COA voorzichtig positief over provinciale plannen spreidingswet
DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is voorzichtig positief over de plannen die provincies hebben gepresenteerd om hun opgave in de spreidingswet te halen. Maar de uitvoeringsorganisatie ziet dat er nog niet genoeg plekken zijn om aan de landelijke opgave te voldoen en dat dus nog veel moet worden gedaan.
"De spreidingswet bewijst zijn nut: het zorgt voor een werkwijze waarmee we samen tot een stabiele opvang kunnen komen", zegt een woordvoerder van het COA. Hij herhaalt de zorgen van het COA over het voornemen van kabinet-Schoof om de spreidingswet in te trekken. De woordvoerder benadrukt echter dat de wet nu van kracht is en wil niet vooruitlopen over de gevolgen van een intrekking van de wet.
"We zijn positief dat er in elke provincie meer opvangplekken gaan komen", benadrukt de zegsman. "Provincies en gemeenten hebben zich flink ingespannen om dit voor elkaar te krijgen en dat waarderen we enorm." Toch ziet het COA nog wel een uitdaging om tot genoeg plekken te komen, vooral voor de opvang van kinderen onder de 18 jaar die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, zogenoemde amv'ers.
'Tussenoplossingen'
Uit de vrijdag gepresenteerde plannen blijkt dat er nog voor ongeveer een derde aan amv-plekken nodig is per juli 2025.
Het COA gaat de komende tijd de provinciale plannen analyseren en kijken over welke opvangplannen het al contact heeft met gemeenten. Locaties die nog niet bekend zijn bij het COA moeten worden beoordeeld op geschiktheid. Ook moet het COA in beeld krijgen wanneer opvangplekken beschikbaar komen. "Het ontwikkelen van duurzame locaties kost gemiddeld twee jaar en dus zullen we ook met gemeenten goed moeten kijken naar tussenoplossingen", aldus de woordvoerder.
Donderdag moesten provincies hun plannen inleveren bij minister Marjolein Faber (Asiel). Uit de gepubliceerde plannen blijkt dat zeven van de twaalf provincies niet aan hun opgave voldoen. Wel dringen de meeste commissarissen van de Koning er bij Faber op aan om de spreidingswet in stand te houden.
Meer uit Binnenland
TILBURG (ANP) - Twee verdachten die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Tilburgse crimineel Toon Damen op 1 augustus 2022 zijn woensdag aangehouden. Over de identiteit van de verdachten, of waar ze zijn opgepakt, wil de politie niks zeggen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het COC noemt het een "uiterst zorgelijke ontwikkeling" dat 10 procent van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, vorig jaar slachtoffer van geweld is geworden. Het CBS meldde die cijfers woensdag.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is de Belastingdienst gelukt dit jaar de benodigde 3250 werknemers aan te trekken. Er waren grote zorgen in de Tweede Kamer over het enorme wervingsdoel, van belang om belastingwetten goed uit te voeren en voorbereid te zijn op herziening van het belastingstelsel.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vier Nederlandse mannen tussen de 22 en 26 jaar oud worden vervolgd voor het uitvoeren van ddos-aanvallen. De politie kwam de verdachten op het spoor in een grootschalige internationale politieactie tegen ddos-aanvallers. Ook is in Nederland een veelgebruikte website waarop de cyberaanvallen te koop waren offline gehaald.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de gedupeerden van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is inmiddels meer dan 600.000 euro opgehaald. Er zijn meer dan 20.400 donaties gedaan, is woensdag te zien op Doneeractie.nl.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag opnieuw een celstraf geëist tegen een verdachte van geweld rondom de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv op 7 november. De officier van justitie eiste 24 maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de 32-jarige Sefa Ö. Hij zou betrokken zijn geweest bij vier geweldsincidenten op verschillende plekken in de binnenstad van Amsterdam.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De rechtbank heeft woensdag de 33-jarige Syriëganger Hasna A. uit Hengelo veroordeeld tot tien jaar cel, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist. Tijdens haar verblijf in het kalifaat van IS in 2015 hield ze een jezidi-vrouw als slavin, oordeelt de rechtbank. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen jezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid.
5 uur geleden