Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coalitie Goes gaat voor ‘krachtige samenleving’

Coalitie Goes gaat voor ‘krachtige samenleving’

GOES – PvdA/GroenLinks, Nieuw Goes, SGP-ChristenUnie en Partij voor Goes gaan voor een krachtige, duurzame en veilige gemeente Goes waarin iedereen meedoet en met elkaar verbonden is. ‘We pakken kansenongelijkheid aan en staan naast de burgers, door het meer zeggenschap te geven en in begrijpelijke taal met hen te communiceren’, lichtten de vier lijsttrekkers hun coalitieakkoord maandag toe.

Donderdag zijn de wethouders beëdigd. André van der Reest begint namens SGP-ChristenUnie aan zijn derde termijn als wethouder. De andere drie zijn nieuw: Joan Veldhuizen is geïnstalleerd voor PvdA/GroenLinks, Martijn Vermeulen voor Nieuw Goes en Stan Meulblok voor Partij voor Goes. Samen met de lijsttrekkers presenteerden zij maandag het coalitieakkoord ‘Goes, een krachtige samenleving’. Dat is volgens lijsttrekker Marco Eestermans van PvdA/GroenLinks harmonieus tot stand gekomen. “Onze standpunten liggen best dicht bij elkaar, bijvoorbeeld voor het sociaal domein”, vertelde Eestermans, fractievoorzitter van de grootste partij in de Goese gemeenteraad. Onder het sociaal domein vallen de gemeentelijke taken op het gebied van zorg, werk en welzijn. “De tijdens de verkiezingen veelgenoemde verhuisplicht willen we afschaffen”, vertelde Eestermans. Dit betekent dat een Goesenaar niet moet verhuizen naar een al aangepast huis buiten de gemeente als hij of zij een woningaanpassing aanvraagt bij de gemeente vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). ‘De Wmo-verhuisregeling biedt ruimte voor maatwerk’, staat in het coalitieakkoord. ‘Het aantal jaren dat iemand in Goes woont, de gezondheidssituatie, mobiliteit en aanwezigheid van een netwerk worden afgewogen in relatie tot de kosten van woningaanpassing.’ Ook komt er meer aandacht voor kinderen die in armoede leven. “We verruimen het kindpakket.”

Duurzaamheid

Om de doelen op het gebied van duurzaamheid te halen, bijvoorbeeld een klimaatbestendige openbare ruimte, wil de coalitie jaarlijks miljoenen hiervoor reserveren in een speciaal potje. “We gaan ook weer investeren in cultuur en cultureel erfgoed, omdat dit verbindt en de geschiedenis van Goes weergeeft.” Voor een veilige gemeente komen er onder meer extra boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar). De gemeente gaat een loket inrichten voor vragen van inwoners en ondernemers.

Wonen
Grote bezuinigingen voorzien de vier partijen nog niet, omdat Goes financieel gezond is. Wel kijken ze welke taken goedkoper kunnen. Ze zetten in op preventie en voorlichting en dat kan ook tot kostenbesparingen leiden, bijvoorbeeld in de zorg. ‘We stimuleren een gezonde levensstijl door bewegen en sporten aan te moedigen’, staat in het akkoord.
Op het gebied van wonen gaat de coalitie voor de bouw van ‘voldoende en betaalbare woningen in versneld tempo’. In het akkoord is te lezen dat iedereen betaalbaar moet kunnen wonen in Goes. ‘Prettig wonen vraagt ook om een fijne omgeving. Bij bouwontwikkelingen kijken we daarom goed naar de natuur- en landschappelijke waarden en versterken we de natuur. We nemen het initiatief om samen met Staatsbosbeheer, Tennet en inwoners een plan te maken om van het Poelbos een aantrekkelijk recreatiegebied te maken, veilig en toegankelijk voor alle inwoners.’

Meer uit Beveland

Tom Verbeek 25 jaar tussen de schappen

KWADENDAMME - Vijfentwintig jaar geleden is Tom Verbeek (41) als derde generatie begonnen in de winkel van zijn vader, Kees Verbeek. En alweer de helft van die tijd is hij eigenaar/ondernemer. Aanleiding genoeg voor een feestje.

2 uur geleden
Veel rookontwikkeling bij woningbrand in Eindewege

EINDEWEGE - Bij een woningbrand aan de Spoorstraat in Eindewege is maandagavond veel rook vrijgekomen. Niemand raakte gewond.

5 uur geleden
Chantal Giesbertz: 'Trouwen is meer dan simpel “ja" zeggen'

KLOETINGE - Chantal Giesbertz (49) werkt 32 uur in loondienst en sluit alleen al dit jaar dertig huwelijken, waarvan de helft vanuit haar eigen onderneming Meer dan Trouwen. “Deze naam heb ik gekozen omdat ik van mening ben dat trouwen echt meer is dan alleen maar simpel 'ja' zeggen. Er valt heel veel omheen te kiezen en te regelen."

1 dag geleden
Dode gevonden in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, bewoonster aangehouden

WOLPHAARTSDIJK -  In een arbeidsmigrantenhotel aan de Lepelstraat in Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode bewoner gevonden. 'Zijn doodsoorzaak wordt onderzocht', aldus de politie. 'Een bewoonster is aangehouden.' De politie onderzoekt of zij betrokken is bij het incident.

1 dag geleden
Den Inkelcross is 9 december Zeeuws Kampioenschap

KRUININGEN - De Den Inkelcross in Kruiningen is aangewezen als het Zeeuws Kampioenschap Cross 2024. De bekende veldloop in het Den Inkelbos bij Kruiningen wordt gehouden op zaterdag 9 december. De organisatie is in handen van atletiekvereniging AV'56 in Goes. 

2 dagen geleden
Sinterklaas arriveert met een brandweerwagen in Colijnsplaat na het missen van de boot

COLIJNSPLAAT- Groot feest was het zaterdagmiddag in Colijnsplaat. Want ook daar bracht de Sint samen met zijn pieten een bezoekje. In eerste instantie was het nog spannend of Sinterklaas wel zou komen want aan boord van de stoom(vissers)boot Pieternella waren alleen pieten! Sinterklaas arriveerde gelukkig later met een brandweerwagen. Hij had zich verslapen en de boot gemist. 

2 dagen geleden
Sinterklaasintocht is weer een waar feestje in Goes

GOES - Wat een feest in Goes! Sinterklaas en zijn pieterbazen zijn zaterdagmiddag aangekomen in de stadshaven.

3 dagen geleden