
Coalitiecrisis in Oostenrijk: Groenen willen premier Kurz weg
WENEN (ANP) - De scheuren in de Oostenrijkse coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en de Groenen worden steeds groter. De Groenen willen niet meer samen door een deur met ÖVP-bondskanselier Sebastian Kurz, omdat hij van corruptie en omkoping wordt verdacht.
De regeringsleider zelf wil van geen wijken weten. Hij ziet geen reden om af te treden, verklaarde hij vrijdagavond. Kurz wil er alles aan doen om de politieke stabiliteit te verzekeren. Daartoe zal hij in nauw overleg blijven met bondspresident Alexander Van der Bellen, zo zei hij.
De Groenen vinden dat Kurz moet worden vervangen door iemand anders van de ÖVP. Zij achten hem niet meer in staat zijn ambt te vervullen. De fractieleider van de linkse milieupartij, Sigrid Maurer, maakte eerder vrijdag klip en klaar duidelijk dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisen van de ÖVP een persoon van "onberispelijk" gedrag. Ondertussen wordt er gepolst of er met andere partijen een alternatieve regering kan worden gevormd.
Eerder deze week begon de juniorpartner van de ÖVP al de handen af te trekken van Kurz. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat justitie de handel en wandel van Kurz onderzoekt rond beïnvloeding van media. Het kwam daarbij tot een reeks huiszoekingen, ook bij naaste leden van zijn team. Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP. In 2017 werd hij met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeert hij met De Groenen.
Meer uit Buitenland
JOHANNESBURG (ANP/AFP) - Reddingswerkers hebben 79 mijnwerkers geëvacueerd die vastzaten in een Zuid-Afrikaanse goudmijn in de buurt van Johannesburg. Ruim honderd van hun collega's zitten nog steeds vast onder de grond, maakte de mijndirectie bekend.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De verdachten in het proces rond de spraakmakende roofoverval op Kim Kardashian in Parijs in 2016 hebben vrijdag celstraffen gekregen tot drie jaar. De hoogste straf ging naar de vermeende bedenker. Aomar Aït Khedache kreeg acht jaar gevangenisstraf, waarvan vijf jaar voorwaardelijk.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland wil Oekraïne voorwaarden voor een vredesregeling sturen zodra de huidige gevangenenruil is voltooid. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou aangekondigd. Rusland en Oekraïne zijn begonnen met hun grootste gevangenenruil tot nu toe in de oorlog. Inmiddels heeft elke kant 390 mensen vrijgelaten en in totaal worden er volgens de planning 2000 mensen aan de andere zijde overgedragen, dus 1000 uit Oekraïne en 1000 uit Rusland.
2 uur geledenHAMBURG (ANP/AFP) - Een 39-jarige vrouw wordt ervan verdacht zeker twaalf mensen te hebben gestoken in het centraal station van het Noord-Duitse Hamburg. De politie gaat ervan uit dat ze alleen heeft gehandeld. Het onderzoek naar de achtergrond is in volle gang.
3 uur geledenROME (ANP/AFP/DPA) - De nieuwe, vijfde onderhandelingsronde tussen Iran en de Verenigde Staten over de Iraanse nucleaire ambities is beëindigd zonder doorbraak. Volgens bemiddelaar Oman is er een beetje vooruitgang geboekt bij het overleg in Rome. Iets eerder berichtte Iran al dat het hoofd van de Amerikaanse delegatie, de speciale gezant Steve Witkoff, de Italiaanse hoofdstad had verlaten om een vliegtuig te halen.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland en Oekraïne zijn begonnen met hun grootste gevangenenruil tot nu toe in de oorlog. Inmiddels heeft elke kant 390 mensen vrijgelaten.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP) - De bewering van de Amerikaanse president Donald Trump over genocide op witte mensen in Zuid-Afrika is "volstrekt ongepast", verklaart het VN-mensenrechtenkantoor. Trump zei dat land wordt afgepakt van witte boeren en dat zij daarna worden vermoord.
6 uur geleden