Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie van bedrijven heeft 130 biljoen dollar voor klimaat

Coalitie van bedrijven heeft 130 biljoen dollar voor klimaat

GLASGOW (ANP/RTR/BELGA) - Een coalitie van honderden financiële instellingen heeft bij elkaar tot 130 biljoen dollar om in het klimaat te investeren. Omgerekend is dat zo'n 112 biljoen euro of 112.000 miljard euro. De instellingen hebben zich aangesloten bij de Glasgow Financial Alliance for Net Zero (Gfanz) die wordt geleid door Mark Carney, de voormalige gouverneur van de Bank of England. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak maakte het bedrag tijdens een speech op de klimaattop in Glasgow bekend.

Carney vindt dat overheden meer gebruik moeten maken van gemengde financiering van projecten, waarbij de overheid dus samenwerkt met private investeerders. "En dan gaat het niet om fracties aan privékapitaal voor elke dollar aan publiek geld, maar veelvouden." Volgens Carney, tegenwoordig klimaatgezant van de Verenigde Naties, is het geld er en moet er meer gebruik van worden gemaakt. "Dit kan een heel krachtig en zichzelf versterkend effect teweegbrengen."

Kritiek is er ook op het genoemde bedrag. Milieuactivisten stellen dat de 450 financiële instellingen uit 45 landen die betrokken zijn bij Gfanz slechts zo'n derde van hun totaal beheerde geld hebben toegezegd. Bovendien hebben de instellingen ook nog investeringen in fossiele brandstoffen en andere vervuilende projecten.

Behalve de investeringsruimte van Gfanz maakte Sunak ook bekend dat Groot-Brittannië de financiële sector richting een klimaatneutrale toekomst wil dwingen. De Londense City wordt bijvoorbeeld verplicht gedetailleerde plannen te publiceren hoe ze naar netto nul CO2-uitstoot willen, net als andere beursgenoteerde bedrijven. Daarmee moet de City het eerste CO2-neutrale financiële centrum worden in de wereld.

Londen trekt ook nog omgerekend 677 miljoen euro uit voor opkomende landen. Ongeveer een zesde daarvan is bedoeld om ontwikkelingslanden te helpen makkelijker financiering te vinden voor hun klimaatplannen.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

7 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

9 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

10 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

11 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

12 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

13 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

14 uur geleden