs vanaf het collegejaar 2023/2024 herinvoeren. Volgens het oorspronkelijke plan krijgen uitwonende studenten dan 274,90 euro per maand van de overheid. Het eerste jaar komt daar dus sowieso 165 euro bovenop.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert verheugd op het plan om nog twee jaar langer een extra toelage uit te keren. De koepelorganisatie wijst erop dat het niet om een structureel bedrag gaat, maar noemt het wel "een blijk van goede wil" vanuit de Tweede Kamer. ISO vindt al langer dat de basisbeurs nog altijd "niet toereikend" is voor studenten die op kamers wonen.
"Tegelijkertijd worden hiermee niet alle zorgen weggenomen", vervolgt ISO. "Voor studenten die door het ontbreken van de basisbeurs de afgelopen jaren nu in de financiële knel zitten, is dit zuur", stelt voorzitter Terri van der Velden in een verklaring.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden