Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

COA noemt 500 plaatsen een verlichting, wacht nog op meer plekken

COA noemt 500 plaatsen een verlichting, wacht nog op meer plekken

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de 500 opvangplekken die de komende dagen erbij komen een verlichting, maar zegt nog te wachten op meer opvanglocaties voor asielzoekers uit Ter Apel. "Naar aanleiding van het Veiligheidsberaad zijn er aanbiedingen van tien gemeenten, die nemen wij - indien mogelijk- zo snel mogelijk in gebruik", laat een woordvoerster weten. Er waren al tijdelijke opvangplekken toegezegd in onder meer Emmen, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Overloon en Tilburg.

Afgelopen nacht sliepen er 750 mensen in de nachtopvang in Ter Apel, waar er normaal plek is voor 275 personen. De extra 500 plekken van de komende dagen gaan het acute probleem in Ter Apel niet direct oplossen, maar er is dus uitzicht op meer plek. "We wachten op groen licht. Als die plekken er zijn, moeten we bekijken wat we nog gereed moeten maken qua inrichting. Maar dat kunnen we snel. En daarna kunnen de bussen gaan rijden", aldus de woordvoerster.

Woensdag en donderdag komen er 200 plaatsen bij in Almere, en vrijdag 300 in Gorinchem. Het Veiligheidsberaad had maandag toegezegd binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen te kunnen opvangen, 800 met spoed, aldus het COA.

Hoewel de veiligheidsregio’s formeel geen rol hebben in deze opvang, deed het kabinet maandag een beroep op hen "vanwege de oplossingsgerichtheid en kennis en ervaring van de gemeenten binnen de veiligheidsregio's". Toch zei een woordvoerder van het Veiligheidsberaad woensdagochtend dat het niet gaat over de extra locaties voor noodopvang, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zei eerder dat het beraad graag meedenkt over de aangekaarte problematiek. "Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden", aldus Bruls. "Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden."

Meer uit Binnenland

Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

31 minuten geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

1 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

2 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

3 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

3 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

3 uur geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

4 uur geleden