Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitiepartijen D66 en CDA delen harde tik uit aan Rutte

Coalitiepartijen D66 en CDA delen harde tik uit aan Rutte

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de twee coalitiepartijen D66 en CDA delen een flinke tik uit aan VVD-leider Mark Rutte, en dienen een motie van afkeuring in tegen. Ze keuren "de handelswijze" van Rutte in de verkenning af. Hij besprak met de voormalige verkenners de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, maar ontkende dat eerst nog. D66-leider Sigrid Kaag benadrukt dat ze hem niet als minister-president afkeurt, wat betekent dat ze niet helemaal het vertrouwen in Rutte opzegt. Andere partijen willen dat wel.

Maar dat vertrouwen heeft wel een flinke deuk opgelopen. "De afstand tussen hem en mij is groter geworden. Dat neem ik hem kwalijk", zei Kaag in een nachtelijk debat. "Ik heb mijn twijfels over de verdediging en ontkenning vandaag." Ze zegt dat het niet vanzelfsprekend is dat de VVD nog het voortouw neemt in de verkenning. Na de partij van Rutte is D66 de grootste partij. Mogelijk gaan de partijen zelfs om Rutte heen.

Kaag voegde op aandringen van andere partijen toe dat ze zelf "haar conclusies zou nemen", als ze zou worden geconfronteerd met zo'n motie. Volgens oppositieleider Geert Wilders luidt de D66-leider hiermee het einde van de periode-Rutte in, maar Kaag wilde niet verder ingaan op de betekenis van de motie. Ze noemt het een "heel zwaar middel".

CDA-leider Wopke Hoekstra sprak over "een blamage van de politiek als geheel en van het parlement, en van de partijen die het initiatief hebben genomen tot de formatie." Naast de VVD is dat D66. Hoekstra noemde het debat, dat al ruim twaalf uur duurt, "buitengewoon onbevredigend". Het is volgens hem goed om met de ingediende motie te markeren dat Rutte het niet goed heeft gedaan. De CDA-leider wilde niet zeggen wat hij in het geval van Rutte zou doen als hij zo'n motie aan zijn broek zou krijgen. "Het is aan hem zelf om te wegen wat hij ermee doet."

Meer uit Politiek

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

WOERDEN (ANP) - De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd PVV-minister Dirk Beljaarts iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het bedrijf, dat administratiediensten leverde voor de horeca. Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. De Telegraaf berichtte daar vrijdagmiddag voor het eerst over.

2 dagen geleden
Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

DEN HAAG (ANP) - Diverse partijleiders en Kamerleden reageren geschokt en beschaamd op uitlatingen van beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de omstreden 'omvolkingstheorie'. PVV-leider Geert Wilders verdedigt haar net als andere PVV-kandidaat bewindslieden die de afgelopen dagen in hoorzittingen kritisch werden bevraagd door de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

2 dagen geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

2 dagen geleden
Klever haalt ondanks afspraken uit naar 'niet objectieve' media

DEN HAAG (ANP) - Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer heeft beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zich negatief uitgelaten over media die volgens haar niet objectief zijn. Zij deelde woensdag een bericht op X waarin media als "propaganda" worden bestempeld. De twitteraar van wie zij het bericht deelde vond dat onterecht werd bericht over beoogde PVV-bewindslieden. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft echter afspraken gemaakt, waarin staat dat bewindslieden geen instituties zoals de rechtsstaat of de vrije pers verbaal aanvallen.

2 dagen geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

2 dagen geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

2 dagen geleden