
Coalitiepartijen D66 en CDA delen harde tik uit aan Rutte
DEN HAAG (ANP) - De leiders van de twee coalitiepartijen D66 en CDA delen een flinke tik uit aan VVD-leider Mark Rutte, en dienen een motie van afkeuring in tegen. Ze keuren "de handelswijze" van Rutte in de verkenning af. Hij besprak met de voormalige verkenners de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, maar ontkende dat eerst nog. D66-leider Sigrid Kaag benadrukt dat ze hem niet als minister-president afkeurt, wat betekent dat ze niet helemaal het vertrouwen in Rutte opzegt. Andere partijen willen dat wel.
Maar dat vertrouwen heeft wel een flinke deuk opgelopen. "De afstand tussen hem en mij is groter geworden. Dat neem ik hem kwalijk", zei Kaag in een nachtelijk debat. "Ik heb mijn twijfels over de verdediging en ontkenning vandaag." Ze zegt dat het niet vanzelfsprekend is dat de VVD nog het voortouw neemt in de verkenning. Na de partij van Rutte is D66 de grootste partij. Mogelijk gaan de partijen zelfs om Rutte heen.
Kaag voegde op aandringen van andere partijen toe dat ze zelf "haar conclusies zou nemen", als ze zou worden geconfronteerd met zo'n motie. Volgens oppositieleider Geert Wilders luidt de D66-leider hiermee het einde van de periode-Rutte in, maar Kaag wilde niet verder ingaan op de betekenis van de motie. Ze noemt het een "heel zwaar middel".
CDA-leider Wopke Hoekstra sprak over "een blamage van de politiek als geheel en van het parlement, en van de partijen die het initiatief hebben genomen tot de formatie." Naast de VVD is dat D66. Hoekstra noemde het debat, dat al ruim twaalf uur duurt, "buitengewoon onbevredigend". Het is volgens hem goed om met de ingediende motie te markeren dat Rutte het niet goed heeft gedaan. De CDA-leider wilde niet zeggen wat hij in het geval van Rutte zou doen als hij zo'n motie aan zijn broek zou krijgen. "Het is aan hem zelf om te wegen wat hij ermee doet."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.
13 uur geleden