Coalitie en oppositie akkoord over minder bezuinigen op onderwijs
DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
Het kabinet wil 2 miljard euro besparen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daar keerden CDA, SGP, ChristenUnie, JA21 en D66 zich tegen. Die laatste partij stapte eerder uit het overleg met de coalitie. De coalitie heeft de steun van de oppositiepartijen nodig omdat zij in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.
De partijen zijn onder meer overeengekomen dat de langstudeerboete (282 miljoen) van tafel gaat, er veel minder wordt bezuinigd op de maatschappelijke diensttijd (130 miljoen) en 75 miljoen bezuinigen op de lerarensalarissen wordt teruggedraaid. Om dit te betalen wordt er bezuinigd op trainingen van medisch specialisten na hun opleiding en wordt geld gevonden bij de onderuitputting van de ov-studentenkaart, aldus Bontenbal.
Niet zo gek
Volgens hem is het "niet zo gek" dat een flink deel van het geld wordt gevonden bij VWS. In een eerder voorstel van de oppositiepartijen werd voorgesteld om het eigen risico in de zorg minder te verlagen dan het kabinet van plan is. Dat was vooral voor coalitiepartij PVV niet te slikken. Die heeft zich vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne er sterk voor gemaakt.
"Het is niet een fraaie begroting. We hebben een slechte begroting minder slecht gemaakt", aldus CDA-leider Bontenbal. "Er ligt een pakket waar we allemaal mee kunnen leven", zegt Geert Wilders (PVV) die opgelucht is dat de partijen eruit zijn gekomen. Opluchting is er ook bij Mirjam Bikker (ChristenUnie), maar ze zegt ook "hier niet te staan om de coalitie overeind te houden, ik sta hier wel om de onderwijsbegroting te verbeteren".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) spreekt op X zijn dank uit aan de politiemensen die zaterdag aan het werk waren bij de blokkadeactie van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag. "Dank aan alle agenten die hier helaas weer een hele zaterdag aan moesten besteden!", schrijft hij.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) wil "zo snel mogelijk en op een goede manier" meer openheid en toegankelijkheid bieden rond het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Het beladen oorlogsarchief zou begin dit jaar volledig openbaar en deels digitaal doorzoekbaar worden voor iedereen, maar de minister stelde dat uit na een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over privacyrisico's. Bruins benadrukte vrijdag nogmaals bezig te zijn met een wetswijziging die de brede toegankelijkheid mogelijk moet maken en er wordt ook gewerkt aan een tussenoplossing.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is voor de tweede keer vader geworden en gaat de komende zes weken met vaderschapsverlof. FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zal een deel van Baudets taken als fractievoorzitter overnemen, zegt een woordvoerder.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber hoopt soepeler te kunnen samenwerken met onder meer de Tweede Kamer nu ze nieuwe medewerkers heeft. Ze zat maandenlang zonder verbindingspersoon en woordvoerders. Kamerleden, gemeenten en uitvoeringsorganisaties klaagden dat het contact met Faber moeizaam verliep.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil ervan uitgaan dat aankomende president Donald Trump andere landen en hun soevereiniteit respecteert, zegt hij voorafgaand aan de ministerraad. Trump deed opmerkelijke uitspraken: hij wil Groenland kopen van Denemarken, het Panamakanaal overnemen, Canada inlijven als 51ste staat en de Golf van Mexico hernoemen naar de Golf van Amerika.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans ziet in de wereldwijde recordwarmte in 2024 een aansporing om door te gaan met klimaatbeleid. "Wij zien inderdaad dat afgelopen jaar de temperatuurstijging hoger was dan we zouden willen", zei de bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Dat betekent dat er "werk aan de winkel" is.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema heeft een alternatief gevonden voor de bezuiniging op opleidingen voor medisch-specialistische zorg. Vlak voor het kerstreces leidde de voorgenomen bezuiniging van 165 miljoen euro tot grote verontwaardiging in het zorgveld, en bij Agema zelf.
3 dagen geleden