Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitiepartijen D66 en CDA delen harde tik uit aan Rutte

Coalitiepartijen D66 en CDA delen harde tik uit aan Rutte

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de twee coalitiepartijen D66 en CDA delen een flinke tik uit aan VVD-leider Mark Rutte, en dienen een motie van afkeuring in tegen. Ze keuren "de handelswijze" van Rutte in de verkenning af. Hij besprak met de voormalige verkenners de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, maar ontkende dat eerst nog. D66-leider Sigrid Kaag benadrukt dat ze hem niet als minister-president afkeurt, wat betekent dat ze niet helemaal het vertrouwen in Rutte opzegt. Andere partijen willen dat wel.

Maar dat vertrouwen heeft wel een flinke deuk opgelopen. "De afstand tussen hem en mij is groter geworden. Dat neem ik hem kwalijk", zei Kaag in een nachtelijk debat. "Ik heb mijn twijfels over de verdediging en ontkenning vandaag." Ze zegt dat het niet vanzelfsprekend is dat de VVD nog het voortouw neemt in de verkenning. Na de partij van Rutte is D66 de grootste partij. Mogelijk gaan de partijen zelfs om Rutte heen.

Kaag voegde op aandringen van andere partijen toe dat ze zelf "haar conclusies zou nemen", als ze zou worden geconfronteerd met zo'n motie. Volgens oppositieleider Geert Wilders luidt de D66-leider hiermee het einde van de periode-Rutte in, maar Kaag wilde niet verder ingaan op de betekenis van de motie. Ze noemt het een "heel zwaar middel".

CDA-leider Wopke Hoekstra sprak over "een blamage van de politiek als geheel en van het parlement, en van de partijen die het initiatief hebben genomen tot de formatie." Naast de VVD is dat D66. Hoekstra noemde het debat, dat al ruim twaalf uur duurt, "buitengewoon onbevredigend". Het is volgens hem goed om met de ingediende motie te markeren dat Rutte het niet goed heeft gedaan. De CDA-leider wilde niet zeggen wat hij in het geval van Rutte zou doen als hij zo'n motie aan zijn broek zou krijgen. "Het is aan hem zelf om te wegen wat hij ermee doet."

Meer uit Politiek

Van der Wal: biologische boer mogelijk ontzien in stikstofaanpak

DEN BOSCH (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal gaat met het kabinet kijken of het mogelijk is om biologische boeren te ontzien bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze, nadat dit maandag werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

11 uur geleden
Supermarkten gaan toch niet praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

12 uur geleden
Remkes: gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie

DEN BOSCH (ANP) - Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan".

13 uur geleden
Ministers herhalen: boerenacties moeten binnen wet gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.

15 uur geleden
Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.

17 uur geleden
Bemiddelaar Remkes praat met natuurorganisaties over stikstof

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, gaat verder met zijn gesprekken. Hij praat maandag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.

1 dag geleden
Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

2 dagen geleden